Značky lyží: vše, co jste kdy chtěli vědět

Různé značky lyží dovedou zamotat hlavu každému. Sepsali jsme odpovědi na nejčastější dotazy na téma lyžařských značek.

Stojíte ve frontě na vleku, protože jste správně zvolili lyžařské ponožky, není vám zima, ale docela se nudíte. Přes vaše zbrusu nové Aspeny přejede výrostek s Atomicy na nohou, podrážděně zamručíte a uhnete. Rozhlížíte se a jde vám hlava kolem. To je ale značek lyží, co? Která je vlastně nejlepší? Která nejdražší? Která největší? A vybral jste si vůbec správně?

Svět lyžařských značek tvoří pěkně neprostupnou džungli. Naštěstí není tak složité se v ní vyznat. Základní pravidlo totiž zní, nejlepší značka lyže je ta, která vám vyhovuje. Ale přeci jen často narážíme na otázky ohledně jednotlivých značek lyží, tak si je pojďme zodpovědět.

Nejčastější dotazy ohledně značek lyží:

Jaké značky lyží se vyrábí v České republice?

Česká republika v současné chvíli vyrábí poměrně velké množství lyží. Své lyže zde produkují následující značky:

značky lyží

Jaká značka lyží je nejlepší pro začátečníky?

Další z otázek, které často padají. Bohužel odpověď není jednoduchá. Pokud si zodpovíme otázku, jak vybrat lyže pro začátečníky, tak víme, že musí splňovat určité parametry. Jakýkoliv výrobce, který takovou lyži vyrábí, je tedy pro začátečníka vhodný. A to jsou skoro všichni.

Můžu kombinovat lyže a boty různých značek?

Kombinace různých značek lyží a bot není žádný problém. Boty musí hlavně sedět do vázání, které vám profesionálně seřídíme. Závodníci většinou používají lyže a boty od jedné značky, ale to proto, že to mají ve smlouvě. Ne proto, že by lyže a boty byly navzájem nějak zvlášť sladěné. Některé lyže, jako třeba Stöckli, ani lyžařské boty nevyrábí, ale jejich svěřenci nosí boty značky Salomon.

Můžu kombinovat lyže a vázání různých značek?

Teoreticky ano, prakticky nikoliv. Většina výrobců už v továrně osazuje své lyže deskou, na kterou namontujete jen některé značky vázání. Většinou tak už koupíte lyže dohromady s vázáním

Které značky lyží jsou nejekologičtější?

Nelze odpovědět jednoznačně. V první řadě, pokud vám na ekologii opravdu záleží, poohlédněte se po kvalitních použitých lyžích. Když dáte druhou šanci použitému vybavení, pomůžete planetě nejvíc. U nás se třeba použitého zboží bát nemusíte, dáváme na něj o celý rok delší záruku než na nové, protože jsme si jeho kvalitou naprosto jisti.

Dál je velmi důležité, kolik kilometrů lyže urazily nejen na cestě k vám, ale také na cestě z továrny do obchodu. Také jakou trasu absolvovaly jejich součástky. Když koupíte lyže kvalitní a dobře se o ně staráte, vydrží vám léta a vaše stopa na životním prostředí tak bude zanedbatelná. Z veřejně známých značek se k eco-friendly politice nejvýrazněji hlásí Salomon, který nahrazuje některé umělé materiály přírodními a zveřejňuje podrobná hlášení o své ekologické stopě. Na druhou stranu ale jako vždy doporučujeme používat zdravý rozum. Můžete si vybrat nejvíce ekologické lyže, ale pokud k vám cestovaly přes několik zemí, přírodě moc dobrou službu neuděláte.

značky lyží

Můžete také zvolit lyže české výroby, které se v České republice vyrábí komplet. Happy Sport je výhradním prodejcem značky Aspen Skis. Tato značka nám dělá radost mimo jiné proto, že její ekologická stopa je velmi malá. Vše se vyrábí v České republice a od zákazníků nás nedělí žádní jiní prodejci, takže lyže nikde zbytečně necestují.

Jaká značka lyží je nejlepší?

Mrzí nás, že nemůžeme dát jasnou odpověď. Všechny značky lyží, které prodáváme my, umí vytvořit skvělé lyže. Můžeme je řadit na stupnici podle některých parametrů, což ale nic nevypovídá o tom, jaká značka bude nejlepší právě pro vás. Uveďme si ale jen některé statistiky.

Která značka lyží je nejstarší?

Nejdelší historií se může chlubit značka Kneissl. Tato továrna byla založena už 1861 a lyže vyráběla od roku 1919. Nepřežila ovšem do dnešních dní. Ze současných značek se velmi těžko určuje prvenství, protože není snadné definovat jednoznačně, co je a co už není lyže. První lyže se skládaly pouze z jednoho kusu dřeva a zkonstruovat si je pro vlastní potřebu zvládl každý zručný truhlář. Například první lyže s kompozitovým jádrem (sendvičová konstrukce složená z dřeva a kovu) vyrobila společnost Head v šedesátých letech 20. století. Tou dobou už ale ovládala trh s lyžemi společnost Fischer.

A vsadíme se, že starší čeští čtenáři by přísahali na Elanky, které zpopularizoval v šedesátých letech ve světovém poháru Ingemar Stenmark. Jelikož se vyráběly v Jugoslávii, patřily k jedněm z mála lyží, které šlo v Československu koupit a Čechům hodně k srdci přirostly. Značka Elan si ovšem drží vysokou kvalitu dodnes.

Která značka lyží je nejúspěšnější?

Pokud se bavíme o závodním alpském lyžování, tak nejvíce bodů má v současné chvíli na kontě značka Head, následována značkou Atomic a Rossignolem. Tito tři giganti si ve světovém poháru v podstatě pouze vyměňují místa rok, co rok a nikdo se jim ani nepřiblíží. Jde, ale spíš o to, že na ně spoléhá nejvíce závodníků. To ovšem mnoho nevypovídá o kvalitě. Například značka Stöckli se sice krčí na čtvrtém místě a bodů má sotva čtvrtinu co Rossignol, ale o svých pár závodníků se pečlivě stará.

Které hvězdy sklízejí vavříny na nejlepších značkách lyží v současnosti?

značky lyží

Atomic

Hvězdný pár Alexandr Aalmodt Kilde (norský sjezdař) a Mikaela Shiffrinová (americká specialistka na technické disciplíny).

Ze slalomových hvězd, které v roce 2023 září nejjasněji, jmenujme Rakušany Manuela Fellera a Marca Schwarze nebo Nora Lucase Braathena.

Atomic také připravuje lyže pro italskou sjezdařskou hvězdu Sofii Goggiovou.

Pokud chcete také budit dojem závodníka, můžete brázdit svahy na lyžích Atomic Redster, jejichž ikonický design mají všechny závodní lyže a Atomic je úspěšně prodává také rekreačním lyžařům.

značky lyží

Fischer

V roce 2023 na Fischerech sbírají vavříny především slalomáři jako Švýcar Daniel Yule, Brit Dave Riding nebo řecká senzace posledních měsíců (ano, čtete dobře, lyžař z Řecka) AJ Ginnis.

A pokud chcete taky působit jako senzace, můžete si pořídit lyže Fisher. Stejný závodní model v komerční verzi prodáváme zde, ale parádu uděláte také s těmito sportovnějšími allmountain Fischerkami.

Kästle

Kästle po svém znovuzrození a stěhování do Nového Města na Moravě investovalo do závodního lyžování, co to šlo. Prvním krokem bylo přetáhnout od zavedených značek české hvězdy Ester Ledeckou a Martinu Dubovskou, kterým nabídlo lukrativní smlouvy. Na právě probíhajícím mistrovství světa (2023) můžete kromě slalomářky Dubovské vidět také slovinskou sjezdařku Ilku Stuhecovou, které se právě po přestupu ke Kästle začalo dařit.

Pokud se chcete cítit jako závodník, a přitom podporovat českou značku, tak berte Kästle.

Head

Když přijde na rychlostní disciplíny, neptáme se ani tak, kdo jezdí na Headech, ale kdo nejezdí na Headech. V současnosti můžeme jmenovat ze sjezdařů například Rakušana Vincenta Kriechmayra nebo Kanaďana Jamese Crawforda. Z žen se z prudkých svahů s Heady na nohou spouští třeba švýcarská superhvězda Lara Gut-Behrami, Švýcarka Corinne Suterová nebo třeba sympatická Norka Ranghild Mowincklová. Z techniků jmenujme na prvním místě francouzskou superhvězdu Alexise Pinturaulta nebo Nora Alte Lie McGratha.

Heady pro lyžaře, kteří se chtějí cítit taky trochu jako závodníci přineslo na trh edici lyží s názvem World Cup Rebels, které máme v nabídce samozřejmě také.

Nordica

Nordica je italská značka. Proto na nich také jezdí Ital. V současné chvíli sjezdař Dominik Paris spíš hledá formu, ale plánuje ji najít právě na probíhajícím mistrovství světa.

Troufnete si na ně a zkrotíte si své Nordicy?

Dynastar

Menší značka, která ovšem připravuje lyže velkým závodníkům. A to například francouzskému slalomáři Clementu Noelovi.

Lyže klasického modrého vzhledu, které obouvají hvězdy, máme v nabídce také, a to nejen pro pokročilé, ale také pro začínající lyžaře.

Rossignol

Francouzský gigant se vedle Headu a Atomicu řadí ke značkám s nejpočetnějším zastoupením v závodním světě. Mezi ženami asi nejvíc vyčnívá všestranná italská závodnice Federica Brignoneová nebo slovenská hvězda Petra Vlhová. Z mužů se v současné chvíli na vrcholu pohybuje hlavně Švýcar Loïc Meillard nebo dvoumetrový slalomář Ramon Zenhäusern.

Současný rudý design, který uvidíte v televizi při závodech nebo na stupních vítězů, najdete také v našem obchodě v mnoha variantách

Stöckli

Na Stöckli si v současné chvíli můžete vsadit téměř s jistotou v obřím slalomu a s menší jistotou také v super G a sjezdu, protože tyto disciplíny poslední dobou válcuje mladý šampion Marco Odermatt, který je se značkou Stöckli spojen už od dorosteneckého věku.

A vyladěné Stöckli máme v nabídce i my. značky lyží

Jaká značka lyží se hodí právě pro mě?

Pro výběr lyží na zimní dovolenou jsou ale všechny tyto zajímavosti ze světa velkých závodů asi stejně podstatné jako statistiky ze závodů Formule 1 při výběru rodinného vozu. Přihlížíme k nim, když rozhodují emoce, a s těžkým srdcem na ně zapomínáme, když musíme zapojit rozum a počítat korunky. Vaše vybrané lyže se stejně budou od těch závodních lišit téměř všemi parametry kromě toho designu. Asi jako se liší kombík ve vaší garáži od žihadla, ve kterém se Lewis Hamilton prohání na okruhu.

Značky komerčních lyží v několika faktech

Představme si jen krátce alespoň ty největší značky lyží, se kterými se na českém trhu můžete setkat. 

Aspen Skis

Aspeny vyrábí v České republice tým nadšenců, který chce šířit lásku k horám do světa. Jedná se o lyže s jedinečným designem, které se vyrábí ručně a pečlivě se testují. Za jejich kvalitu také jako jediný výhradní prodejce v Happy Sportu ručíme.

Atomic

Jedna z největších značek lyžařského vybavení Atomic pochází z Rakouska. Atomic vyrábí nejen lyže, ale také boty nebo třeba helmy. Značka hodně investuje do marketingu a hojně sponzoruje lyžaře všech disciplín.

Blizzard

Blizzard patří k nejstarším lyžařským značkám, byl založen roku 1945 v Rakousku. Na Blizzardech jezdil například jeden z nejúspěšnějších rakouských závodníků Franz Klammer, ovšem dnes se příliš na sponzoring nezaměřují a vyrábějí spíš lyže pro rekreační lyžaře. 

Dynastar

Dynastar je francouzská značka založená v 60. letech. V současné chvíli patří koncernu Rossignol.

Elan

Elan patří k nejzajímavějším značkám na světě. Její původ je spojen s působením jugoslávských partyzánů za druhé světové války. Dnes se lyže Elan vyrábí ve Slovinsku.

značky lyží 

Fischer

Jedna z největších a nejstarších značek lyží Fischer se v současnosti zaměřuje především na produkci pro běžkaře. Přesto vyrábí také velké množství sjezdových lyží všech typů.

Kästle

Kästle byla původně rakouská značka, kterou ovšem po jejím úpadku odkoupil majitel české firmy Sporten z Nového Města na Moravě. Protože Kästle má ve světě lepší zvuk než Sporten, přejmenovala se také novoměstská výrobna na Kästle.

Nordica

Italská značka založená v roce 1939. V současnosti neoplývá příliš bohatou produkcí, ale na trhu najdete několik zajímavých modelů.

Rossignol

Francouzský gigant, který vyrábí lyže a lyžařské vybavení pro všechna odvětví. Na Rossignolech excelují běžci a biatlonisté, ale i sjezdaři a snowboardisté. Dějiny výroby lyží od značky Rossignol sahají až do roku 1907, kdy ovšem lyže ještě vypadaly úplně jinak. Ze sjezdových legend s Rossignolem lyžoval například Alberto Tomba.

Salomon

Značka Salomon pochází ze srdce francouzských Alp. Neomezuje se pouze na výrobu vybavení na lyže, ale také na jiné sporty včetně těch outdoorových.

Sporten

Česká značka lyží sjezdových i běžkařských se roku 2019 sloučila se značkou Kästle. Některé starší modely ale stále najdete pod názvem Sporten. V naší nabídce především skvělé běžecké lyže.

Stöckli

Švýcarská značka Stöckli vyrábí své lyže s proslulou švýcarskou pečlivostí od roku 1935. Stöckli nesponzoruje mnoho závodníků, ale o to víc si je hýčká. Stejně značka přistupuje také k výrobě komerčních lyží. Na trhu nenajdete přehršel různých modelů, ale jen několik skvěle vyladěných.

Völkl

Völkl je německá značka, která v srdci Bavorska vyrábí lyžařské vybavení už od roku 1914. V současnosti kromě sjezdařů hojně sponzoruje především freestylové lyžování a tradiční je také spojení značky Völkl a jiných sportů, především tenisu.

Menší značky

To, že vaše zvolené lyže nepatří k žádné z velkých značek, rozhodně neznamená, že jsou horší. V první řadě na lyže se speciálními požadavky jako třeba lyže freeridové, skialpinistické nebo freestylové se zaměřují jiní výrobci. Menší značky, jako třeba Molitor nebo Movement také přináší skvělé modely. Pokud vám sednou, udělají vám radost a jako bonus, budete s nimi na svahu jedineční.

Tak jaké lyže si vyberete?

V Happy Sportu prodáváme různorodé modely a ručíme za kvalitu každého jednotlivého kusu, ať už je od jakékoliv značky

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz