Lyžařské ponožky: víte, jak udržet nohy v lyžácích v teple?

Lyžařské ponožky zajistí, že vám v lyžácích nebude zima. Není to ale jen o nich. Víte, jak udržet nohy v teple?

Sportovní lyžař se na svahu zapotí, o tom není pochyb. Běžný lyžař ale stráví většinu času na zimní dovolené ve frontě na vleku, v lanovce nebo při čekání na pomalejší účastníky výpravy. Pokud tedy nevyhledáváte výhradně jarní lyžování, ale chcete brázdit svahy také v opravdu zimním počasí, asi znáte pocit prokřehlých a omrzajících prstů u nohou. Lyžařské ponožky vám pomohou, ale není to jen o nich. Jaké další tipy, pro vás máme?

Faktory, které ovlivní správnou teplotu vašich nohou za všech okolností. 

  1. Správný výběr lyžáků
  2. Kvalitní lyžařské ponožky
  3. Udržování sucha v botě
  4. Obouvání lyžáků v teple
  5. Vyhřívací vychytávky

Podívejme se teď na každou položku zvlášť.

Správný výběr lyžáků

Dnes se nebudeme bavit o flex indexu nebo výběru dětských lyžáků. Dnes řešíme teplo v botě.

Váš tepelný komfort ovlivní nejvíc tyto součásti lyžařských bot:

Botička (neboli liner)

Botička je ta měkká část, která zapadá do skeletu. Když si lyžáky vybíráte, měli byste zkoušet skelet a botičku samostatně. Stejně tak určitě dbáte na vyndávání botičky ze skeletu, když boty sušíte. Botičky mohou být zateplené fleecem, kožešinou nebo merino vlnou. Nevýhodu takové kombinace poznáte při lyžování ve vyšších teplotách, protože botičku do lyžáků jen tak nevyměníte.

Vložka neboli stélka

Vložku či stélku mají všechny boty, tedy i ty lyžařské. Takové vložky do lyžařských bot mohou být třeba zateplené merino vlnou a často také díky svým antibakteriálním úpravám zabraňují vzniku nežádoucího zápachu. Stélky můžete v botách vyměňovat podle vnější teploty. Většinou také kvalitní vložky do bot zajišťují větší pohodlí při lyžování jako takovém.

Lyžařské ponožky

Skelet lyžáků

Skelet je ta pevná část. Samotný skelet je z chladného plastu, ten se o teplotní komfort svého majitele nestará. Ale právě zde zdůrazníme správný výběr boty. Bota příliš těsná nebo příliš volná zve zimu dovnitř. Ovšem pokud špatně vyberete boty, poznáte to především tak, že vás buď budou nesnesitelně tlačit nebo nebudete schopni ovládat lyže.

Kvalitní lyžařské ponožky

Lyžařské ponožky si nepleťme s vlněnými pletenkami od babičky. To, jak bota padne na nohu, ovlivní zásadním způsobem váš lyžařský projev, a hlavně vaše bezpečí. Příliš tlusté ponožky kladou bariéru mezi lyžaře a botu a znemožňují přesné ovládání lyží. Totéž očekávejte od ponožek, které se shrnují. Shrnování ponožek v utažené botě navíc hrozí tvorbou otlačenin. Z toho důvodu potřebujete ponožky, které skvěle padnou a nemají žádné vystouplé švy. Zapomeňte taky na vrstvení ponožek, potom se budou jen hrnout a opět tvořit otlačeniny.

Lyžařské ponožky tedy rozhodně musí být z funkčního materiálu, který dobře pracuje s potem. Trendem poslední doby je merino vlna, která je lehká a málo objemná, ale výrazně hřeje. Noste ponožky vysoké nebo rovnou podkolenky, noha musí být v teple celá.

Aktivní sportovci volí také kompresní podkolenky, protože ty jim pomáhají předejít zranění a zlepšují regeneraci. V neposlední řadě kompresní prádlo zpomaluje vznik únavy svalů. Na běžné rekreační lyžováni ale kompresní prádlo nutné není. Aktivním lyžařům může pomoci.

Ruku do ohně v Happy Sportu dáme za ponožky značky Aspen, které jsou navíc cenově velmi dostupné.

Lyžařské ponožky

Udržování boty v suchu

Vlhkost snižuje teplotu mnohem rychleji než suchý vzduch, jak se přesvědčil každý, kdo se někdy otužoval. Obouvejte si výhradně suché boty. Pokud lyžárna na vašem penzionu nenabízí speciální vysoušeče lyžařských bot, použijte vysoušeče vlastní.

Obouvejte boty v teple

Když si obujete vychlazené lyžáky, vaše noha okamžitě začne prochládat. Zakládáte si tak na celodenní tepelné nepohodlí. Ale mezi námi, studené lyžáky byste si neměli obouvat nikdy. Pevné závodní lyžáky byste studené ani neobuli a také s rekreačními lyžařskými botami budete mít problém. Nejen, že se do nich budete úporně soukat, ale také zvyšujete riziko, že se nepřizpůsobí noze tak, jak jste si vyzkoušeli v teplém obchodě. Tedy platí, lyžáky nenechávejte v autě ani ve studeném sklepě, ale vždy si je neste s sebou do tepla nebo použijte vysoušeče bot.

Vyhřívací vychytávky

Fajnšmekři a zmrzlíci investují do vyhřívaných vložek a ponožek či rovnou do vyhřívaných lyžařských bot. Nic proti tomu, kdo to jednou zkusil, nedá na to pohodlí dopustit. Problém ovšem nastává ve výdrži baterie, se kterou v chladném počasí bojujeme u všech elektrických zařízení. Ta nejdražší zařízení se dostanou na výdrž 6 hodin a většina z nich vás bude hřát po dobu 3 hodin.

Další tipy a triky, jak udržet nohy v teple

Koupili jste si skvělé merino ponožky a obuli perfektně padnoucí lyžáky ve vyhřívané lyžárně. Teď stojíte ve frontě na vleku a kromě nešiků, co vám jezdí po lyžích, vás štvou i mrznoucí prsty na nohou. Stane se. Jak tomu zabránit?

Hýbejte se.

Nemusíte nutně pohybovat pouze nohama, ale nějaké to přešlapování na místě, co vám fronta dovolí, pomůže.

Hýbejte prsty u nohou

Základ je rozhýbat právě to, kde to studí. Pozor na křeče, které vás mohou chytit, když budete pohybovat prsty v pevných lyžácích.

Rozepněte si lyžáky na vleku

Sportovní lyžaři si na dlouhé stání ve frontě rozepínají boty. Závodníci rozepínají boty hned, jak dojedou, ještě, než začnou slavit nebo se vztekat. To proto, že jsou jim tak těsné, že mimo sjezdovku v nich trpět nechtějí. Možná také vy jste si pořídili velmi těsné lyžáky, které navíc v chladném prostředí tuhnou ještě víc. Není od věci noze ulevit a ve frontě lyžáky rozepnout. Pro hýbání prsty na nohou se tím otevře mnohem víc prostoru a krev i teplo se vám do nich rázem vrátí.

Není to jen o nohách

Naše tělo funguje tak, že okrajové oblasti jako prsty na rukou či nohou odpojuje od zdroje tepla jako první. Mrznou-li vám prsty na nohou, tak je to mimo jiné tím, že vám ani po těle není dostatečné teplo, jinak by se tělo také o tuto svou část zvládlo postarat. Vyladit oblečení na sjezdovce není snadné. Člověk musí myslet na to, jak se nezpotit při sportovním výkonu, jak nezmrznout ve frontě nebo jak okouzlit obsluhu na aprés ski v případě žen. Ale také to se dá. Pokud nevíte, jak se obléknout na lyže, čtěte náš další článek.

Tak buďte happy i ve frontě na vleku i na sjezdovce.

A ty nejlepší lyžařské ponožky nakupujte u nás

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz