5 rad, jak si co nejlépe užít jarní lyžování

13. 03. 2023 / Tipy a rady

Zima předala pomyslné žezlo jaru a ve městech už je to na krátké rukávy. Na horách ale stále leží dostatek sněhu. Lyžařskou výbavu neuklízejte do sklepa, je čas na jarní lyžování.

Jarní lyžování na horách

I přesto, že v nížinách kvetou stromy a teploty dosahují až 20 stupňů Celsia, na horách je o něco chladněji a v noci tu teploty klesají až k bodu mrazu. To umožňuje stále kvalitní úpravu sjezdovek, kde leží směs technického a přírodního sněhu, která taje pomaleji. Jarní lyžování má však svoje specifika, a proto jsme pro vás připravili pár rad, jak si jarní lyžování užít co nejvíce.

Vstát a jít lyžovat!

Ať už vyrážíte na české hory nebo do zahraničních středisek, vyplatí se přivstat si a stihnout první lanovku. Zvlášť při slunečném počasí se kvalita sněhu, a tedy i pečlivě upravených tratí rychle mění. O něco déle vydrží tvrdý povrch na ledovcích, které sníh chladí zespodu. Obecně však platí, že nejlépe se svezete první dvě hodiny, pak už to záleží na množství lidí a slunečního svitu. Lyžování po obědě je na jaře už jen pro otrlé a lyžařsky zdatné jedince s dobrou kondičkou. 

Nepodceňte přípravu

Pokud nemáte lyže ve stoprocentní kondici, vyplatí se servis před jarním lyžováním, zvlášť když vyrážíte na více dnů a do zahraničí. Kdo by chtěl ušetřit s tím, že sezonu „už přece nějak dojezdí“, může se na tupých a nenavoskovaných lyžích na jarním sněhu pěkně potrápit. Ráno totiž bývají sjezdovky po chladné noci pěkně tvrdé, takže potřebujete řádně nabroušené hrany. Ošetřené skluznice zase usnadní jízdu na svazích s menším sklonem právě ve chvíli, kdy sníh výrazně změkne a už to tolik nejede. Navíc rozbředlý sníh vytváří muldy, mezi nimiž se s postupem dne pohybuje čím dál více lyžařů, kteří se zoufale snaží dostat dolů, protože už jim fyzické síly na jarní sníh nestačí. V prudších svazích se tak mohou odhalit ledové plotny. A tam opět oceníte ostré hrany.jarní lyžování

Zvolte správné oblečení – ideální je vrstvit

Při výběru oblečení sáhněte raději po tenčích kouscích, které se dají vrstvit. To vám dovolí oblečení se stoupající teplotou postupně odkládat. Zatímco rána jsou i na jaře ještě velmi chladná, okolo poledne může teploměr ukazovat až o deset stupňů více a vy se snadno zpotíte, zvlášť ve slunečných dnech. Když navíc zvolíte technické oblečení, které dýchá, zajistíte si i při velkých rozdílech teplot pocit komfortu a sucha.

Pokud se po lyžování chystáte na procházku nebo oběd na zahrádce, přibalte do batohu alespoň náhradní tričko a tenké kalhoty. Kromě pocení je jarní lyžování „mokré“ právě kvůli tajícímu sněhu a lyžařské kalhoty může mokrý sníh důkladně promočit. Na to pamatujte i při sušení a především lyžařské boty před uskladněním na léto pořádně zkontrolujte, zda nejsou mezi skořepinou a vnitřní vložkou mokré. jarní lyžování

Přibalte sluneční brýle a opalovací krém

Jarní sluníčko, na které se po dlouhé zimě všichni těší, je na horách silnější právě díky sněhu, který jej odráží, snadněji se tedy opálíte a citlivější pleť může během jediného dne i nepěkně zčervenat. Opalovací krém s vysokým faktorem by měl být samozřejmostí, stejně jako pomáda, která chrání rty – před chladem, větrem i sluncem. Sluneční brýle zase dají pocit jistoty při přejezdech ze stínu na sluncem zalité části sjezdovky. V odpoledních hodinách oceníte i polarizační filtr, který odhalí každou nerovnost terénu.jarní lyžování

Pozor na úrazy

Zatímco ráno je na sjezdovkách tvrdý manšestr, pod slunečními paprsky sníh postupně taje, měkne, boulovatí, a to lyžařům významně ztěžuje manévrování. Zkušení lyžaři si poradí s každým terénem, pro ty méně zkušené jde o náročný pohyb, který s sebou nese riziko úrazu. V těžkém sněhu dostávají zabrat klouby i svaly, které se snaží nečekané situace ustát. Lyžaři se také mnohem rychleji unaví a nezvládnou manévrovat tak, jak jsou zvyklí v plné síle, takže může snadno dojít k pádům a kolizím. Proto na sebe buďte opatrní a vůči ostatním ohleduplní. Přizpůsobit jízdu svým schopnostem a okolním lyžařům je to nejmenší, co může udělat každý z nás.

A kam vyrazit na jarní lyže? Itálie je jasná volba.

Užijte si jaro na horách. A než vyrazíte, dopřejte svým lyžím servis.

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz