Flex index lyžáků. Co to je? A co šířka?

Když kupujete lyžáky, zajímá Vás flex index. Co to je? A co šířka lyžáků? To všechno rozhoduje o tom, jak se budete při lyžování cítit. Pořizování přezkáčů ovlivňuje víc faktorů – různé šířky lyžáků nebo jejich správná flexe.

Lyžáky: flex index - důležitější, než myslíte

Nejdříve bychom si měli ujasnit, co pojem u lyžáků flex index znamená. FLEXE BOTY, neboli FLEX INDEX je vlastně tuhost lyžáku a jeho ohebnost. Ve zkratce udává, jak je bota tvrdá a kolik sil je potřeba na ohyb komínu. lyžáky flex index

V první řadě je nutno říct, že pro flex index sjezdových lyžařských bot neexistuje žádný předpis ani systém přesného určení tvrdosti materiálu pro danou numerickou hranici. Proto flex index určuje postupně se zvyšující tvrdost, která je vázána ke zvyšujícím se numerickým hodnotám flexe. Vždy v jedné řadě lyžařských bot, jedné značky stejného ročníku. 

Že z toho máte hlavu v pejru? Žádné strachy, lyžařské firmy vědí, z jakých materiálů a jakou technologií se vyrábí boty různých tvrdostí. Jen je dobré mít na paměti, že různé modely bot stejné flexe, nemusí být vždy stejně tvrdé. 

Zorientujte se ve flex indexu lyžáků

Pro představu přidáváme přehledné rozdělení a doporučení, jakou zvolit flexi. 

Začátečníci a rekreační lyžaři: 

  • Ženy zvolí flexi 50 až 90, muži 70 až 100 podle jejich tělesných dispozic.
  • Flexe by měla odpovídat zhruba váze lyžaře, tzn. muž s 80 až 85 kg potřebuje flexi 80 až 90.

Měkčí bota  poskytuje více pohodlí a je tolerantní k začátečnickým chybám.

Sportovní lyžaři 80 až 110:

  • Ženy zvolí flexi 70 až 100, muži 80 až 120 podle jejich tělesných dispozic.
  • Flexe by měla být vyšší než váha lyžaře, tzn. např. muž s 80 až 85 kg – flexe 90 až 100.

Tvrdší bota – dává lyžaři efektivnější přenos sil do lyže.

Výkonnostní a závodní lyžaři 110 až 150:

  • Flexe se vybírá dle předešlých zkušeností a individuálních nároků.
  • Obecné určení by bylo v tomto případě zavádějící.

Další faktory, které ovlivní flex index lyžáků

Věděli jste, že teplota, ve které lyžujete, má na flexi přezkáčů velký vliv? Tak třeba při minus 20 stupních se vám stane z lyžáků o flexi 100 bota až o dvě třídy tvrdší. A zas opačně, když lyžujete na jaře v Itálii, botky vám malinko změknou. Ale to je v pořádku, jelikož v takovém terénu moc tvrdé nepotřebujete. 

Co se ale nemění, je tloušťka vnitřního polstrování, které je u měkkých bot silnější a boty jsou tím pádem pohodlnější. U sportovních lyžáků je polstrování co nejslabší, aby mohl závodník ovládat lyže s citem. 

Posledním faktorem, který se dotýká flexe lyžáků, je stáří obuvi. Umělá bota totiž stejně jako většina jiných materiálů po určité době změní své vlastnosti. Většina lyžařských bot tvrdne a křehne, čímž dochází ke změně flexe.

Jak vybrat správnou šířku lyžáků

Při výběru berte v potaz velikost i tvar nohy, délku chodidla a neopomeňte ani jeho šířku. Ptáte se proč? Protože hraje podstatnou roli při výběru správné kategorie přezkáčů. Vnímejte hlavně šířku bot v oblasti nártu. Ta je nesmírně důležitým faktorem správné volby. Čím je bota užší, tím je obepnutí nohy těsnější a vy můžete přenášet sílu na lyže s větším citem. Ovšem širší bota je zase pohodlnější.lyžáky flex index a šířka

Kterou pak zvolit? Berte v potaz pohodlnost a nevybírejte boty, ve kterých byste měli nohu jak ve svěráku a zkazili si kvůli tomu celé lyžování. Ale myslete i na bezpečnost a lepší ovládání lyží. Komfort jde totiž výrazně zlepšit i pomocí kvalitních vložek do bot.

Velikost bot se udává v mondo označení, což je jejich vnitřní velikost v mm. Pokud máte nohu širší, objednejte si boty s šířkou od 102 do 104 mm a myslete přitom na to, že se po pár jízdách botička vytáhne. Proto lyžáky nevybírejte s rezervou, ale na míru. 

Obecné rozdělení šířek lyžáků pro přestavu

  • 92 až 96 mm – boty závodní 
  • 96 až 102 mm – boty sportovní 
  • 102 až 104 – boty rekreační 

Teď už byste měli mít o šířce lyžáků a jejich flexi slušný přehled. Pokud si ale nebudete jistí, rádi vám s výběrem pomůžeme. Proto se na nás neváhejte obrátit. Nejsme totiž klasický e-shop, ale tým lidí, kterému záleží na tom, abyste měli ty nejlepší lyžařské zážitky. V kamenné prodejně vám vždy poradíme, ale teď jsme tu pro vás především online na Facebooku nebo e-mailu dotazy@happysport.cz. A chcete poradit taky jak vybrat lyže nebo jak vybrat dětské lyže? Máme články právě pro Vás.

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz