Dva mýty o lyžích a lyžování

Mezi lidmi stále přežívá mnoho mýtů o sjezdovém lyžování i o lyžích samotných. O tom, jak lyže fungují, jak zatáčejí, jak moc mají být vykrojené apod. Tyto mýty živí do jisté míry sami lidé opakováním toho, co slyšeli kdysi na lyžařském výcviku v mládí. Opakování matka moudrosti, říká se. Ale v tomto případě to tak zcela neplatí, neboť svět lyžování se opravdu v mnohém změnil.

Dostane-li se i zkušenější rekreační lyžař do rukou profesionála, bývá často překvapen. Zjistí totiž, že to, co považuje za dobré lyžování, je z velké části špatně. Musí se tedy vrátit na samotný začátek a učit se jezdit na lyžích jinak, než byl doposud zvyklý. Vše ale začíná již u výběru lyžařské výzbroje a právě zde přežívá nejvíce mýtů.

Mýtus - čím vykrojenější lyže, tím lépe zatáčí

Vykrojení lyže neboli rádius je poloměr vykrojení hran lyží udávaný v metrech. Rádius je základní vodítko pro pochopení charakteru točivosti lyží. Charakter lyže však ovlivňuje i jejich délka. Platí tedy, že čím je menší rádius a kratší lyže, tím více jsou lyže určené pro kratší oblouky, nikoli ale pro snadnější zatáčení. Například slalomové lyže mají rádius 10-13 m a lyže pro obří slalom mají poloměr nad 18 m.

Ve skutečnosti jde také o schopnost prohnout lyže při vedení oblouku. Je to prohnutí lyže, co je zatáčí, ne jejich vykrojení. A je úplně jedno, jestli jde o klasický kročný oblouk nebo o carvingový oblouk. Rádius vykrojení je důležitý pro zahajování oblouků. Opět platí, že čím je menší rádius, tím je rychlejší a ostřejší nástup do oblouku.

Rekreační lyžař však jezdí delší a otevřenější oblouky, i několik desítek metrů široké s pasážemi přímé jízdy po mírné spádnici. Pro tyto účely je příliš vykrojená lyže vyloženě nevhodná. Nejen, že se při rovné jízdě chová nestabilně, ale zároveň vyžaduje po jezdci velmi prudké zahajování oblouků.

Pro běžné lyžování jsou tak vhodné lyže s poloměrem od 13 do 17 m. Dovolí vám užít si delší oblouky, občasnou jízdu „šusem“ i tu a tam si vyzkoušet krátce sekané oblouky. Nejčastější označení takových lyží je allround nebo All-mountain.

Podobný typ lyží je vhodný také pro dámy, které si pomalejší jízdou vychutnávají celou sjezdovku s opatrnými táhlými oblouky. Pro ženy je pak důležitá tvrdost lyže, aby i při nižších rychlostech a slabší síle dokázaly lyži prohnout. Dámské modely lyží na toto právě pamatují a jsou měkčí. Rychlá pomůcka pro zjištění tvrdosti je jádro sendviče. Tvrdé lyže mají jádro dřevěné, měkké nejčastěji z kompozitu. Svátečním lyžařkám je rozhodně vhodné takové lyže pořizovat nebo půjčovat.

Zkuste to sami na sobě

Jděte do půjčovny lyží a půjčte si jedny lyže na krátké oblouky a druhé na delší. Začněte těmi s větším poloměrem a jezděte na nich celé dopoledne. Po obědě vyměňte lyže za ty pro krátký oblouk. Kdo neupadl hned při prvním zahájení oblouku, je borec.

Mýtus - bazarové lyže jsou nekvalitní

Ty tam jsou doby, kdy byly v bazarech k sehnání pouze staré a vysloužilé „práskačky“. Současné bazary si své zboží dobře vybírají a nenakupují vše, co vidí. V bazarech můžete nalézt kupříkladu modely z předešlého roku, téměř neopotřebované lyže z půjčoven a samozřejmě ojeté kousky. Pokud vás netrápí nějaký ten drobný škrábanec na designové straně lyže a potrpíte si na kvalitu, zde máte šanci opravdu mnoho ušetřit.

Seriózní bazar má navíc všechny prodávané lyže skvěle servisované a zkontrolované. To, nač byste se měli soustředit, je stejné jako při kupování čehokoli jiného. Zaměřte se také na renomé prodejce.

Ve skutečně seriózním bazaru lyží vám fundovaný prodejce poradí, co je pro vás vhodné a co nikoli. U čeho má smysl si připlatit a zač je zbytečné utrácet.

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz