Jak vybrat lyžáky

Poradíme vám, jak vybrat lyžáky online nebo osobně na prodejně. Jistě, osobní zkoušení je vždycky lepší, ale když víte, jaké parametry hlídat, můžete mít skvělý kousek doma i při online objednání.

Až vám boty náš kurýr přiveze, dobře si je vyzkoušejte. Pokud nesednou, objednejte kurýra. Výměnu včetně dopravy máte u online celoroční výpůjčky zdarma. S našimi radami ale můžete správně vybrat už napoprvé.

Jak vybrat lyžáky a jaké parametry hlídat:

  • flex index neboli tvrdost;
  • velikost boty;
  • šířku skeletu.

Jak vůbec fungují lyžařské boty?

Lyžáky nikdy nebudou tak pohodlné jako běžné boty, protože plní jinou funkci. Na vaše nohy působí při lyžování už v malé rychlosti obrovské síly. V normálních botách lyže prostě neotočíte. Proto jsou lyžáky pevné, masivní, těžké a jejich komín sahá až do půlky lýtka. 

Čím tvrdší lyžáky, tím rychleji a přesněji dovedete své lyže ovládat a vybalancovat terénní nerovnosti, aniž by vás výrazně rozhodily. Čím pevnější jsou vaše boty, tím rychleji můžete lyžovat, aniž by vám hrozilo, že ztratíte kontrolu nad lyžemi. Ve vyšších rychlostech se totiž síly působící na botu zvyšují, ta se bude při jízdě ohýbat, ač by se vám je ohnout rukou jen tak nepovedlo.

Aby se plastová bota dala nosit a nezmrzla vám v ní noha, nachází se uvnitř polstrovaná botička. Čím sportovnější bota, tím tenčí botička, protože s tloušťkou botičky se opět snižuje přesnost a cit v ovládání lyží. Ale vy nelyžujete jako závodníci jen 1,54 minut. Vy chcete v botách vydržet celý den. Proto i profesionální lyžaři pro běžné lyžování a den strávený na svahu volí lyžáky s pohodlnější vnitřní botičkou, která mimo jiné také dobře tepelně izoluje.

Když tedy vybíráte lyžáky, chcete, aby vám co nejlépe seděly velikostí a tvarem. Pokud naprosto dokonale obepínají nohu, mohou být klidně tvrdé a pevné a noha nebude bolet. 

Toho ale v běžných botách těžko docílíte, závodníci mají boty upravené na míru. Pro rekreační lyžování ovšem ani tak pevné obepnutí chodidla nepotřebujete. Na druhou stranu zbytečně volné boty snižují ovladatelnost lyží na svahu. Je třeba najít správný kompromis mezi pohodlím a bezpečím.

K čemu má bota přezky?

Obvyklý mýtus, se kterým se setkáváme, velí, že když je bota příliš volná, nebo dokonce o několik velikostí větší, tak to nevadí, protože ji vždycky můžeme utáhnout. To je ale chyba. Správně zvolená bota by měla jít snadno zapnout. Botu utahujeme třeba, když lyžujeme ve velmi teplém počasí, protože čím větší mráz, tím se plast stává tvrdším. Přezky jsou na botě proto, aby pevně zafixovaly nohu, když chcete lyžovat, a rozeply se při obouvání nebo při postávání na aprés-ski. Přezky nemají sloužit k nápravě špatného výběru. Bota se totiž při zapínání lehce zdeformuje a změní svůj tvar.

jak vybrat lyžáky

Je tedy lepší hned ze začátku dobře vybrat.

Podle čeho se máte řídit, když si nemůžete boty vyzkoušet?

Velikost nohy

Lyžařské boty se tradičně číslují podle délky chodidla v centimetrech. Lyžáky se kupují přesně na míru, zatímco u běžných bot jsme zvyklí nechávat nějakou rezervu. Lyžařská bota je vybavena botičkou, která by měla nohu obepínat těsně, je ovšem měkká. Neplatí tedy pravidlo, které známe ze zkoušení běžné obuvi, že palec by se neměl vůbec dotýkat špičky boty. Ideální pro výběr boty bude, když si nohu změříte přímo pro tento účel. Neměřte nohu v sedě, noha se vždycky trochu rozplácne a zvětší, když na ní plnou vahou stojíte.

Tzv. MONDO neboli velikost lyžařských bot se měří v centimetrech. Pojďme si vaše nohy změřit.

  1. Postavte se zády ke zdi na kus papíru.
  2. Stůjte tak, abyste se patami dotýkali zdi.
  3. Vyznačte čárou, kde končí vaše prsty.
  4. Změřte vzdálenost od zdi k vyznačené čáře.
  5. Zaokrouhlete naměřenou hodnotu na 0,5 cm a máte velikost své lyžařské boty.

Šířka boty

Výrobce uvádí šířku skeletu vždy pro jednu délku (26 nebo 26,5), nikoliv pro konkrétní velikost. Proto je pro vás lepší řídit se nikoliv podle uvedené šířky lyžáku, jako spíš podle určení boty. Vybírejte tedy lyžáky podle toho, zda lyžujete jako rekreační lyžaři nebo dáváte přednost rychlejší a agresivnější jízdě.

  • Širší boty jsou obecně pohodlnější, ale ve vyšších rychlostech a při agresivnější jízdě neumožňují takovou kontrolu nad lyžemi.
  • Užší boty nejsou tak pohodlné, ale zato s nimi můžete lyže lépe ovládat.

Sami jistě víte, zda máte široká nebo úzká chodidla. Pokud vybíráte obuv v běžné konfekci a nemáte s tím problém, bude pro vás snadný i výběr šířky lyžáků.

Pro představu tady uvádíme kategorie bot podle šířek:

  • 92 až 96 mm – boty závodní;
  • 96 až 100 mm – boty sportovně-výkonnostní;
  • 100 až 104 mm – boty sportovní a rekreační podle šířky vaší nohy.
    • Tady rozhoduje mimo jiné flexe. Sportovní lyžař volí tvrdší boty, rekreační měkčí.

Řiďte se podle zkušenosti ze života. Pokud vás některé lyžáky nesnesitelně tlačily nebo se vám v nich kinklala noha, bude lepší přijít si boty vyzkoušet a na online výběr nespoléhat.

Stejně tak, pokud o sobě víte, že kvůli nestandardně širokým nebo úzkým chodidlům máte problém vybrat i běžnou obuv, jděte si raději lyžáky vyzkoušet na pobočku.

Máte-li ovšem průměrně široká chodidla, online si pravděpodobně i lyžáky vyberete.

jak vybrat lyžáky

Jak pevné boty chcete – aneb flex index lyžáků

Flex index je číslo, které označuje, jak pevné lyžáky jsou. Jakou vůli mají a jak moc lze ohnout komín boty. Měkčí boty budou pohodlnější, ale neposkytují takovou kontrolu nad lyžemi.

Opět tedy volte podle toho, jak lyžujete:

  • Začátečníci a rekreační lyžaři: 
    • Ženy zvolí flexi 50 až 90, muži 70 až 100 podle svých tělesných dispozic.
    • Flexe by měla odpovídat zhruba hmotnosti lyžaře, tedy: muž vážící 80 až 85 kg potřebuje flexi 80 až 90.
  • Sportovní lyžaři (jezdíte rychle, na náročném terénu, umíte carving, jezdíte agresivně)
    • Ženy volí flexi 80 až 110, muži 100 až 130.
  • Výkonnostní a závodní lyžaři:
    • Pokud se občas podíváte do bran, jezdíte ve freeridu nebo drtíte svahy závratnou rychlostí, radu pro vás nemáme. V takovém případě navštivte pobočku a boty vyzkoušejte.
    • Obecně platí, že výkonnostní lyžařky vybírají boty ve flexi 120 a víc, muži 130 a víc.

Jak vysokou máte klenbu (hraje roli, zda máte ploché nohy)

Většina lidí má normální klenbu, je-li to váš případ, potom si můžete vybírat boty bez problémů.

Jestliže máte velmi vysokou nebo naopak velmi nízkou klenbu, lyžáky si vždy raději vyzkoušejte. Většina lidí o tomto svém problému ví, protože ho řeší také při nákupu běžné obuvi. S těžkostmi s klenbou ovšem může pomoct ortopedická vložka.

Tu doporučujeme využít i v případě, že vás lyžáky nijak zvlášť netísní, protože výrazně přispěje k vašemu pohodlí.

Několik rad na závěr

Vybírejte podle předchozích zkušeností

Nic se nevyrovná zkoušce ohněm. Pokud si půjčujete nebo vybíráte online nové lyžáky, vezměte v potaz zkušenosti z minulých let. Rozpomeňte se, jakou značku jste měli a zda vám vyhovovala. Pokud možno, vzpomeňte si na šířku, velikost a flex index vašich starých bot. Nepodceňte ani jeden parametr. Pokud vám boty byly pohodlné a měli jste v nich dostatečnou kontrolu nad lyžemi, nic neměňte. Pokud vám byly příliš těsné, berte volnější, širší a měkčí. Pokud jste naopak měli příliš volné lyžáky a noha vám uvnitř poletovala, berte pevnější, tvrdší, menší.

Tento článek se věnuje vybírání lyžáků pro dospělé. Děti mají trochu odlišné požadavky na vybavení než dospělí. Pokud tak řešíte, jak vybrat lyžáky pro děti, jděte na tento článek

Jak vylepšit pohodlí v botě

Pokud už jste si pořídili lyžařské boty, které nesedí stoprocentně, ale do výměny se vám nechce, nevěšte hlavu. Pokud pomineme služby profesionálního bootfittera, který umí lyžáky různě vybrousit nebo nahřát a vytvarovat, můžete si pomoct i sami doma.

jak vybrat lyžáky

Obouvejte lyžáky v teple

Plast ve skeletu lyžařských bot reaguje na teplotu. Když si budete obouvat vymrzlé boty, půjde to těžko. A pokud se vám to přesto podaří, tak je větší šance, že si tam nohu narvete nějak nakřivo, prostě špatně. Chladem ztvrdlá bota je navíc o něco menší, takže vám bude nohu nesnesitelně svírat a neumožní chodidlu, aby se dostalo do vhodné polohy. Když si obujete botu hezky nahřátou, bude se lépe nazouvat, trochu se poddá tvaru vaší nohy a správně ji zapnete. Obouvání tak může rozhodnout o vašem lyžařském pohodlí po celý den. 

Noste tedy boty do lyžárny a nenechávejte je přes noc v autě nebo na mraze.

Pokud vám bývá často v botách celý den zima, zkuste si je obouvat vyhřáté. Právě v obouvání vymrzlých bot může tkvět příčina vašeho celodenního pocitu chladu v nohou.

Anatomické vložky do bot

Vložka do bot se zdá jako detail, ale udělá hodně. Především řeší problémy s bolavou klenbou nohy. Bolí vás celé chodidlo? Možná se vám hroutí klenba. K tomu dochází tehdy, když je noha příliš sevřená ze strany a zároveň jí vložka neposkytuje dostatečnou podporu. Někdo na to trpí i v běžných botách a musí nosit anatomicky tvarované vložky. Ve tvrdých lyžařských botách se ale problém násobí.

Co všechno vyřeší správně zvolená vložka do lyžařských bot?

  • Poskytne chodidlu dostatečnou podporu, nehroutí se klenba.
  • Noha se díky podpoře klenby nerozplácne, a bota nebude tlačit.
  • Dostane patu tam, kde má být, srovnají se kotníky a bota lépe sedí.
  • Obecně pomůže chodidlu najít správnou a zdravou pozici, takže vše je na svém místě.
  • Funkční materiály pomohou proti pocení nohy a pocitu chladu v botách.
  • Nohy, které boty netísní, se lépe prokrvují, takže se snižuje i pocit chladu.

Máte několik možností. V první řadě si můžete koupit ortopedické vložky do lyžařských bot – prodávají se v různých cenových kategoriích a vybíráte je podle toho, jak akutní váš problém je. Anatomické vložky do bot zvýší váš pocit pohodlí i v případě, že noha v botě nebolí. 

Najdete je na i našem e-shopu.

V neposlední řadě existují i speciální vložky do bot, které vám vybereme na míru podle vašeho typu klenby. Tuto anatomickou vložku můžete vyndat z lyžáků a vložit do jakékoliv boty. Stejné pohodlí vám poskytne třeba v pohorkách, a co vy víte, třeba vás i nohy na výletě do hor budou najednou méně bolet.

Teď už víte vše, co potřebujete znát.

Můžete se vrhnout na vybírání z naší nabídky v e-shopu.

A nebojte, pokud vyberete špatně, výměna je u online celoroční výpůjčky zdarma včetně dopravy. Jen si objednáte kurýra na vámi vybraný termín, ten odveze nepadnoucí vybavení a přiveze nové dle vašeho výběru.

U celoroční výpůjčky provedené osobně na pobočce, můžete zase přijít a boty vám vyměníme

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz