Jak vybrat lyže pro začátečníky (Jak vybrat lyže, 1. díl)

Vybíráte lyže pro začátečníky nebo prostě jen vybíráte nové lyže. Ztrácíte se v záplavě pojmů. Můžete si nechat poradit, to v Happy Sportu umíme. Ale i my budeme mít pár otázek. Takže jdeme rovnou na věc. Na co si musíte odpovědět, než se hromadou lyží v nabídce začnete probírat.

Tyto otázky si položte, než začnete vybírat

Když se prodejce lyží zeptá na váhu, není ani drzý ani nezdvořák. Vědět to fakt potřebuje. Jde mu o Vaše pohodlí a bezpečí. Proč? A když se ptá, jak dobře lyžujete, neurážejte se. Naopak, buďte upřímní k němu i k sobě. Dělat machra v obchodě se Vám na dovolené může vymstít. Dnes vybíráme sjezdovky, jak vybrat běžky si přečtěte v jiném našem článku.

jak vybrat lyže pro začátečníky

1. Jak dobře lyžuji? Jak jsem fyzicky vybaven?

Nepřeceňujte se, ale ani se nepřeceňujte. Pokud si vyberete lyže pro experta, budete se s nimi prát, pokud jím nejste. Takové lyže budou tvrdé, dlouhé, s nevhodným vykrojením, zkrátka samá špatná. Ale také, pokud se podceníte, budete mít problém. Měkčí a kratší lyže třeba špatně drží při agresivní jízdě, při agresivním nástupu do oblouku ji prošlápnete a neposlechne vás. Takže buďte upřímní.

Přemýšlejte také nad tím, jaký je váš fyzický fond. Skvělý pokročilý lyžař si třeba pro rekonvalescenci po úraze raději vybere lyže pro začátečníky, než se dá do kupy. Otočit tvrdé obřačky chce nejen dovednost, ale také sílu. Pokud vládnete technikou, ale chybí vám fyzička, také volte lyže pro méně zdatné lyžaře.

Vybíráte-li lyže pro dítě, které s lyžováním teprve začíná, v našem eshopu najdete velký výběr nových i použitých juniorských rekreačních lyží.

Pro dospělého začátečníka vybírejte zde.

2. Jak chci lyžovat? Čím pro mě lyžování je?

Druhá otázka úzce souvisí s předchozí. Chcete se vůbec na svahu namáhat? Pokud jezdíte na hory pro ty krásné výhledy, Aperol na terásce a pohodové sjíždění svahů s úsměvem na rtech, nepořizujte si sportovní lyže. I kdybyste na ně měli. Pro pohodové smýkání svahem se vám spíš hodí allmountin lyže.

Rodiče malých dětí, kteří vezou své ratolesti na první dovolenou, by také měli zbystřit. K čemu vám jsou vaše staré sportovní obřačky, když se budete většinu času s dětmi plácat na modré nebo ve školičce. Nechcete si pro tyto účely pořídit něco lehčího, univerzálního? Nebo si to alespoň vypůjčit?

Na druhou stranu, pokud je pro vás lyžování sport a chcete výkonnostně růst, klidně můžete sáhnout po mírně pokročilejších lyžích, než čemu odpovídá váš současný styl. Lyže vám mají chvíli vydržet, nechcete je přerůst už na příští dovolené. Rádi se poperete s výzvami, které přinášejí. Také vám se možná ale vyplatí půjčovna. Stejně tak můžeme vřele doporučit služby instruktora. S ním se už za pár hodin posunete o několik úrovní výše.

3. Kde a kdy budu lyžovat?

Základní otázka. V tomto článku se nezabýváme výběrem lyží do volného terénu, nýbrž na sjezdovku. Jiné lyže ale použijete v odpoledním rozbředlém sněhu a jiné na tvrdé ranní pistě. Dnes ale pořídíte lyže, které hravě zvládnou obojí. Hledejte tzv. allmountainové lyže - tedy pro všechny hory. S některými můžete zabrousit i do terénu.

Obecně platí, že čím širší lyže, tím horší a hlubší terén zvládne. Zajistí vám pohodlí na rozbité sjezdovce, a přitom i na upravené pistě se vám bude lyžovat dobře.

Allmountain lyže v naší nabídce máme také.

Nebojte se použitých lyží. Ušetří vám peníze a o nic nepřicházíte. U nás rozhodně ne.

Samotná lokalita zvolená pro lyžování - Rakousko, Itálie, Česko nebo třeba Bulharsko - při výběru lyží roli nehraje.

4. Jsem žena nebo muž?

Nejsme ani neslušní, ani politicky nekorektní. Ženy obvykle bývají lehčí, menší a mají sklon k méně agresivní jízdě. Proto volí lyže tzv. dámské - ty jsou lehčí a měkčí. Dámy také ocení, že se snáze nosí a lépe vypadají. Na druhé straně, pokud dáma lyžuje tak, že strčí do kapsy všechny pány na sjezdovce, může dámské lyže obcházet obloukem a sáhnout po sportovních unisex modelech. Pánové pak volí lyže pánské nebo také univerzální. Ne vždy je nutné tyto kategorie rozlišovat.

5. Kolik vážím a kolik měřím?

Těžší lyžař potřebuje tvrdší lyže. Větší lyžař delší lyže. Ale nejde ani tak o vaši váhu a výšku jako takovou, nýbrž o síly, které budou na lyže působit. váha bude více zajímat prodejce a servismana, který vám seřídí vázání. Výška zde platí jako dobrá pomůcka pro výběr lyží. Ale strašně záleží na účelu. Běžný rekreační lyžař střední postavy by měl vybírat lyže o přibližně 5 - 10 cm nižší, než je sám. Více se dočtete v podrobnějším článku věnovaném různým typům lyží.

6. Jak často lyžuji?

Když se obsluha ptá, jak často lyžujete, chce si hlavně udělat obrázek o tom, co chcete. Jaký je váš styl a kolik chcete do vybavení investovat. Různé značky lyží nabízí lyže vždy v různých cenových hladinách.

S tím, jak často na lyžích stojíte, souvisí také otázka životnosti. Pokud si lyže kupujete, chcete, aby vám nějakou dobu vydržely. Také toto vybavení se totiž opotřebovává a to tak, že ztrácí své původní vlastnosti. Stejně tak při špatném nebo nedostatečném ošetření podléhají zkáze hrany a skluznice. Zde můžete hodně samy pomoct a životnost svých milovaných prkének prodloužit pravidelným servisem. Nebo je prostě dávejte pravidelně do servisu k nám, my se vám o ně postaráme.

Jak vybrat lyže pro začátečníka

Pokud vybíráte své první lyže, zvažte, zda nebude lepší si je půjčit. Nevíte, jakých pokroků jste schopni, ještě ani nevíte, co očekáváte. Rozhodně se obloukem vyhněte všemi sportovnímu a berte lyže označené jako rekreační nebo univerzální.

jak vybrat lyže pro začátečníky

Délka  a tvrdost lyží pro začátečníky

Jako začátečník chcete lyže, které se nechají snadno ovládat. Ale při svých prvních sjezdech nepojedete pravděpodobně příliš rychle. Dobře Vám tedy postačí měkčí lyže. Taková lyže Vám odpustí více chyb. Kompozitové složení stačí. Takové lyže se sice vyznačují kratší životností než lyže s dřevěným jádrem, ale to Vás nemusí trápit. Začátečníkem nebudete věčně. Do lyží pro začátečníky tak nemusíte tolik investovat. Už příští sezonu je třeba přerostete. Proto není třeba tolik dbát na životnost lyže a volit klidně levnější modely. Samozřejmě, pokud jim poskytnete správný servis

Pro délku lyží platí univerzální pravidlo, že by Vám měly sahat zhruba ke kořeni nosu.

Šířka a vykrojení lyže pro začátečníka

O vykrojení lyže se rozepíšeme v dalším článku na téma jak vybrat lyže. Obecně lze říci, že muži by u univerzální Allmountain lyže měli volit radius 13 - 17, zatímco ženy sáhnou po lyžích s hodnotou 10 - 15. Lyže, se kterými se bude začátečníkovi dobře lyžovat, budou mít šířku mezi 75 - 80mm.

Už víte, jak vybrat lyže pro začátečníky a víte, na co se ptát při výběru.

Můžete se vrhnout do našeho eshopu.

Nebo navštivte půjčovnu. Pro začátečníky a rekreační lyžaře jsou vypůjčené lyže tou nejlepší volbou. Skvěle se vyplatí naše celoroční výpůjčka. S ní můžete zdarma měnit boty, které nepadnou, a máte jednou servis zdarma. 

 

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz