Napadl sníh a zima začala

06. 11. 2023 / Kam vyrazit

Ještě před týdnem to vypadalo, že se sněhu snad nedočkáme. Ale prudká změna počasí přinesla také sněhovou nadílku. V Alpách leží souvislá vrstva sněhu už od výšky 1500 m. n. m. Někde 10 cm, jinde 20 cm a někde třeba i metr. Ve srovnání s minulými roky, tak začátek sezony v roce 2023 vypadá víc než slibně. Tolik sněhu na ledovcích v listopadu v posledních letech neměli.

Tento týden tak můžeme s radostí hlásit, že v provozu jsou všechny rakouské ledovce a otvírají se i ledovcová střediska v Itálii a Švýcarsku.

Kam můžete vyrazit?

Rakousko

Sölden

V Söldenu se tradičně začíná závodní lyžařská sezona, protože tady se na skvělé lyžařské podmínky začátkem listopadu můžete spolehnout.

Provozovatelé otevřeli sezonu pro lyžaře 4. listopadu. Momentálně leží na některých místech až 121 cm sněhu, v provozu jsou všechny vleky na ledovci, tedy 3 kotvy, jedna šestisedačka a dvě kabinky. Sjezdovek je v provozu 30 km, tedy celý ledovcový areál, ale ne jeho spodní část. Prozatím musíte k ledovcovým vlekům vyjet klikatou silnicí autem a zaparkovat zde. Až do 15. listopadu zde můžete lyžovat za podzimní, výrazně nižší, ceny.

PItztal

Pitztalský ledovec díky své poloze (vrchol leží 3440 m n.m.) slibuje lyžování od půlky září do půlky května. Teď s novým sněhem ale přináší ty ideální podmínky za podzimní ceny a s podzimním množstvím lidí ve frontě i na vleku.

Najdete tu sjezdovky všech obtížností i snow park, na své si přijdou v zimě i milovníci freeridu.

V provozu jsou zde na ledovci momentálně všechny vleky a sjezdovky mimo jedné jediné kotvy.

Kaunertal

Komorní prostředí a dokonalé lyžařské podmínky nabízí také ledovec Kaunertal. Jeho specialitou je, že autem dojedete rovnou k vleku na ledovci a na svazích potkáte velmi málo lidí.

Stubai

Velké ledovcové středisko Stubai má momentálně v provozu 17 km sjezdovek a 12 lanovek. Je to jeden z nejbližších areálů, od Prahy je vzdálen pouhých 550 km. Naposledy zde sněžilo ve čtvrtek 2. listopadu a na sjezdovkách tak leží krásných 70 cm sněhu. Díky nejnovější sněhové nadílce se na Stubai otevřela i odvrácená strana kopce se snow parkem.

Kaprun

Ledovec Kitzsteinorhn se nachází ve výšce 3029 m. n. m. nad městečkem Kaprun. Na místo vás dopraví centrální lanovka a na ledovci jste pak odkázáni převážně na kotvy. Zato zde najdete také zajímavé atrakce a hlavně momentálně 60 cm dobrého sněhu. Lyžovat se zde začalo až minulý víkend, tedy 3. listopadu, ale již teď lze sjet až do mezistanice Alpincenter.

Mölltal

To na ledovci Mölltal si momentálně zalyžujete na čerstvém sněhu, který zde napadl v pátek 3. listopadu. Jedná se o nejvýše položené lyžařské středisko v Korutanech, takže je to pro Čechy trochu vzdálenější lokalita, zato ale láká na příznivější ceny skipasů než ostatní ledovcové areály. Do výšky 3122 m. n. m. vás vyveze nejdelší podzemní dráha na světě. Zatím ovšem nejsou v provozu všechny sjezdovky, provozovatelé je budou otevírat postupně, tak sledujte aktuální informace.

Hintertux

Hintertux je luxusní lyžařské středisko, kde i na toalety vede výtah. Do výšky 3260 m. n. m. vás vyveze lanovka, k níž se dostanete buď autem nebo skibusem, který propojuje všechny areály v údolí Zillertal. Můžete se tak ubytovat kdekoliv v tomto údolí podél trasy skibusu a výrazně ušetřit za ubytování. V provozu je zde momentálně 27 km sjezdovek a 13 lanovek. Hintertux tak nabízí nejlepší lyžování ze všech momentálně otevřených ledovců. Sjet můžete až k mezistanici Tux Fernerhaus, takže podmínky už se tolik neliší od vrcholu zimní sezony. Právě zde se totiž nachází ty nejlepší sjezdovky.

Itálie a Švýcarsko

Cervinia/Matterhorn

Na italské straně slavné hory Matterhorn (italsky Cervino) je momentálně v provozu ledovcový areál Breuil - Cervinia na italské straně a Zermatt na švýcarské straně. Středisko pro milovníky luxusu i freeridu momentálně nabízí na švýcarské straně 8 vleků a 11 km sjezdovek, na té italské sice jezdí všechny lanovky, ale sjezdovky jsou momentálně uzavřené, patrně z důvodu tréninku a přípravy tratí pro nadcházející závody.

Dva následující víkendy se v areálu konají dlouho očekávané závody světového poháru. Musíte tak počítat s větším množstvím lyžařů, dopravními omezeními, a především s omezeními na samotných sjezdovkách, protože organizátoři neponechají nic náhodě.

Na druhé straně slibují pro všechny milovníky závodního lyžování bezkonkurenční zážitek, kdy v jednom závodě projedou sjezdaři na zbrusu nové sjezdovce dvěma zeměmi.

Lyžování na ledovci má svá specifika. Povrch bývá tvrdší a ve vyšších nadmořských výškách víc fouká a zima rychleji zaleze za límec. Když se ale správně obléknete a vybavíte, můžete si užít perfektní lyžařské podmínky a nemačkat se ve frontě jako v hlavní sezoně.

Také mnoho dalších rakouských či italských areálů si užívá příval nového sněhu. Ale ve většině se bude sezona otvírat až koncem listopadu. Teď ideální sněhové podmínky provozovatelé s nadšením využívají k přípravě na start sezony. My si můžeme po teplém podzimu s úlevou oddychnout a těšit se. Letos se zima snad konečně vydaří.

Tak co? Chcete vyrazit na hory už teď? U nás nemusíte čekat, prostě se rozhodnete, půjčíte lyže a vyrazíte. Máme jich dost.

Přijďte na jednu z poboček Happy Sportu.

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz