Kam na lyže s dětmi: Rakousko

01. 02. 2023 / Kam vyrazit

Kam na lyže s dětmi? Rakousko je první volba většiny českých lyžařů. Přinášíme vám tipy na nejlepší areály pro rodiny s dětmi.

Pokud zvažujete, kam na lyže s dětmi, Rakousko Vás jistě napadne jako první. České lyžařské areály bývají v období jarních prázdnin přeplněné a ceny se už těm rakouským mnohdy blíží. V rakouských areálech přitom často narazíte na velmi příjemné cenové nabídky pro rodiny. Ač se české lyžařské rezorty poslední dobou posunuly opravdu hodně nahoru, tak rodinné zázemí, jaké nabízí rakouské Alpy, stále nepředčí.

Podle čeho vybírat, kam na lyže s dětmi

Hodně záleží na tom, v jakém věku vaše děti jsou. Pokud vybíráte destinaci pro lyžaře začátečníky, kteří ale už budou brázdit svahy, je situace jiná, než když se poohlížíte po mini školičce pro první lyžařské krůčky.

Jak vybrat zimní dovolenou pro nejmenší

Pokud máte jedno nebo dvě malinké děti, které ještě nemůžete vzít na velké sjezdovky, potřebujete následující.

kam na lyže s dětmi rakousko

Dobrou dostupnost vleků od apartmánu

Počítejte s tím, že nejmenší ratolesti s vámi nevydrží na svahu celý den. Možná si budou chtít jít i po obědě odpočinout. S největší pravděpodobností si budete po dni stráveném na dětské loučce potřebovat odpočinout vy. Možná se budete střídat v páru s druhým rodičem, který si bude užívat lyžování, zatímco vy budete hlídat a učit na dětské loučce. Cestu od apartmánu chcete absolvovat co nejrychleji, protože potáhnete svoje vybavení, dětské vybavení a děti. Mrkněte taky na náš článek, jak převážet lyže, ať víte, co čekat. Skibusy neposkytují takovou flexibilitu, ale lépe, když tam alespoň jsou. Přesuny autem přináší problém, pokud jeden rodič jede domů se znavenými dětmi a druhý chce lyžovat. 

Dostupné dětské lyžařské hřiště

Ideální je, pokud se dětská loučka pro výuku nachází hned u dolní stanice lanovky. To může představovat problém při jarním lyžování, kdy právě dole už ty podmínky vyhovující nejsou a dětské vlíčky v údolí se vypínají. Nicméně v hlavní sezoně, kdy v rakouských areálech leží sněhu dostatek, oceníte, že přijdete k vleku, nasadíte dětské lyže a jedete. Cesta několika lanovkami s vybavením na zádech a s dětmi, které vám visí na rukou, prověří vaše rodičovské odhodlání. Lepší je, když lyžařská loučka zdobí dolní stanici lanovky.

Dětskou loučku s dostatkem atrakcí

Počítejte s tím, že mrňata lyžování ještě moc nebaví. Až do určitého bodu obratu, na který se každý, kdo kdy učil děti lyžovat, těší jako na Vánoce. Tou je ta chvíle, kdy děti mohou jezdit samostatně, samy si regulují rychlost a ovládají lyže. Do té doby je to většinou moc nebaví, ale potom poznají rychlost, radost ze skluzu a už se začnou těšit. Do té doby musíte vymýšlet psí kusy, abyste jim začátky zpříjemnili. Čím víc atrakcí se na dětské loučce nachází, tím lépe. Mluvící papoušci, různé slalomy, tunely, kolotoče nebo třeba roztomilé postavičky, se kterými si mrňata mohou plácnout. Oceníte cokoliv.

Dětská hřiště u vleku

U nejmenších dětí se dá těžko říct, koho únava zmůže dřív, zda děti nebo rodiče. Ale ta chvíli přijde. Počítejte s výdrží vaší nejmenší ratolesti kolem jedné maximálně dvou hodin, a to ještě rozdělné v několika intervalech. V těch chvílích jim chcete sundat lyže, sednout si na terasu a nastavit tvář horským paprskům. Pro takové případy se moc hodí různé prolézačky, kolotoče nebo houpačky, které se nachází v okolí. Většinou je pobyt na hřišti tak zaujme, že když jim slíbíte chvíli volna na prolézačkách, možná za to budou i chvíli lyžovat.

Zázemí a ohřívárny

Pro případ mrazivého nebo nedobrého počasí, potřebujete děti někde rozmrazit. Ideální jsou prostory, kde jim můžete třeba i sundat lyžáky a nakrmit je tatrankou. Takové prostory bývají často vyhrazeny pouze pro lyžařské školy, ale někde najdete koutky s lavičkami, které můžete využít. Pokud tam taky mají nějaké hračky, jste v sedmém nebi. Pomoci mohou i dětské koutky v restauracích.7

kam na lyže s dětmi rakousko

Permice pro nejmenší děti ideálně zdarma

Pokud jedete s malými dětmi lyžovat, některé rakouské areály nabízí permici (k dospělému skipasu) pro děti až do deseti let zdarma. Lanovku využíváte málo, ale chcete se s dětmi někdy projet na vrchol. Pokud stejně využíváte jen dětskou loučku, ale potřebujete se na ní dopravit, tak určitě nechcete platit dětem samostatný skipas. 

Jak vybrat zimní dovolenou s většími dětmi

Jestliže už děti lyžují s vámi, tak máte jiné požadavky. Potřebujete dostatek mírných sjezdovek a vyžití v samotném areálu. Už vás zase tolik netrápí dostupnost, protože starší děti s vámi vydrží lyžovat celý den a nemusíte se s nimi příliš střídat. Ale pokud si chcete dovolenou s dětmi užít, je tu několik věcí, na které chcete myslet.

Pohodlné vleky

Žádné kotvy a pomy. Zdálo by se, že v rakouských Alpách se jedná o samozřejmost, ale například na mnoha ledovcích ještě na kotvy hodně spoléhají. Pro děti se také příliš nehodí gondoly, které jezdí jednou za čas a pojmou velké množství lyžařů. Jednak uvnitř musíte stát v tlačenici, ale hlavně vás čeká čekání. A kdo má děti, ví, že čekat s dětmi je jedna z nejhorších aktivit.

kam na lyže s dětmi rakousko

Ohřívárny a zázemí

Vládne-li hnusné počasí, děti začnou kňourat dřív než vy. Dřív jim zmrznou nožičky a ručičky. Častěji se dožadují přísunu energie ve formě sladkostí. Zázemí, kde si můžete nechat termosky s čajem, ohřát se a rozmrazit nohy – případně zde nechat nejprotivnějšího člena výpravy na Wifi a jít lyžovat dál - vám dovolenou usnadní.

Modré a pozvolné sjezdovky

Ani ti nejlepší dětští lyžaři nejsou adepti na černou. Pro rodinnou dovolenou potřebujete dostatečné množství modrých sjezdovek. Když se koukáte na mapy areálu, nenechte se oklamat. Některé modré jsou v podstatě jen úzké traverzy, proto čtěte pečlivě recenze. Úzké sjezdovky skýtají víc nebezpečí než pozvolné červené, zvlášť když se jako rodina budete chtít držet pohromadě.

Fun parky, měřené slalomy a další

I větší děti jízda nahoru a dolů brzy omrzí. Provozovatelé rakouských areálů to vědí, a tak přidávají různé fun parky se skoky, měřenými úseky a různými atrakcemi. Najdete tu také měřené slalomy či rychlostní trati nebo foto koutky. Čím víc takových vychytávek v areálu najdete, tím víc si to děti užijí.

Vyžití v okolí ubytování

Vy si asi představujete ideální odpoledne po lyžování ve formě aprés ski nebo ležení na gauči. Děti to ale většinou vidí jinak a když kolem vás budou skákat, tak taky změníte názor. Skvělé je, pokud se ve vaší zvolené vesnici nachází třeba bazén nebo aqua park.

Kam na lyže s dětmi: Rakousko

Vybrali jsme pro vás několik areálů, které pro rodiny s dětmi nabízí zajímavé možnosti. Každý má něco do sebe a určitě byste vyjmenovali další. Lze říct, že v při volbě dovolené na lyžování Rakouskem s dětmi neuděláte chybu, protože zde na rodinnou turistiku myslí a do svých areálů investují a každoročně je vylepšují.

Hinterstoder (Horní Rakousko)

Hinterstoder je jedno z nejbližších lyžařských středisek pro české lyžaře, z Prahy sem dojedete za 4 hodiny pohodlné cesty po dálnici. Za zmínku stojí pohodlná vyhřívaná převlékárna u dolní stanice lanovky a příznivé ceny. Od roku 2023 je v provozu nová lanovka, ke které se dostanete přímo od hlavního parkoviště. Nahoře najdete dětské centrum s názvem Sunny Park Kids – jednu z největších dětských louček v Rakousku plnou zábavných atrakcí. Hned vedle najdete velké vyhřáté zázemí. Děti do 6 let zde lyžují za 4 eura na den.

Hlavní výhody:

Hlavní nevýhody:

  • Dětská loučka nahoře – musíte vyjet lanovkou

Flachau – Wagrain – Zauchensee (Salcbursko)

Flachau si drží svou pověst nejlepšího lyžařského střediska pro rodiny s dětmi už řadu let. Celý areál nabízí přes 120 kilometrů sjezdovek. V hlavní sezoně a v období jarních prázdnin bývá oproti třeba Hinterstoderu docela přeplněné, ale množství lidí se na velké prostoru rozptýlí. Čeští lyžaři si ho oblíbili také díky skvělé dostupnosti. Jednotlivé vesnice s ubytováním propojuje skibus a najdete tu veškerý luxus, který od lyžařského rezortu v Rakousku očekáváte. Najdete tu obrovské množství nápaditých vyžití jako měřené slalomy, ďábelskou stezku lesem, a hlavně dětskou učící loučku Wagrainis Winterwelt u prostřední stanice hlavní gondoly. Flachau patří do rodiny Skiamadé, takže počítejte s vyššími cenami skipasů i cen v restauracích. Ale Skiamadé na rodiny s dětmi myslí.

Rodinné bonusy u Skiamadé

  • Bonus pro mladé rodiny s miminkem
    • Díky tomuto skipasu se mohou rodiče miminek, které ještě nelyžují, střídat o jeden skipas
  • Minicard
    • Děti do šesti let, jezdí za 5–7 euro na den po celém areálu
  • Rodinný skipas pro pětičlenné rodiny
    • Třetí dítě (nejmladší v rodině) dostane skipas zdarma

Aktuální informace zde.

Hlavní výhody:

Hlavní nevýhody:

  • Vyšší ceny

Gastein (Salcbursko)

V podobně příznivé vzdálenosti od Prahy jako Flachau se nachází lyžařský komplex v gasteinském údolí. Nejlépe uděláte, když se ubytujete ve vesnici Dorfgastein. Gastein není tak populární jako Flachau nebo Schladming, může se tedy chlubit nižšími cenami ubytování. Stanice velké lanovky je v podstatě z celého Dorfgasteinu dostupná pěšky, přímo u dolní stanice se nachází dětská loučka s kolotočem, pásem a spoustou atrakcí. Pro pokročilejší děti potom můžete využít dětskou pomu s dlouhou pozvolnou sjezdovkou, na kterou lze zvláštní levnější skipas (pokud nemáte skipas pro celé údolí) či jednotlivé jízdy. U dolní stanice chybí veřejná převlékárna, ale můžete využít prostor lyžařské školy, jsou na to zvyklí. Cena skipasu je stejná jako u všech v koncernu Skiamadé. Samotný rezort není pro větší děti tak příznivý jako třeba Flachau, je tu jen několik měřených slalomů, ale můžete se přesunout do dalších areálů – například Bad Hofgastein už nabízí fun parků více. Velkou výhodou ale je, že sem nejezdí tolik lidí a sjezdovky jsou dostatečně široké.

kam na lyže s dětmi rakousko

Hlavní výhody:

Hlavní nevýhody:

  • Málo fun parků a dalších vychytávek na sjezdovkách

Schladming (Štýrsko)

Rakouskou Mekku lyžování asi není třeba představovat. Pro děti nabízí Schladming vyžití nespočet. Na nejslavnějším kopci Planai najdete Märchenwiese – obrovský areál s několika jezdícími koberci, slalomy, mluvícími papoušky a pozvolnými kopci. Když se děti začnou nudit, vlezou si na lanové hřiště nebo si půjdou řídit dřevěnou atrapu rolby. Rodiče mezitím chytají bronz na oblíbené Märchenwiesehütte. Na vedlejším kopci, v rezortu Hauser-Kaibling (který je s Planai propojen a platí vám jeden skipas) najdete dětskou loučku přímo u dolní stanice lanovky, takže stačí jen popojít přes parkoviště.

V areálu Schladming – Dachstein se nachází tolik sjezdovek všech barev, že ani v době jarních prázdnin a jiných exponovaných casů tu není přelidněno. Za luxus si ale zaplatíte, od ubytování po jídlo, Schladming patří k nejdražším v Rakousku. Je ale také velmi dobře dostupný pro české lyžaře. Schladming patří také do rodiny Skiamadé, takže zde platí stejné podmínky pro rodinné skipasy jako v Gasteinu nebo Flachau.

kam na lyže s dětmi rakousko

Hlavní výhody

  • Obrovské množství různých sjezdovek
  • Dva rozsáhlé dětské parky
  • Mnoho fun parků a možností vyžití
  • Dětská loučka i u dolní stanice lanovky

Hlavní nevýhody:

  • Drahé ubytování
  • Dražší restaurace

 

Stubai (Tyrolsko)

Kam s dětmi, když ještě nebo už není sníh? Pokud se chystáte na lyže na začátku nebo konci sezóny, budete chtít vyrazit na ledovec. Ledovce ale nebývají pro dětské lyžaře příliš uzpůsobené. Stubai patří k výjimkám. Děti do deseti let zde lyžují zdarma, pokud je doprovází osoba s platným skipasem. Narozdíl od jiných ledovcových oblastí zde najdete dostatek modrých sjezdovek. U horní stanice lanovky na vás čeká obrovský dětský areál Big Family, který opravdu stojí za to. Starší děti využijí rozlehlý fun park a různé měřené sjezdy a slalomy. 

Hlavní výhody:

Nevýhody:

  • Musíte s dětmi vyjet až nahoru 

Kam na lyže v Rakousku: další nápady

Určitě by vás napadla i další střediska. Někdo přísahá na Skiwelt Wilder Kaiser v Brixentalu. Komu nevadí delší cesta autem a jede s dětmi rád za luxusem, může navštívit Serfaus Fiss-Ladis.

A co číst dál?

Přečtěte si třeba náš návod jak vybrat dětské lyže nebo jak seřídit dětské lyže.

A protože nejjednodušší cesta i na rakouské hory vede před Happy Sport, máme pro vás skvělou nabídku dětských nových i použitých lyží.

Nezapomeňte, že pro malé lyžaře se vám možná spíš vyplatí si vybavení půjčit.

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Jsme online
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz