OTEVÍRACÍ DOBA VELIKONOCE Více

Důležité info: Vážení zákazníci, v době velikonočních svátků od 29. 3. - 1. 4. 2024 máme všechny pobočky uzavřené. Děkujeme za pochopení.

Méně

Jak se obléct na lyže (na sjezdovku)

Užít si hory do sytosti, perfektně si zajezdit a pracovat na zlepšování techniky jízdy, nebo jen tak hodit všední starosti za hlavu a mít zimní dovolenou. Jenže, pokud vám bude zima, máte smůlu. Nic z toho si neužijete, pokud nebudete vědět, jak se obléct na lyže.

Řekněme, že už na horách jste a že jste se oblékli přiměřeně teplotě, jakou ukazuje teploměr za oknem. A vydáte se s lyžemi na svah. Po dvou hodinách ježdění si chcete dopřát pod sjezdovkou malé občerstvení. Sundáte si lyže, postáváte a najednou se do vás dá zima. Čím to je? Vždyť jste oblečení dost. To je sice možné, jenže to vypadá že jste se oblékli nevhodně. Pamatujte, pocitovou teplotu ovlivňuje nejen vítr ale také zvýšená vlhkost.

A jsme u toho, jak se obléct na lyže tak, aby oblečení bylo pohodlné, teplé, odvádělo tělesnou vlhkost, dobře sedlo a ještě hezky vypadalo? Lyžařské oblečení spíše vnímejte jako funkční izolační vrstvy, které mají spolupracovat. Jednak na tepelné izolaci, na odvodu vlhkosti za druhé, a za třetí v odolnosti proti vnějším faktorům. Např. větru, dešti i mechanickému poškození.

Podívejme se na jednotlivé vrstvy popořadě.

Spodní vrstvy oblečení

Pokud se nechcete louhovat ve vlastní šťávě, zapomeňte na bavlnu jako první vrstvu. Za sucha je velmi příjemná, ale jakmile se zpotíte a bavlna navlhne, je po pohodlí. To poznáte celkem záhy, jakmile se zastavíte a přestanete produkovat zvýšené teplo. Propocený nátělník se ochladí a začne nepříjemně studit.

Jako první vrstvy oblečení je vhodné používat funkční termoprádlo z nenasákavých tkanin. Ty bývají vyrobeny ze směsi různých materiálů viskózy, polypropylenu, polyesteru, vlny a dalších. Z nich nejznámější výrobci vyrábějí speciální vlákna, která v mnohém předčí klasické přírodní materiály. A to především v oblastech tepelné izolace a kapilárního transportu vlhkosti. Nepodceňte ani výběr lyžařských ponožek.

Proto se jako první vrstvy tyto technické tkaniny, respektive spodní prádlo z nich vyrobené, hodí nejvíce. Tuto první vrstvu na sobě mějte i v teplejších dnech, např. při jarním lyžování. Jen tak si při sportovním výkonu, jakým lyžování bezesporu je, udržíte patřičný komfort. Doporučujeme mít k dispozici dva druhy funkčního spodního prádla. Jedno vyloženě termo, do těch nejchladnějších dní a druhé slabší pro dny teplejší.

jak se obléct na lyže

Druhé vrstvy oblečení

Nejlepší izolant který netvoří tepelné mosty je vzduch. Známá poučka říká, že pokud chcete aby vám bylo opravdu teplo, je vhodnější více tenčích vrstev, než jedna silná. Neboť, více vrstev znamená více vzduchovým mezer a tím efektivnější tepelnou izolaci.

Druhá vrstva oblečení, by měla zcela jistě svojí funkcí navazovat na schopnosti vrstvy první. A to především v transportu vlhkosti směrem od těla. Častou chybou, kterou můžete vidět v každé restauraci pod sjezdovkou, jsou nasákavé druhé vrstvy oblečení. To způsobí, že první vrstvou je vlhkost sice odvedena, avšak je následně zachycena na vrstvě druhé a tím se efekt ruší.

Nevhodné jsou také levné mikiny ze 100% úpletového polyesteru (PES). Na nich se vlhkost vyloženě sráží a mikina je na svém rubu na omak mokrá. To z toho důvodu, že transportovaná vlhkost ze spodních vrstev neměla kam dále pokračovat a na chladnější mikině se vysrážela.

Proto i pro druhé vrstvy oblečení volte funkční oblečení z technických tkanin, které odvádí vlhkost od těla. Ani na této druhé vrstvě nemá smysl šetřit. Doporučujeme vybavit se od renomovaných výrobců, jako jsou Canard, Kask, Moira, nebo Rehall.

Pokud nosíte páteřák, měl by e ideálně oblékat pod druhou vrstvu, proto si vyzkoušejte, zda sedí.

Lyžařské bundy

Vybrat lyžařskou bundu, to už je jiný příběh. Zde byste si už měli dát opravdu záležet. Na jednu stranu zbytečně nepřehánět, pokud nejste opravdu „áčkoví“ lyžaři a na druhou stranu zase zbytečně nešetřit. Na chvíli zapomeňme na to, že svah a prostor pod sjezdovkou jsou přehlídkovými moly. Tedy, co od lyžařské bundy vlastně můžete chtít.

Vnímejte ji spíše jako hlavní část sportovní výstroje. Lyžařská bunda vás má ochránit před chladem, vlhkostí a musí vám umožnit maximální rozsahy pohybů, aniž byste přicházeli o komfort. Nepromokavost a větruodolnost, to dnes slibuje každý výrobce.

Jenže bunda na lyže není samostatným článkem, bunda je součástí výstroje a musí být kompatibilní s ostatní jejími částmi (kalhoty, spodní vrstvy oblečení, rukavice apod.)  a s ochrannými pomůckami, hlavně s páteřákem, pokud ho nosíte.

Jak vybírat bundu na lyže

Když si půjdete koupit novou lyžařskou bundu, pak byste si s sebou měli vzít helmu, kalhoty, všechny vrstvy oblečení i rukavice. Proč? Protože je příliš mnoho možností, že to spolu nebude z nějakého důvodu dobře sedět. Sice si možná budete v obchodě připadat jako blázni, ale má to svůj smysl.

Oblečte si nejteplejší variantu spodních vrstev a zkuste si bundu ve své obvyklé konfekční velikosti a zapněte se do ní, včetně límce i vnitřního zapínání. Nyní zkuste upažit, vzpažit, předpažit. Zkuste také dřep a otáčení celého trupu doleva i doprava. Nikde bunda nesmí táhnout, neměla by vám v těchto pohybech nikterak bránit, ani se příliš vytahovat, apod.

Ovšem bunda nesmí být ani příliš volná. Příliš silnou vzduchovou mezeru hůře vyhřejete a při větších rozsazích pohybů si ohřátý vzduch z pod bundy vyfouknete jak z balónku. Rázem je po teple.

Bunda na lyže prostě musí být akorát, přes to nejede vlak.

Tedy velikost je již za vámi. Nyní si zkoušejte následující:

  • Pod kapuci by se měla vejít helma i se zapnutým límcem bundy u krku. Pokud bude helma objemnější, límec nedopnete, nebo naopak jím potáhne chlad.
  • Zapínání podbradníku helmy by se nemělo při otáčení hlavy zachytávat za žádná očka ani další prvky a přezky na límci bundy.
  • Zapněte ke krku vše nač jste zvyklí, nasaďte nákrčník pokud jej nosíte a dopněte bundu. Vše je pohodlné, nikde velké průduchy a mezery, nebo naopak nic neškrtí?
  • Rukávy na bundě vám jdou pohodlně zasunout do rukavic a nikde se vám nic nekrčí, netlačí ani nehrne. A to, i když opět uděláte výše zmíněné cviky.
  • Vnitřní úpletové krycí rukávky na palec vám jsou pohodlné i s nataženými rukami.
  • I v rukavicích jste schopni uchopit jezdce zipu a pohybovat s ním.
  • Do vnitřní zapínací kapsy se vám vejde váš obří telefon tak, že nemůže vypadnout.
  • Vnitřní zapínání v pase (snow-catch) se nezachytává za žádné přezky nebo opasky na kalhotách, nic jej také nemá tendenci rozepínat při větším rozsahu pohybů. Snow-catch by vás také měl perfektně v pase objímat, nikde neškrtit ani nebýt příliš volný.
  • Bunda má rozepínací větrací otvory v podpaží a pokud jezdíte na hory i na jaře, tak i na zádech.
  • Vše dopadlo dobře? Skvěle, nyní se můžete začít zajímat o to, jestli se vám bunda líbí.

Kalhoty na lyže

Ideální je kupovat kalhoty i bundu od jednoho výrobce a z jedné modelové řady. Vše je kompatibilní, pohodlné a bundu lze na kalhoty téměř vždy připnout. Při nákupu lyžařských kalhot uvažujte víceméně stejně jako u bundy. Tedy co se kompatibility s ostatními součástmi výstroje týče.

Kalhoty na lyže by vám opět měly povolit veškeré rozsahy pohybů, nejdůležitější je test dřepu. Lyžařské kalhoty nesmí nikde táhnout, vytahovat se nebo dokonce být nepohodlné, zvláště v rozkroku.

Jako praktické se podle našeho názoru nejvíce jeví lyžařské kalhoty s vysokým pasem, dále zvýšeným dílem na zádech a integrovanými šlemi. Avšak ponecháme na každém z vás, co komu vyhovuje.

Důležité jsou však nohavice a systém zapínání ve spodní části tam, kde se setkávají s přezkáčemi. Dále systém přetahování a bránění proti vniknutí sněhu. Ideální je pochopitelně zkoušet kalhoty, pokud s sebou máte i boty na lyže. Není nic hroznějšího, než až pod sjezdovkou zjistit, že vám to společně nesedí a kalhoty se nedají přetáhnout.

jak se obléct na lyže

Lyžařské rukavice, čepice, kukly, nákrčníky a další

V současné době je již takový výběr od mnoha výrobců, že se v tom jeden ani nevyzná. Opět všemožné technické tkaniny, kordry, kevlary na rukavicích apod.

Co se týče rukavic dejte si hlavně pozor na to, abyste do nich dokázali dostat rukáv bundy a nikde vás to netlačilo nebo neškrtilo. Ovšem, někdo dává rukáv do rukavic, jiný rukavice do bundy. Je třeba ozkoušet obojí.

Při zkoušení samotných rukavic dbejte na to, abyste neměli příliš krátké nebo dlouhé prsty. V rukavicích dokážete uchopit zip bundy a také pevně a bezpečně dokážete lyžařské hůlky. Jestliže jste hodně zimomřiví a do rukavic ještě nosíte vnitřní rukavičky z merino vlny, pak je samozřejmě zkoušejte i s nimi.

Pod lyžařskou helmu je vhodná a i hygieničtější pratelná kukla. U té dbejte na švy aby nikde nedřely a kukla šla zasunout hluboko pod triko tak, aby nikde netáhlo. Nosíte-li nákrčník, pak i s ním byste měli být schopni zapnout límec bundy tak, aniž by vám to bylo jakkoli nepříjemné.

Co se týče zimní čepice, ta je jistě jen a jen ve vaší režii a vkusu. Každopádně je dobré jí s sebou mít na svahu i když běžně nosíte lyžařskou přilbu. Například v poledne nebo o přestávce je fajn helmu sundat a hlavu vyvětrat. V tu chvíli nasaďte vzdušnějšího (např pleteného) kulicha, mohli byste bez něj snadno nastydnout a pokožka hlavy se i tak vyvětrá.

Aktuální trendy lyžařského oblečení

V současnosti snad všichni výrobci sázejí na hi-tech materiály, do dokonalosti promyšlené systémy klimatu pod pod bundami a promyšlenými anatomickými střihy.

Když odhlédneme od módních pastelových jednobarevných modelů a na vše se pokusíme podívat s nadhledem, uvidíme jedno a to samé, ovšem v jiném balení. Jen těm podobným systémům dávají jednotliví výrobci vlastní názvy.

Mezi nejzvučnější značky lyžařského oblečení patří samozřejmě Descente, Arcteryx, nebo Salewa. U těch si však zaplatíte nejen za kvalitu, ale také za značku. Pro běžné rekreační ježdění jsou s dobrým poměrem cena versus výkon dobré značky Protest, Atomic.

Mohlo by vás také zajímat

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

HAPPY VÁNOCE a pohodový prosinec – garance doručení, vánoční balíčky a další vychytávky

Jak vybrat dětské kolo

Potřebujete poradit?

Jsme online
PO-PÁ 11:00 - 19:30SO 10:00 - 17:00NE 10:00 - 18:30
774 493 483 dotazy@happysport.cz