OTEVÍRACÍ DOBA VELIKONOCE Více

Důležité info: Vážení zákazníci, v době velikonočních svátků od 29. 3. - 1. 4. 2024 máme všechny pobočky uzavřené. Děkujeme za pochopení.

Méně

Chcete nocovat v přírodě? Tohle se vám bude hodit

27. 07. 2020 / Tipy a rady

Víte, jak správně nocovat v přírodě? A potřebujete vybrat stan i spacák, aby vám večer neumrzl zadek, a ještě mít jistotu, že dodržujete zákony kempování? Všechno se dozvíte na dalších řádcích a konečně se letos vyspíte i pod stanem, ať už jedete ve dvou nebo s rodinou.

Klidným dovoleným v zahraničí nejspíš odzvonilo, proto jsme vyčíhli místa, kde si užijete volno i v české přírodě. A bez čeho se neobejdete? Určitě ne bez stanu, kvalitního spacáku a přehledu, kde nocovat, pozorovat hvězdy a užívat si panenské přírody v souladu s jejími zákony.

S dobrým stanem máte vyhráno

Taková kempovací klasika – odhrnutá plachta, uvařený kotel polívky, nohy v trávě a výhled do kraje… No je něco víc? Snad jen stan, do kterého nepoteče, ustojí silný vichr a… Právě ten pro vás máme.

Nejprve se mrkneme na přístřešky, jaké zajistí komfort a zázemí každému páru, který vyrazí na dovolenou po svých nebo na kole. Těm doporučujeme ultralehký stan Hannah Snow. Je totiž stabilní a hodí se i na vysokohorskou turistiku. Co dalšího vás potěší? Malá hmotnost, díky níž ho neucítíte na zádech, ani v postranní tašce kola. Po jeho rozložení oceníte i prostor a také odlehčený vypínací systém.

Chcete si užít skvělé prázdniny s dětmi? Pro vás bude ideální větší přístřešek na dlouhodobější pobyt v kempu nebo volné přírodě. Hannah camping barrack má jednu ložnici, ve které se vyspí 4 osoby a rozhodně nemusí ležet jen v klubíčku. Pokud se však děti rozpínají a vy nedáte dopustit na svůj prostor, mrkněte sem.

Nejste žádný začátečník a chystáte se opět do hor, kde budete jen vy, svěží vzduch a drsná krajina? Vám se bude líbit ultralehký stan, co vydrží pokles teploty i větrné podmínky hor. Hannah Camping Hawk je zkrátka pro náročnější turisty, které nenechá na holičkách ani v zimních podmínkách.

 

Znáte místa, kde nocovat v přírodě?

Mějte jistotu, že se vyspíte i na své trase. Na Seznamáckých mapách najdete perfektní tipy, kde si uděláte nocleh a budete mít i zázemí. Stačí do vyhledávače napsat tábořiště a hned vám na území České republiky vyskáče spousta lokalit. Ale pokud vyloženě toužíte po splynutí s přírodou, měli byste vědět, kde všude lze nocovat a za jakých podmínek.

Nechcete pokuty za špatné táboření?

Přírodu můžeme obdivovat – pozorovat srnky, bloumat lesem za zpěvu ptactva, sbírat maliny – ale musíme respektovat i její zákony. A ty závisí na daném území, které je buď chráněno, nebo někomu patří.

Pro všechny případy vám dáme malý checklist toho, co byste měli znát, pokud na dovolené nechcete řešit pokuty.

  • V lese nedělejte hluk. Nejen že neuvidíte zmíněné srnky, ale navíc je vystrašíte.
  • V lesích můžete volně nocovat = přespat jednou bez dalšího táboření. Mimo les si tábořte i více dní, pokud nejde o soukromý pozemek.
  • Bod pro vaše bezpečí – buďte všem na očích a maskáče nechte doma. V lese bývá i lovecká sezóna, a hlavně myslivci, co mají nabito…
  • Jen malá připomínka ze školky, v přírodě nevyhazujte odpadky, neničte rostliny, stromy… A do hub se taky nekope.
  • Otázka táboráku, na kterou většina z vás čeká. Otevřený oheň je povolen až 50 m od hranice lesa. Na louce a poli si vesele opékejte buřty, ale pak po sobě ukliďte, a hlavně uhaste oheň.
  • Co klestí a dřevo na oheň? V lese ho klidně sbírejte, ale jen to spadané, suché a bez kůry.

    Aby vám neumrzl zadek ani v noci

    Víte, jak vybrat spacák, ve kterém byste pozorovali hvězdy na klid a v teple? Začněte u ročního období, v němž hodláte stanovat. Multifunkční univerzální spacáky za hubičku, které vás zahřejí v mínus i plus dvaceti totiž úplně nefungují. Popravdě takové neexistují, proto byste měli mít do specifických podmínek i pořádný vak na spaní. Ono se říká, že špatné počasí neexistuje, jen nevhodné oblečení a s vybavením je to stejné.

    Jak vybrat letní spacák?

    Jestli zakempíte u vody, bude vám stačit dekový spacák Hannah Camping Lodger, který je lehký a skladný. To oceníte především ve chvíli, kdy do kufru auta nakládáte všechno jídlo, stan, oblečení své ženy a hračky dětí.

    Spacák má duté vlákno, které zajistí větší lehkost než péřový spací pytel. Peří navíc snadno vlhne, takže jeho výhřevnost pak rychle klesá, což se vám u dutých vláken nestane. Bude se vám zamlouvat i nižší cena.

    Jedete i do hor nebo máte dovolenou až na konci léta? Pojistěte svůj komfort dvousezónním spacákem. Hodí se na jaro i začátek podzimu a pro dámy, kterým někdy mrznou chodidla. Nohy jsou po túře sice zahřáté a krev rozprouděná, večer však teplota není, co bývala před svatou Annou. Proto do batohu přibalte Hannah Camping Trek, který je ideální na trekking a pobyt v přírodě i do mínus 15 °C.

    Stany a spacáky vybírejte pozorně, ať jste happy a zajistíte si komfort v každé situaci – na romantické dovolené u vody nebo sportovní túře po Šumavě. V případě jakýchkoliv nejasností se ozvěte. Nemusíte mít přehled o všem, co se šustne ve světě outdooru, proto jsme tu pro vás my. Tak šťastnou cestu a ten nejlepší spánek pod plachtou i širou oblohou.

Mohlo by vás také zajímat

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

HAPPY VÁNOCE a pohodový prosinec – garance doručení, vánoční balíčky a další vychytávky

Jak vybrat dětské kolo

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 11:00 - 19:30SO 10:00 - 17:00NE 10:00 - 18:30
774 493 483 dotazy@happysport.cz