OTEVÍRACÍ DOBA VELIKONOCE Více

Důležité info: Vážení zákazníci, v době velikonočních svátků od 29. 3. - 1. 4. 2024 máme všechny pobočky uzavřené. Děkujeme za pochopení.

Méně

Víte, jak vybrat ideální batoh pro svou cestu?

Batohy určitě nekupujete jako rohlíky a rozhodně chcete, aby splňovaly všechny vaše představy. Žádný batoh ani nečaruje, aby oklamal tíhu nákladu a do letadla se záhy smrskl na velikost příručního zavazadla, takže čtěte a vyberete ideálního parťáka na svou cestu.

Hodláte v létě prochodit města křížem krážem? Budete mít jiný batoh než kamarád, co vyráží do kempu a k vodě. Oba sice milujete pohyb, ale každý z vás potřebuje jiný bágl… Na jaké parametry byste měli teda koukat, než kliknete na tlačítko objednat?

Od kvalitního batohu očekávejte…

Teď nebude záležet na tom, kam vyrazíte. Co byste měli chtít od batohu všichni?

  • Aby držel pohromadě i po 100 kilometrech.
  • Aby vás nebolela záda hned po první zastávce.
  • Aby byl z kvalitního materiálu.
  • Aby měl pláštěnku a ideální počet kapes.
  • Aby nabízel dobré anatomické vlastnosti – flexibilní zádový systém.

Batoh tkví v detailu: třeba takový bederní pás je nezbytný, protože právě on nese skoro celý náklad – až ¾. Ulevuje tak vašim ramenům a páteři. V tom mu pomáhají i dobře polstrovaná záda a nastavitelné popruhy, co nedřou, ale padnou.

Jak vybrat a nepřehmátnout se

Při výběru si ujasněte i následující otázky:

Jak budete cestovat? Nacpete do batohu jen to nejnutnější a zbytek si koupíte ve městě nebo budete mít zázemí v hotelu? Ale třeba jdete akorát do přírody a na zádech máte takřka všechno na celý týden.

Co budete v batohu nosit? Určitě foťák, tři objektivy a stativ. Takže to chce speciální foch na techniku. Nebo máte batůžek na knížku, parfém a opalovací krém? Popř. do báglu rvete spacák, malý vařič…

Kolik do něho investujete? Každý je rád, když ušetří, ale na batoh klidně rozbijte prasátko a mějte zdravá záda. Nekupujte logo, ale kvalitu a funkčnost.

Jste křehká žena, nebo horal do nepohody? Každý z vás má úplně jinou stavbu těla, která si žádá specifický batoh. A ne, není to modrý pro něj a červený pro ni.

Udělejte si v tom jasno

Batohů je jak psů, z každé strany na vás štěká reklama a vyznat se v nabídce dá někdy zabrat… Pojďme bágly nejdřív rozdělit do základních kategorií, podle nichž se zorientujete a poté budete hledat konkrétní parametry.

Existují batohy, které jsou:

  • Do školy: pevná záda, velká vůle v nosnosti, široké popruhy.
  • Do města: mají ledvinku, polstrovaný vak na notebook a techniku.
  • Do přírody: uchytí hole, mají kapsu na vodu, helmu, boty nebo spacák.

Lepší však bude, když je rozdělíme podle velikosti a typu.

Malý batoh na den ve městě

Menší batůžky se spoustou kapes vás doprovodí po městech a uschovají všechny nezbytnosti, jaké na den potřebujete. Jejich objem se pohybuje od 15 do 30 litrů. Vyberete si z dámských i pánských. U menších batohů jde ještě o čistě designové rozdělení, ale pokud ho nechcete řešit, sáhněte po unisexovém typu.

Takový je třeba lifestylový batoh Hannah Scroll, má rolovací vršek a není to žádný prcek, takže pojme opravdu vše, abyste měli pohodlí. Do vypolstrované kapsy dáte notebook, před něj lahev s vodou, malý foťák, deštník a do postranních kapes drobnosti. Tenhle kousek má skvěle provedená záda s polstrováním a vyztužením. Nastavitelné ramenní popruhy jsou pak samozřejmostí.

U batohu do města koukejte i na to, zda vám vyhovuje počet kapes a design – barva, zip či rolování, odvětrávání. A kdo sní o něčem propracovaném, může sáhnout právě po báglech, co uschovají techniku.

TIP pro cyklisty: Mezi malé batohy patří i spešl kousky na kolo. Většinou jde o jednokomorové batohy s postranní kapsou a vakem na vodu. Na zádech musí dobře sedět a jde k nim připnout helma. Nezbytností jsou i polstrovaná záda, ramenní popruhy a taky odnímatelný bederní popruh. Tady se přímo nabízí batoh Hannah Camping. Má navíc reflexní prvky, abyste byli na silnici dobře vidět.

Střední speciály na túru a skialpinismus

Střední batohy mají okolo 30 až 50 litrů, aby unesly třeba 10 kilo. Uspořádání je buď jednokomorové, nebo dvoukomorové. Důležitou roli zde hraje i zádový systém a popruhy.

Pánské a dámské batohy už se dělí podle individuálních mír a profi značky vždy respektují anatomické vlastnosti každého pohlaví.

Při výběru koukejte na délku zad a šířku popruhů. Dámské provedení má kratší záda, užší popruhy a jinou anatomii bederního pásu, což splňuje třeba Hannah Camping, který má vše vypolstrované a ženy si chválí jeho pohodlné nošení. Bederní pás je odnímatelný a bude se vám líbit i přehledný organizér na doplňky.

Ale pojďme se podívat na ostatní provedení středních batohů, mezi které patří:  

Turistický batoh má obvykle oddělitelnou spodní část, síťové kapsy po stranách a vymakaný zádový systém – bederní pás a vyztužení.

Speciální batoh na lezení by měl být užší, aby nevadil při pohybu v drsném terénu. S tím souvisí i čistý design bez poutek a různých blbinek. Na skále se vám totiž bágl nesmí nikde zaseknout. Případně další tipy na lezecké vybavení najdete zde.

Skialpový batoh je vždy z materiálu, který se nepřilepí ke sněhu. Tenhle typ má někdy i dedikovanou kapsu pro lavinovou výbavu a pak samozřejmě vypracovaný zádový panel a bederní pás. Batohy také nabízí prostor na lékárnu, lopatu a další. Co všechno patří do výbavy skialpinistů, zjistíte tady.

A kdo chce víc, může koukat, jestli má batoh pláštěnku, nabízí popruhy na stažení lana, lopaty nebo trekových holí.

Velké batohy na dlouhé putování

Větší turistické batohy už vyžadují super bederní systém, nastavitelné popruhy, rozdělené komory a mají okolo 50 až 80 litrů. Zkrátka se do nich vejde dost. Batoh unese až 15 kg, ale vždy byste měli pamatovat, že není dobré nosit větší náklad než 1/3 své hmotnosti.

Co je u těchto batohů podstatné? Že se dělí na pánské a dámské – užší záda, jinak tvarované popruhy i rozdílné barvičky. A dámy, víme, že zvládnete vyběhnout horu jako nic, ale raději nevybírejte krosnu, co pojme 100 kg, ta patří prostě chlapovi.

Turisťáky jsou vyzbrojené dvěma vstupy – vrchním a spodním, aby rozdělily vnitřek batohu. Díky nim se lépe dostanete ke svým věcem.

Minimum značek zaručí 100% nepromokavý materiál, protože dovnitř může natéct i skrze švy. Proto vybírejte batohy s pláštěnkou.

A jak se zabalit? Chce to fištrón, ale základní pravidlo zní: těžké, pevné a velké věci patří dospod, oblečení nahoru a malé drobnosti do postranních kapes. Když je náklad na svém místě, přichází na řadu správné nasazení a zapnutí popruhů.

Nejprve zajistěte bederní pás, který vám ulehčí od 50 % hmotnosti. Když batoh sedí na bedérce i pánevních kostech, věnujte se ramenním popruhům. Dotáhněte je tak, aby nebyly moc volné, ale zároveň vás neškrtily. A máte hotovo.

Teď už jen naplánovat trasu a vyrazit do cíle. Přejeme vám lehký krok a happy zážitky.

Mohlo by vás také zajímat

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

HAPPY VÁNOCE a pohodový prosinec – garance doručení, vánoční balíčky a další vychytávky

Jak vybrat dětské kolo

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 11:00 - 19:30SO 10:00 - 17:00NE 10:00 - 18:30
774 493 483 dotazy@happysport.cz