Heliskiing - nesplnitelný sen?

03. 01. 2022 / Kam vyrazit

Projet se neposkvrněnou plání plnou třpytivého prašanu je sen nejednoho lyžaře. Jenže tento sen se nám často nedaří splnit. České hory nenabízí takové množství terénů a většina území navíc spadá pod ochranné pásmo, kde je jízda mimo vyznačené tratě zakázána. Při březnové dovolené v Itálii už zase není po prašanu ani památky. No a v lednu v Rakousku je veškerý nový sníh vedle sjezdovek hned rozježděný a bez znalosti místního terénu se dál vydávat nechceme.

Tak proč nevsadit na jistotu? Heliskiing (neboli jízda mimo sjezdovky, kdy nás místo vleku vyveze nahoru helikoptéra) náš sen promění v realitu.

Při heliskiingu se dostanete na neposkvrněné svahy, kde se dlouho drží prašan, a užijete si jízdu života. Většinou se létá ve skupině více lidí a na vše dohlíží zkušený guide. Ten zapůjčí také lavinovou výbavu a vybírá nejvhodnější terény. Většinou se začíná na mírnějších svazích, kde se ověří zdatnost celé skupiny, a pak se postupuje k obtížnějším sjezdům. I u heliskiingu se může stát, že sněhové podmínky nejsou nejlepší, ale často stačí obletět horu a sjíždět severní svah, který se skrývá ve stínu a prachový sníh na něm tak vydrží daleko déle.

Kam na heliskiing?

Mekkou freeridingu (jízdy v prašanu) je Aljaška a Kanada. V posledních letech se i díky menší finanční náročnosti létá za heliskiingem také do Uzbekistánu, Rumunska, na Kamčatku nebo do Gruzie. Heliskiing se dá provozovat i v obvyklejších destinacích, které máme o něco blíže, jako je Itálie nebo Švýcarsko. Tady se ale trochu vytrácí ta exotika a celkový zážitek, který heliskiing přináší.

A co takhle heliskiing ve Švédsku, který kombinuje jedinečné lyžařské terény a luxusní evropské zázemí? Takové zájezdy nabízí například CK HimalayaBalíček obsahuje helikoptéru na několik dní, skvělou gastronomii a komfortní ubytování s wellness i masážemi. Na toto exkluzivní lyžování 200 km za polárním kruhem jen tak nezapomenete.

Heliskiing není nejlevnější. Celé balíčky s ubytováním a několikadenním pronájmem helikoptéry se pohybují v řádech tisíců eur. Heliskiing vás však dostane na místa, kam byste se jinak nepodívali, a přinese zážitky na celý život. Pokud vám to podmínky dovolí, určitě doporučujeme si heliskiing alespoň jednou v životě vyzkoušet.

Zajímavosti:

  • O helikoptéru se často střídají 2 skupiny lyžařů od 5 lidí. Jakmile jednu skupinu helikoptéra vysadí, vzlétá hned pro druhou skupinu, a tak pořád dokola. Za celý den se tedy helikoptéra téměř nezastaví.
  • Lyže se dávají do přepravního boxu na bok helikoptéry a mají být svázané gumovým řemínkem, aby se usnadnila a urychlila manipulace při nakládání a vykládání.
  • Za jeden den člověk zvládne kolem 10 sjezdů (záleží na náročnosti a rychlosti skupiny) a bohatě to stačí. Přeci jen 10 sjezdů v hlubokém prašanu je něco trochu jiného než 10 jízd na sjezdovce.
  • V ceně bývá zahrnut i lavinový batoh a lavinová výbava.
  • I ten nejjemnější prašan dokážou vrtule helikoptéry rozvířit tak, že neuvěřitelně štípe do obličeje. Proto se při přistávání helikoptéry doporučuje nasadit brýle, šátek a rukou si krýt obličej. Navíc by se celá skupina měla držet u sebe a klečet, aby nikoho netrefila vrtule.
  • Obdobou heliskiing je tzv. catskiing, kdy vás místo vrtulníku vyveze na kopec rolba. Takovou akci si můžete dovolit ve většině zemí, kde se provozuje lyžování, Rakousko, Itálie nebo třeba Bulharsko.

A ani při heliskiingu nepodceňte výběr lavinové výbavy.

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz