Must have každého paddleboardisty

30. 03. 2023 / Paddleboardy

Bez pádla to nepojede a bez pumpičky to nebude na klid. Prostě bez těchto a jiných věcí se na paddleboardu neobejdete. Chcete vědět, jaké to jsou? Připravili jsme pro vás základní set, který využijete na boardu ve svých začátcích. Nalaďte se proto na správnou vlnu při těchto řádcích a udělejte si ve všem jasno.

Co potřebujete v první řadě?

Bez paddleboardu budete ve vodě jen plavat a bez přehledných rad budete plavat i v jeho výběru. Pojďme se tedy podívat na 4 tipy, díky kterým si na e-shopu vyhlídnete svůj plovák během chvilky.

Podrobnější tipy najdete v tomto článku.

SKLADOVÁNÍ

Berme v potaz, že většina lidí dnes cestuje a chce si vzít paddle i do auta, vlaku nebo letadla. Proto jsme do základního setu zařadili nafukovací kusy. Jsou skladnější, odolnější a lehčí.

VÁHA

Pokud vybíráte paddle jen pro sebe, může unést pouze vás. A co jeho váha? Hledejte raději lehčí SUP, protože ho budete nosit ve svých. Na cestách ho musíte naložit do auta i zavazadlového prostoru vlaku. Takže nafukovací je opět vítěz, milé ženy. Pro představu váží zhruba okolo 11 kg, a to jde, ne?

ŠÍŘKA

V začátcích si budete libovat s paddlem, který má do šířky alespoň 30 palců. A jakmile se na něm naučíte a začne vás lákat jóga na vodě, stále ho využijete. Na pozdrav slunci má totiž ideální šířka paddlu okolo 34 palců.

TVAR

Pro začátek bude vhodný univerzální – allround. Tenhle tvar je stabilní a perfektní na klidnou vodu, ale v další fázi i na cvičení, delší trasy nebo rozvlněné moře. Prostě prkno na všechny vodní plochy a pro všechny váhy.

Začínáte? Sáhněte po…

Doporučujeme nafukovací a prověřený plovák, určený pro stabilní jízdu na stojatých až mírně tekoucích vodách. Je lehký a široký, takže zajistí výbornou stabilitu.

A právě takový je Hydroforce, který sfouknete a pohodlně sbalíte na cesty. K tomuhle kousku patří navíc kajaková sedačka s opěrkou na nohy a rozkládacím pádlem, což volá po stylovém odpočinku.

Skvělým parťákem bude i SKIFFO, univerzální plovák pro široké využití. Zamilujete si jeho výbornou stabilitu a manévrovatelnost, ale také snadnou úpravu do úhledného balíčku.

A protože víme, že si chcete být jistí správnou volbou, neváhejte nás kontaktovat na dotazy@happysport.cz.

Bez pádla to nepojede!

Při výběru si rozmyslete, kolik do pádla investujete. Cena se pohybuje od 1 500,- až do 15 000,- a jestli jste začátečníci, zvolte raději levnější. Mají většinou lehkou hliníkovou násadu, nebo-li dřík a lépe se s nimi manipuluje. Sice jsou měkčí, ale pro pomalejší start to vůbec nevadí.

Pádla se dělí na jednodílná až třídílné, a jelikož doporučujeme plovák vhodný i na cestování, bude k němu dobré třídílné pádlo, které rozložíte a vejde se vám do batohu. Je však nutné ho složit tak, aby se neviklalo.

vítěz mezi pádly? Čtyřdílné hliníkové pádlo, velmi lehké a snadné na manipulaci. Vyjde na 1 049,- a navíc je dost pevné, takže se nemusíte bát, že ho poškodíte hned na první vyjížďce.

Pumpička pro strýce Příhodu

Je to jako na kole… Vyjedete bez pumpičky a zákonitě píchnete. Myslete proto dopředu, a berte si na vodu pumpu. Ideálně ruční a vysokotlakovou, která plovák nafoukne rychleji, než řeknete paddleboard.

A když nemáte pumpu, tak neberte nic… Takhle by to možná řekl Babica, ale my vám poradíme redukci na autoventilek. S ním plovák nafouknete i na klasické pumpě, co mají na čerpacích stanicích.

Není krém? Pak je tu neopren

Na paddlu se můžete spálit raz dva, proto je dobré mít chráněný alespoň vršek. Co takhle padnoucí neopren, ve kterém nemusíte myslet na opalovací krémy, a navíc budete chráněni před větrem a UV zářením na 100 %.

Začátečníci na prkně často sedí, a tak ocení vrchní díl s dlouhým rukávem, co doplní šortkami a můžou vyplout. Tenhle slušivý neopren má zvýšený límec, takže ochrání i krk. Navíc je z materiálu, který neobsahuje rozpouštědla a chemikálie. Prostě kámoš vodního prostředí a třeba i váš.  

Pánům doporučujeme vršek v jednoduchých barvách černé a modré, určený do teplého počasí a na paddleboard jako dělaný.

 

Nohy v teple. I v suchu

České řeky a jezera mají někdy špatně přístupné břehy, tak je dobré být vybaven neoprenovými botami. Doporučujeme ty s pevnou podrážkou, díky kterým budou vaše chodidla v bezpečí a teple.

Triko nesmí chybět

Na paddlu se chlapi brzo otrkají, a to pak nejednoho svádí k jízdě na frekventovanějších řekách. Tam už lehce potkáte člun nebo městský parník. A pokud svítí ostré slunce, je dobré myslet i na správnou viditelnost. Pojistěte si ji výrazným tričkem, které o vás dá vědět kolemplujícím. Dámy pak vyberou mezi různými odstíny.

 

Na Adama to nepůjde

V neposlední řadě potřebujete padnoucí plavky. A na paddle opravdu vybírejte sportovní varianty – šortky a delší kraťasy, ve kterých se pořád opálíte, ale budou vám dobře sedět i při pohybu.  

Plavte si pro jedny, nejlépe dvoje, protože na vodě je lepší myslet na rezervní. Zvlášť pokud jde o ženy, které řeší nejen zdraví, ale i design – tak co vyplout jeden den za Havajanku a druhý za sporťačku. Pánové pak uvítají spíš praktické kapsy, rychleschnoucí materiál nebo úplně minimalistický design.

Tajný tip: pokud jedete na delší trasu, pořidťe si lodní vak.

Ale i na krátkou vyjížďku oceníte vodotěsný obal na mobil.

A pokud si nejste jisti, řeka trochu teče nebo máte s sebou děti, nestyďte se obléknout plovací vestu.

Věříme, že jste získali základní přehled o tom, co na paddleboard potřebujete. Kdyby vám přece jen něco chybělo, jsme tu pro vás  celé léto, stavte se na pobočce nebo si půjčte svůj paddleboard online.

Neřešte, pádlujte, užívejte.

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Jsme online
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz