Jak se obléct na běžky

06. 02. 2022 / Tipy a rady

Jak se obléct na běžky? Abyste si komfortně užili výlet na běžkách, není důležité znát jen nejnovější technologie a modely lyží. Úžasný zážitek totiž může velmi rychle pokazit propocené tričko v chladném počasí, proto je důležité si dobře vybrat v nabídce speciálního sportovního oblečení. A pak už vás nic nezastaví.

Jak se obléct na běžky?

Běžky jsou aerobní sport, a to i když vyrážíte jen tak se proběhnout do lesa, nemusíte jet zrovna na celodenní výlet. Vybrat to správné oblečení je v podstatě stejně důležité jako jak vybrat běžky. V horách se navíc rychle mění počasí a není radno ho podcenit. Pokud vyrážíte na hřebeny, většinou je před vámi dlouhé prudké stoupání, při kterém se dost zapotíte, i když dobře namažete nebo budete mít třeba běžky se šupinami. Na vrcholcích pak čekají nejen dechberoucí výhledy, ale také otevřený terén, kde může hodně foukat a s tím také významně klesat pocitová teplota. Ideální je tedy oblečení, které umožňuje jednotlivé vrstvy různě kombinovat a přizpůsobit se tak daným podmínkám.

jak se obléct na běžkyVrstvy, vrstvy a zase vrstvy

Základem je zvolit vhodné spodní funkční prádlo, proto jeho výběru věnujte stejnou pozornost jako ostatním částem oblečení. Jde o vrstvu, která je přímo na těle, odvádí pot a udržuje tělo v suchu. Investice a promyšlená volba se tedy rozhodně vyplatí, navíc první vrstvu využijete i při jiných sportech a běžných aktivitách. Dobře poslouží celoročně třeba na procházce v chladnějším počasí. Ideální prádlo je bezešvé, které nikde netlačí. Jaký zvolíte materiál, je jen na vás. 

Umělá vlákna, nebo merino?

Vybrat si můžete  ze syntetických materiálů nebo merino vlny. My doporučujeme oblíbenou kombinaci umělých vláken a merina. 

Kvalitní termoprádlo ze syntetických vláken je na bázi polyesteru či polypropylenu.

Druhou možností pro spodní vrstvu je široká nabídka merino triček. Tento materiál je určený spíše pro méně intenzivní sportovní aktivitu, při které se tolik nezpotíte. A nebo se nahoře prostě převléknete do suchého. Merino, aspoň podle našich zkušeností, sice odvádí pot podobně jako umělá vlákna, ale déle prosychá. Někoho může vlněný materiál “kousat” a vyvolat nepříjemné svědění. Tomuto nešvaru se nejlépe vyhnete nákupem u kvalitního a prověřeného výrobce. Mazáci navíc před prvním použitím merino neperou a první praní nechají až po prvním propocení. I tím se dá nepříjemným projevům vlny vyhnout. 

Nejlepším doporučením od nás při nákupu merina jsou značky Icebraker, Smartwool.  Funkční syntetické pěkné a cenově dostupné kousky najdete např. u Craftu, velmi kvalitní věci má MIKO, které kombinuje syntetiku s vlnou. 

Z českých výrobců kvalitního funkčního prádla můžeme jmenovat například značky Klimatex, nebo termorádlo Moira, z těch dražších pak můžete sáhnout po Odlo.

Volba střihu záleží na tom, co je pro vás osobně pohodlné.

jak se obléct na běžkyDruhá vrstva zahřeje 

Správně zvolená druhá - izolační vrstva by vám měla zaručit teplotní komfort. Její volba je hodně individuální a opět se odvíjí hlavně od toho, jak moc je vám v běžném životě zima a jak moc aktivně se chystáte pohybovat. Obecně jsou ženy zimomřivější, výrobci oblečení však počítají se vším a v nabídce najdete v různých cenových relacích dostatek produktů, z nichž si vybere každý. Doporučujeme materiál Polartec, který je lehký a příjemný a zároveň se v něm nehromadí vlhkost, která by měla být odváděna směrem k vrchní vrstvě. Navíc kombinuje právě propustnost se schopností zadržovat teplo. 

Na trhu jsou však už i lehčí a tenčí materiály, které poslouží stejně dokonale, lépe se sbalí do batohu, když se oteplí, a pohodlně se vejdou pod každou vrchní vrstvu. 

Nevýhodou je vyšší cenová hladina. Skvěle produkty najdete například u Dynafitu nebo Under Armour či v českém Silvini.

jak se obléct na běžky

Poslední vrstva chrání před nepřízní počasí

Kalhoty volte pohodlné, měli byste se v nich cítit dobře, přeci jen se v nich budete hodně hýbat. Zároveň by měly být prodyšné a odolné proti povětrnostním vlivům. Na běžky doporučujeme kalhoty s hodnotou prodyšnosti alespoň 10 000 g/m2/24h. Ideální spodní díl je kombinací materiálů -  přední část je volnější a s membránou proti větru a dešti, zadní část je elastická a díky tomu kalhoty dobře padnou a “dýchají”. Kvalitní vrchní kalhoty mohou mít například na spodní straně nohavic zipy, které usnadní oblékání nebo odhalí nejrůznější průduchy. Ty oceníte především při stoupání nebo náhlém oteplení. Důležité je, aby vám kalhoty dobře seděly v pase, netlačily vás a zároveň dobře držely na těle. 

Další možností je sáhnout po klasických elastických kalhotách, které jsou mezi běžkaři stále oblíbené. 

jak se obléct na běžky

Vychytané detaily 

Některé firmy vybavují oblečení protiskluzovými silikonovými pásky, které ho pomáhají udržet na správném místě. Přidanou hodnotou jsou kapsy. A když řešíte, jak se obléct na běžky, nezapomínejte hledat i reflexní prvky, které zajišťují vaši bezpečnost.

jak se obléct na běžky

Breathable & windproof

Vrchní vrstva, tedy bunda, by vás měla chránit proti větru a lehkému dešti nebo sněžení.  Protože se pořádně zapotíte, nejlepší volbou je oblečení s dobrou prodyšností, které je zároveň odolné zejména proti větru. Jeho působením se totiž lidské tělo významně ochlazuje a pocitová teplota, tedy ta, kterou vnímáte, je tak výrazně nižší. 

V terénu určitě využijete odvětrávací zóny, které pomohou regulovat teplotu pod oblečením, takže se nebudete muset pořád oblékat a svlékat. Při delších výletech v extrémních podmínkách a náhlých změnách počasí se může hodit i další vrchní vrstva, která na svoji chvíli počká v batohu. Volte bundu s vyššími parametry vodního sloupce, která  rozhodně neprofoukne. Nevýhodou je, že kvůli dokonalé ochraně neodvádí pot a tím pádem se pod ní při pohybu zapotíte. Oceníte ji ale ve chvíli, kdy se nebudete hýbat. 

Kvalitní a cenově dostupné kalhoty i bundy najdete u Silvini. 

Doplňky tvoří základ

Když se rozhodujete jak se obléct na běžky, zaměřte se také na správný výběr doplňků. Také ty vám můžou výlet zpříjemnit a ušetřit kdejaké trable. Čepici, případně čelenku, volte spíše z tenčích a opět funkčních materiálů, abyste se v nich zbytečně nepotili. Ponožky doporučujeme sportovní, ideálně s příměsí merino vlny, které dobře odvádí pot a zaručují tak vysoký komfort. Měly by dokonale sedět, abyste se vyhnuli případným otlakům a puchýřům. Ocenite také nákrčník, ten ochrání v případě potřeby nejen krk, ale také tváře a ústa.  

Než vyrazíte do hor

Plánování trasy by mělo jít ruku v ruce s průběžnou kontrolou počasí v místě, kde se budete pohybovat. Předpověď počasí a vaše osobní termoregulace jsou rozhodující faktory při oblékání na túru. Celý trik je v umění najít rovnováhu mezi tím, abyste byli v teple, a přitom jste se při pohybu zbytečně nepotili. Mějte na paměti, že v horách se počasí může velmi rychle změnit a při plánování trasy si zjistěte, kde je možné se případně ukrýt a nečas přečkat.

Doporučujeme vždy přibalit do batohu nějakou sušenku a pití, ideálně v termosce. Chybět by nemělo náhradní triko, ponožky a záložní kousek oblečení, aby vás počasí nezaskočilo. Vhodné je přibalit mini lékárničku s náplastmi na puchýře, zkušení běžkaři si s sebou berou i  magnezium proti křečím. Hodit se může i čelovka, v zimě se stmívá brzy a výlet se může protáhnout. Na delší výlet je fajn vzít i power banku, telefon se totiž v zimě rychle vybíjí a nikdy nevíte, kdy se může hodit pro záchranu vás nebo někoho jiného. Pro tento případ doporučujeme nainstalovat do mobilu aplikaci Záchranka, ta mimo jiné lokalizuje vaši polohu v terénu a záchranářům usnadní hledání. 

Jak se obléct na běžky: Suma sumárum 

Když víte, jak se obléct na běžky, výlet si užijete. Správně zvolené oblečení by vám mělo zajistit pohodlí, dostatečnou prodyšnost a zároveň ochranu před vlivy počasí. Ideální jsou alespoň tři vrstvy, ty svrchní můžete průběžně odkládat do batohu. První vrstva má kontakt s pokožkou, odvádí pot a udržuje tělo v suchu. Druhá  zajišťuje tepelnou izolaci a poslední chrání před větrem a vnější vlhkostí a zároveň odvádí vlhkost vnitřní. Přejeme vám, ať si dobře vyberete a užijete si výlet naplno. Oblečení jste a víte také jak běžky namazat.

 

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz