Ráj pro vaše lyže: Itálie

12. 07. 2023 / Kam vyrazit

Lyže - Itálie: pro českého lyžaře ideální spojení. Italské Dolomity lákají především na dokonalý sníh, a ještě dokonalejší počasí.

Čeští lyžaři to sice do Rakouska mají coby lyžákem dohodil, ale když vybírají dovolenou na lyže, Itálie je často napadne jako první. Důvodů mají víc. Svahy zde bývají prázdnější než v sousedním Rakousku. Počasí zde vládne po většinu roku až kýčovitě krásné a sluneční svit spolu s nočními mrazy se postará o nebývale pevný sněhový podklad. V neposlední řadě sem jezdíme za dokonalou syntézou alpské a italské kuchyně. Technicky vzato, když jedete lyžovat do Dolomit, nejedete vždy do Itálie. Alespoň podle názoru místních, kteří by se třeba okolo Trentina raději hrdě nazývali Tyroláky a od zbytku Itálie by se pohotově trhli. Tak si na to dejte pozor, až začnete u Aperolu ve Val Gardeně pět ódy na sladkou Itálii. 

Lyže - Itálie: proč právě sem?

Italské Alpy mají čtyři trumfy, kterými si získávají příznivce. Počasí, sníh, kuchyni a nezaměnitelné výhledy.

Slunečno po celý rok

Když začne sněžit, spolehlivě poznáte lyžaře uvyklého rakouským a italským Alpám. Ten, kdo je zvyklí na lyžování v Rakousku, pokrčí rameny, nasadí lyže a jede vstříc novým zážitkům. Je zima, tak sněží, no a co. Lyžař rozmazlený italským počasím těžce odolává pokušení zalézt do hospůdky a dnes se na to vykašlat, protože se přeci v tom marastu nebude trápit. Je zvyklý na lepší. Italské sjezdovky se rozléhají na jižní straně alpského hřebene, proto zde po většinu roku vládne slunečné počasí. Proto také italští vlekaři dotáhli techniku umělého zasněžování k dokonalosti. Pomáhá jim také sušší vzduch. Díky nižší relativní vlhkosti totiž mohou v Itálii vyrábět umělý sníh i při teplotách lehce nad nulou. Tuto výhodu oceníte hlavně koncem sezony. Proto je právě při jarním lyžování Itálie jasnou volbou.

Lepší terén pro vaše lyže – Itálie vede

Kromě většího množství umělého sněhu najdete v Itálii také dokonalé lyžařské povrchy. Jelikož na sjezdovku po většinu dne svítí slunce, na konci dne roztaje a v noci přemrzne. Takový povrch lépe a déle drží po zbytek dne. Není tak výjimkou, že si i v dubnu ranní pistu užijí sportovní nadšenci na obřačkách.

lyže Itálie

Méně lidí

Italské Alpy jsou posety malými středisky, o kterých mnoho lidí neví. Tam na fronty nenarazíte. Nejezdí sem takové množství německých lyžařů, Rakušané mají své vlastní Alpy. A ač je samotná Itálie lidnatá země, zdaleka všichni zde nelyžují. Italské Alpy jsou ideální destinací v období jarních prázdnin, protože se zde nebudete mlátit hůlkami s německými a rakouskými lyžaři, kteří mají volno ve stejné dny jako vaše děti. V neposlední řadě je to do Dolomit také pro mnohé české lyžaře stále ještě příliš daleko.

Nejen na lyže, Itálie nabízí také skvělou kuchyni

Kdo jezdí do hor nejen za lyžařských zážitkem, ale také za kulinářským potěšením, zajásá. Jižní Tyrolsko nabízí dokonalou syntézu alpské kuchyně a italských pochoutek. V jednom jídelním lísku najdete originální těstoviny a pizzu vedle tyrolských knedlíčků a skvělých polévek či klobás. Nezapomínejme na pití. Rakouský Weizen si zde dáte také, Tyroláci pivo točit umí. Ale právě odsud se do celé Evropy rozšířily pochoutky jako Aperol či Bombardino.

lyže Itálie

Pohled na Dolomity

Každé hory jsou nádherné. Ale marná sláva, italské Dolomity tvoří ty nejkrásnější scenérie. Na tomto místě si ale řekněme, že záleží na tom, kam právě vás srdce táhne. 

Nevýhody lyžování v Itálii

Existují nějaké důvodu, proč si nezvolit jako svou vysněnou destinaci pro lyžování právě Itálii? 

Je to podstatně dál

Italské Alpy nejsou stále tak daleko, ale přeci jen sem pojedete o zhruba dvě hodiny déle než do Rakouska. Záleží samozřejmě na tom, která střediska srovnáváme. Těch několik hodin navíc vadí hlavně v případě kratších dovolených a prodloužených víkendů. Pokud jste si zvykli vyrážet domů z dovolené po lyžování, připravte se na noční dojezd. To samé platí pro odjezd z Čech po práci. V kombinaci s nevyzpytatelností dopravní situace na evropských dálnicích se může cesta za italskými sjezdovkami pěkně protáhnout. Podstatná informace hlavně pro rodiče s dětmi.

Pověstný rakouský servis tu nenajdete

Zapřísáhlí milovníci italského lyžování souhlasit nebudou, ale když srovnáme lyžování v obou destinacích jako celek, Italové nebo jižní Tyroláci mají co dohánět. V Rakousku najdete skoro všude toalety, vychytávky pro rodiče i děti, moderní lanovky, pojízdné koberce, nářadí pro utažení vázání a pro urychlení provozu samoobslužné restaurace. Samozřejmě, že záleží na lokaci, ale nejen pro lyžování Rakousko prostě skýtá pro lyžaře více luxusu. Italské Dolomity se sice v posledních letech snaží, ale přeci jen sází na jiné trumfy. 

Menší areály

Zatímco v sousedním Rakousku můžete lyžovat na několika stovkách kilometrech vzájemně propojených areálů, v Itálii stále ještě najdete několik menších, na které se dostanete pouze po zemi. Záleží ovšem na vás, zda to považujete za výhodu nebo nevýhodu. Zapadlé areály vám můžou stačit a nepotkáte v nich tolik lidí. Navíc ušetříte na skipasu. Zatímco v rakouském Schladmingu nemáte jinou možnost než koupit si permici, která platí po celé rodině areálů Ski Amadé, tak například ve Val Gardeně se vám otvírají jiné možnosti. Můžete si koupit skipas pro celé Dolomity Superski, nebo pouze pro údolí Val Gardena nebo dokonce někdy na jeden jediný kopec. O té poslední možnosti často vědí pouze místní a koupíte ji jine na kase, proto se vždy zeptejte přímo na místě.

Na co si dát při lyžování v Itálii pozor

Zatímco lyžování v Rakousku mimo covidové epidemie nepřináší žádné výrazné novoty, italské svahy jsou trochu jiné. Tak jako Itálie je trochu jiná. Platí obecné pravidlo, že čím víc na jih lyžujete, tím méně se cítíte jako v Alpách a víc jako, inu, v Itálii. Poznáte to i na lehce hlučnějším, méně ohleduplném, ale o to srdečnějším chování místních.

Dejte si pozor na několik drobností:

  • V italských Alpách platí pro lyžaře povinnost zřídit si pojištění odpovědnosti.
  • Na mnoha místech v Dolomitech se platí za skibus.
  • Pokud máte permanentku pouze do jednoho areálu, dejte si pozor, kde končí, jinak se nedostanete zpět.
  • Polévky se často prodávají za cenu hlavního jídla.
  • Místní názvy nesou vždy italské i německé označení. Nelekejte se, když mezi nimi místní volně přechází. Pro větší pestrost najdete i ladinské názvy.
  • V jižním Tyrolsku se připravte na to, že místní střídají němčinu s italštinou. Ale někteří zde mluví pouze italsky. Je to trochu babylon.

Kam na lyže v Itálii

Vybíráme pro vás několik areálů. Porovnání není snadné. Italské lyžařské areály si totiž narozdíl od těch rakouských uchovávají svou osobitost. Do Livigna se jezdí za terény zasypanými peřinami sněhu, které lákají na freeride. Do Seiser Almu jezdí lyžaři s dětmi, do Arabby zase sportovci. Rakouská střediska se snaží nabídnout vždy všechno v jednom balíku a ve výsledku jsou si sobě jako vejce vejci. Italská střediska si nespletete. Zatímco Rakušané už malá střediska dávno propojili lanovkami a udělali z nich jedno veliké, v Itálii stále najdete mnoho malých zapadlých areálů. Logicky je tak náš seznam omezen na několik nejzajímavějších.

Val Gardena

Nejpopulárnější středisko celé Itálie. Zatímco jižním sluncem zalitý Col Raiser poskytne to nejlepší v tuhé zimě, severním paprskům nastavený Saslong oceníte při jarním lyžování. I začátkem dubna zde můžete většinou dobře lyžovat až do odpoledne. Rodiny s dětmi se vyřádí na Monte Paně nebo na Dantercepies ve Wolkensteinu. Jedinou nevýhodou Val Gardeny (německy Gröden) jsou vyšší ceny ubytování i gastronomie ve srovnání s jinými italskými i rakouskými regiony.

lyže Itálie

Alta Badia

Lyžování v Alta Badii si nejvíc užijí zkušení lyžaři, protože se zde nachází velké množství černých a červených sjezdovek. V tom je toto středisko mezi svými italskými kolegy spíš výjimkou. Alta Badia si zakládá na vysoké kvalitě gastronomie v rezortu, takže sem by měli směřovat všichni gurmáni. Ceny za skipas i ubytování jsou zde standartní, hodně podobné jiným oblastem v Alpách.

Plose

Areál Plose v blízkosti českému turistovi známého Brixenu nabízí nejkrásnější panoramata ze všech, ale nesmíte zde potkat větrné a sychravé počasí. Zde totiž není kam se schovat. Plose patří jednoznačně k nejvíce holým areálům bez stromů a zákrytů. Vidíte všude a při slunečném počasí, které zde často vládne, je to pohled k nezaplacení.

Kronplatz

Kronplatz je ideálním areálem pro všechny, kteří z duše nenávidí přejezdy a traverzy. Z jedné sjezdovky na druhou se totiž dostanete z jednoho místa. Jakmile vyjedete lanovkou nahoru na vrchol, můžete si zvolit, kam se vydáte. Kronplatz je velmi oblíbený pro svou všestrannost, najdete zde sjezdovky všech barev a odstínů.

Gitchberg - Jochtal

Toto středisko vybíráme jako příklad malého italského střediska. Jsou to vlastně miniaturní areály dva propojené lanovou dráhou, která křižuje celé údolí. Provozovatelé tuto nevýhodu přetavili ve výhodu a nabízejí zajímavou atrakci - lanovku s proskleným dnem. Cesta přes údolí s volným pohledem pod sebe je adrenalinovou atrakcí, které se leckterý zábavní park bude těžko vyrovnávat. Kromě této kuriozity nabízí Gitchberg - Jochtal několik pěkných sjezdovek, minimum lidí na sjezdovkách i mimo ně a víc než příznivé ceny.

Bormio - Livigno

Téměř u švýcarských hranic se nachází sněhový ráj. Livigno a částečně i sousední Bormio se řadí k výjimkám, které potvrzují pravidlo. Tady se na umělý sníh provozovatelé střediska spoléhat nemusejí. Na místních svazích se válí tuny přírodního sněhu, které bohatě využívají freerideři. Livigno láká širokými a poměrně prudkými sjezdovkami, Bormio potom převážně červenými dlouhými tratěmi.

lyže Itálie

Passo del Tonale

Passo del Tonale patří k nejoblíbenějším destinacím pro své nízké ceny, ale také proto, že si zde na své přijde každý. Jižní svahy údolí nabízí velmi mírné a cvičné loučky. Při jarním lyžování zde už ovšem mívají problémy se sněhem. Na druhé straně průsmyku najdete malý ledovec, kde si na své přijdou i sportovní lyžaři. Jak název napovídá, sem se jezdí za čistokrevnou Itálií. Narozdíl od například Val Gardeny se zde německy téměř nedomluvíte a také kuchyně převažuje italská nad alpskou.

lyže Itálie

Další lyžařská střediska v Itálii

Mohli bychom jmenovat další střediska a možná jsme právě to vaše oblíbené vynechali. Severní Itálie je menšími i velkými areály posetá bohatě a některé skvosty znají jen fajnšmekři. Nezmínili jsme třeba populární, ale v posledních letech přelidněnou Arabbu nebo Cortinu d´Anpezzo, která láká na bohatou historií a luxusem hlavně movité lyžaře. Velmi populární mezi lyžaři je také objetí celého masivu Sella přes trasu Sella Ronda. Většinu času trávíte na lanovkách a traverzech, ale ty výhledy stojí za to.

Je pro vás Itálie daleko a láká vás to do rakouských Alp? Čtěte náš článek o lyžování v Rakousku nebo o tom, kam na lyže s dětmi do Rakouska. Nebo je libo trocha exotiky při lyžování v Polsku?

A než vyrazíte, stavte se u nás v servisu. Ať si dovolenou užijete.

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Jsme online
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz