OTEVÍRACÍ DOBA VELIKONOCE Více

Důležité info: Vážení zákazníci, v době velikonočních svátků od 29. 3. - 1. 4. 2024 máme všechny pobočky uzavřené. Děkujeme za pochopení.

Méně

Jak vybrat běžky

Lámete si hlavu, jak vybrat běžky? Nebojte, není to zdaleka tak složité jako vybírat sjezdovky. Ale také zde platí, že musíte vědět, co hledáte.

Jak vybrat běžky – co musíte vědět?

Než začnete vybírat, položte si několik zásadních otázek:

  1. Co jsou pro vás běžky: sportovní náčiní nebo cesta k rodinným výletům?
  2. Jak to na běžkách umíte?
  3. Dáváte přednost běhání ve stopě nebo bruslení?
  4. Chcete radši pohodlí nebo rychlost?
  5. Umíte a chcete běžky mazat?
  6. Kolik vážíte?
  7. Kam na běžky chcete vyrazit?

Sportovní běžky nebo běžky na výlety?

Naprosto zásadní otázka, které podřídíte výběr veškeré výbavy na běžky. Pokud totiž považujete běžky za náhradu běžeckých bot v zimních měsících, vydáte se pravděpodobně na běžecký okruh. Pokud chcete naběhat nějaké kilometry slušnou rychlostí, dobrý skluz je pro vás zásadní. Volte tedy běžky užší, které brázdí stopu rychleji. Sportovnější běžky skvěle jedou, ale o jejich skluznici se musíte víc starat. Nepodrží vás mimo skvěle upravenou stopu, na to jsou málo stabilní. Pokud jsou zároveň tvrdší, lépe pojedou, ale vyžadují dobře zvládnutou techniku odrazu.

jak vybrat běžky

Sportovní běžky v bodech:

  • rychlejší (ve skluzu, ve sjezdu i ve výšlapu)
  • lehčí
  • užší (42 - 45 mm)
  • díky tomu méně stabilní mimo upravenou stopu
  • nutný častější servis skluznice

Na druhé straně, pokud se chcete na běžkách projíždět po zasněžené krajině a užívat si výlet, potřebujete běžky stabilnější, a tedy širší. Na cestě vás čekají kopce, které musíte vystoupat a nechcete se při tom předřít. Leckdy si užijete táhlé a dlouhé sjezdy, ale kvůli dětem a psům všude kolem těžko můžete sjíždět padesátkou. Ve stopě potkáte spadlé větvičky, kamínky, a ne vždy bude stopa dokonalá. Někde se třeba i ztratí úplně, protože ji neukáznění turisté rozšlapou. Potřebujete tedy lyže širší a stabilnější.

Turistické běžky bývají také měkčí, takže nemusíte vládnout tak vytříbenou technikou. Záleží ovšem na vaší váze, ta při volbě tvrdosti běžek hraje rozhodující roli.

Turistické běžky v bodech:

  • širší (45 - 60 mm)
  • stabilnější
  • vhodné i mimo dokonale upravenou stopu
  • obvykle měkčí
  • bývají vybaveny protismykem či jiným systémem pro pohodlný odraz

Pro výlety terénem se prodávají také tzv. backcountry běžky. Ty jsou širší, připomínají trochu skialpinistické lyže. Můžete s nimi do hlubočáku a nebudete se beznadějně bořit.

Skluznice turistických běžek bývá ošetřena jednou ze tří variant. Nejlevnější řešení představuje protismyk, tedy šupiny. Další variantou je tzv. skin, který dopředu klouže a dozadu drží, čímž brání prokluzu. Stejně fungují i různé nano technologie.

jak vybrat běžky

Jak to na běžkách umíte?

Začínáte nebo se považujete za protřelého běžce? Tato otázka pro vás není tak důležitá, pokud chcete především projíždět zasněženou krajinou s dětmi v závěsu a užívat si svařák v každé restauraci cestou. To, že umíte jezdit jako profík, není při výběru podstatné, pokud chcete běhat na lyžích jako turista. V takovém případě se vám spíš hodí rady, jak se obléct na běžky, abyste mezi svařáky netrpěli zimou. Jestli vám jde o výkon, budete si chtít zvolit styl.

Chcete bruslit nebo běhat klasicky?

Zatímco začátečník hledá stabilitu a pomalu se učí odrážet a odpichovat, skvěle technicky vybavený lyžař si už vybírá svůj styl. Pokročilý běžkař volí mezi lyžemi pro klasiku a skate. Nebo se rozhodne pro běžky turistické, protože si chce hlavně užít výlet.

Běžky pro klasiku

Klasický styl vyžaduje upravenou stopu. Střídáme při něm nohy. Je to styl, s jakým se začíná, protože vyžaduje menší technickou zdatnost. Klasika je pomalejší než skate. Potřebujete k ní především jiné lyže. Ty musíte buď před každou jízdou ošetřit skluzným i stoupacím voskem nebo rovnou sáhnout po běžkách vybavených skinem či nano technologií.

Běžky pro klasiku v bodech:

  • více vyklenuté
  • více zvednutá špička
  • delší než na skate (cca o 15 – 20cm delší, než je výška postavy)
  • nutné ošetření skluznice (skluzné a stoupací vosky nebo rovnou běžky se skinem či nano technologií)

Běžky pro skate

Běžkaři, kteří dávají přednost bruslení, vybírají lyže kratší s nevýraznou špičkou. Je ovšem třeba říct, že specialisté na bruslení jsou už skvěle vybavení sportovci, a proto volí adekvátně kvalitní lyže. Pokud mají běžky na skate dobře fungovat, je třeba je mazat skluzným voskem. Pro bruslení také potřebujete pevné boty.

Běžky pro skate v bodech:

  • méně klenuté
  • kratší než běžky na klasiku (cca 0 – 10 cm delší, než je výška postavy)
  • méně výrazná špička
  • musíte je mazat skluzným voskem
  • jak vybrat běžky

Existují univerzální běžky?

Univerzální běžky neseženete. Bruslení a klasický běh ve stopě kladou na vybavení příliš odlišné požadavky na to, aby je výrobci dokázali sladit v jednom páru lyží. Pokud převážně běháte klasiku, ale někdy si chcete zabruslit, tak sáhněte po běžkách s nanotechnologií. Ty bruslení do určité míry umožňují.

Chcete radši pohodlí nebo rychlost?

Ať už běháte na okruhu nebo v horách, otázku rychlosti si položit musíte. Protože pokud chcete běhat rychle, volíte lyže sportovnější – tedy delší, tvrdší a s kvalitnější skluznicí. Možná se také raději naučíte mazat, rozhodně nesáhnete po šupinkové úpravě. Takové lyže jsou ale méně stabilní. Jestliže tedy rychlost v zásadě nepotřebujete, protože jezdíte s rodinou za zády, sáhnete spíš po běžkách širších – po běžkách turistického typu. Takové běžky budou široké minimálně 48 mm. Ale pokud běháte v upravené stopě, neberte zase širší než 60 mm. Ty se už totiž do stopy nevejdou.

Umíte a chcete běžky mazat?

Otázce úpravy povrchu skluznice jsme se podrobněji věnovali už v jednom z minulých článků. Pryč je doba, kdy kapsa plná vosků patřila k bezpodmínečně nutné výbavě běžkaře. Nové technologie nabízí nové možnosti. Ono totiž vědět, jak namazat běžky, není jen tak. Nejstarší z úprav skluznice je protismyk neboli běžky se šupinami. Umožňuje stoupat do kopce, aniž by lyže prokluzovala. Zpomaluje ovšem poměrně výrazně i skluz směrem dopředu. Pro turistiku vám to ale nemusí tolik vadit. Naopak, začátečník nebo starší lyžař bude za pomalejší jízdu z kopce ještě rád.

Dražší a výkonnější variantu představuje skin. Jedná se o pás nalepený na odrazové části běžky, který funguje podobně jako skialpové pásy. Taková úprava je sice dražší a vyžaduje základní údržbu, ale funguje téměř stejně dobře jako správně namazaná běžka.

Výrobci v poslední době přišli s nano technologí Optigrip nebo G-grip, kterou najdete na skluznicích modelů také v naší nabídce. Nano vrstva je aplikována tak, že prakticky celá délka běžky tvoří odrazovou plochu. Takže pro ten pravý požitek z jízdy nemusíte mít tak vytříbenou techniku. O běžky s nano vrstvou se prakticky nemusíte starat. Právě proto je tento způsob úpravy skluznice na vzestupu.     

Pokud se vyznáte v mazání běžek a chcete vždy dokonalý skluz, pak u vosku pravděpodobně zůstanete. Sportovci mažou navíc nejen stoupací vosk, ale také ošetřují skluznici parafínem, aby vydržela a měla dobrý skluz.  Není náhoda, že závodníci stále mažou a ani nejpokročilejší technologie mazací vosky nenahradila. Správně namazaná běžka totiž vždy udělá lepší službu než ta nejlepší technologie. Ale zde položme důraz na ono slovo „správně.” Musíte vědět, co děláte, vosk nanést před každou jízdou a po jízdě ho zase odstranit.

Kolik vážíte?

Běžky vybíráme podle váhy lyžaře. Podle toho volíme délku a tvrdost. Zásadní pro pohodlnou jízdu je poloha tzv. mazací komory. Pokud stojíme na obou lyžích stejně, musí střed lyže zůstat nad povrchem. Když ovšem jednu lyži zatížíme, musí se dotýkat povrchu, abychom se mohli odrazit. Pokud zvolíme lyže pro váhu lyžaře Zde ale nemusíme spekulovat. Výrobci ve svých tabulkách většinou uvádí jednoznačně délku běžek pro danou váhu běžkaře. Nikdy ale nesmí být běžka kratší než vaše postava. 

Co tedy zbývá? Odpovězte si na uvedené otázky a směle se vydejte k nám na pobočku. Náš proškolený personál Vám poradí s konkrétním modelem. Nebo se vrhněte do e-shopu a prohlédněte si naši nabídku. Teď už víte, co chcete.


 

Mohlo by vás také zajímat

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

HAPPY VÁNOCE a pohodový prosinec – garance doručení, vánoční balíčky a další vychytávky

Jak vybrat dětské kolo

Potřebujete poradit?

Jsme online
PO-PÁ 11:00 - 19:30SO 10:00 - 17:00NE 10:00 - 18:30
774 493 483 dotazy@happysport.cz