A jaký byste si přála rádius, mladá paní? (Jak vybrat lyže, 2. díl)

My v Happy Sportu mluvíme vaší řečí. Takovou otázku od nás neuslyšíte. Když řešíte, jak vybrat lyže, nepotřebujete nutně znát technické pojmy. Ale hodí se rozumět tomu, co pro vás který znamená, až s lyžemi vyrazíte na svah. Co vám přinese kompozitové jádro, rádius 18 m nebo rocker?

Jaké rozlišujeme typy lyží

Různé typy lyží zvládají různé terény a vynikají při jiném stylu jízdy. Když tedy řešíme otázku, jak vybrat lyže, v první řadě si musíme odpovědět, jak a kde chceme lyžovat.

jak vybrat lyže

Rekreační lyže

Lyže pro začátečníky nebo pro ty, kdo se nechtějí nadřít. Takové lyže budou měkčí a pohodlnější. Délka univerzální lyže se vybírá tak, aby vám sahala zhruba ke kořeni nosu. Šířka lyže pod botou se pohybuje do 80 cm, ale nehraje takovou roli. Vykrojení rekreačních lyží obíhá poloměr okolo 15–17 m u pánů a 10–15 m u dam. Takové lyže se snadno ovládají, odpustí chyby, nenadřete se. Při šířce přes 70 mm zvládají i hlubší terén a rozbitou odpolední sjezdovku. Nemusíte s nimi tolik řešit kam na lyže vyrazíte.

Allmountain

Překlad tohoto výrazu zní: lyže celou horu. Neboli na sjezdovku upravenou i rozbitou. Lyže širší než 80 mm zvládnou i jízdu mimo sjezdovku. My bychom možná raději řekli, lyže pro celý den. Protože upravená ranní pista a odpolední rozbředlá břečka se od sebe mnohdy liší stejně výrazně jako sjezdová trať a hlubočák pod vrcholkem. Do toho hlubočáku pod vrcholkem s allmountainkami ale nechoďte. Zase tak univerzální nejsou. Tyto lyže jsou širší – jejich šířka začíná na 90 mm pod vázáním. Nebudou se tolik bořit, ale zároveň nejsou tak široké, abyste na upravené pistě nezvládli přehranit. Bývají také o něco delší, aby se váha lyžaře na hlubokém terénu rozložila. Revoluci pro hluboký terén přinesl také tzv. rocker – speciální prohnutí lyží na špičce případně na patce. S dlouhými lyžemi vybavenými rockerem můžete střihat oblouky tak snadno jako s kratší lyží.

Allmountainky jsou v současné době nejoblíbenějším typem lyží. Pro jarní lyžování je můžeme doporučit bez výhrad. Ale i zdatní lyžaři s nimi budou spokojení po celý rok. 

Freeridové lyže

Freeridové lyže se používají při jízdě volným terénem. Jsou širší a delší, aby lépe rozložily váhu lyžaře a tolik se nezabořovaly do sněhu. Navíc jsou lehčí. K nim také patří lehké vázání, které ale musí být dostatečně pevné. Freeridové lyže můžete použít také na sjezdovku, ale pouze příležitostně. Za freeriderové lyže se považují takové, jejichž šířka začíná na 95mm.

Lyže na freestyle

Lyže na freestyle jsou stejně jako ty freeridové speciální, ale sjezdovku s nimi sjedete. Nejvíce si je ale užijete ve funparku a umožní Vám provádět různé kousky a skoky na lyžích. Jsou obvykle měkčí a širší, ale především velmi kvalitní a stabilní. Vázání mají posunuté více dopředu než běžné sjezdovky. To proto, abyste freestylové lyže snáze ovládali i ve vzduchu. Vyznačují se také zvednutými patkami, protože freestylisti někdy jezdí i pozadu.

Sportovní lyže

Jak vybrat lyže sportovní? Když prodejci sdělíte, že hledáte lyže sportovního typu, bude hledat lyže tvrdší než pro začátečníka a rekreanta. Takové si vybírá pokročilejší lyžař, který očekává agresivnější oblouky, ovládá skvěle carvingový oblouk a libuje si v rychlejší jízdě. Sportovní lyže musí být dlouhé a tvrdé, aby udržely stabilitu i ve vyšší rychlosti. Zároveň jsou užší, aby se zvýšila rychlost při přechodu z hrany na hranu. Různé značky lyží vyrábí různé sportovní lyže.

jak vybrat lyže

Slalomky

Sportovní a pokročilí lyžaři se často dnes dělí na příznivce slalomek a obřaček. Nebo takové, kteří vozí na dovolenou oboje a vybírají každý den podle chuti a terénu. Slalomky jsou lyže pro rychlé a ostré oblouky. Nepleťte si je s lyžemi, které snadno zatáčí. Naopak, takové lyže nastupují do oblouku razantněji, čímž na dovednost svého majitele kladou vyšší nároky. Tohoto efektu dosáhnou výrazným vykrojením. Jsou také kratší. I dospělý vysoký muž si koupí slalomky do 170 cm. Hodně sportovně založených lyžařů si je dnes kupuje jako univerzální lyže. Je třeba ale dbát zvýšené pozornosti ve vyšší rychlosti, protože nemusí tak dobře držet stopu. Neodpustí tolik chyb, nenechají vás jen tak se vozit na pohodu. Záleží ovšem na vykrojení a tvrdosti. Platí i zde, že čím tvrdší lyže, tím lépe to s ní musíte umět.

V našem e-shopu najdete skvělé slalomky.

Obřačky

Teoreticky se jedná o lyže vhodné na obří slalom. Ale dnešní komerční obřačky jsou spíš lyže vhodné pro rychlejší jízdu, pro pokročilé lyžaře a pro milovníky dlouhého carvingového oblouku. Obřačky bývají delší, mohou být klidně stejně vysoké jako lyžař nebo ještě víc. Díky délce a tvrdosti dobře drží stabilitu ve vysoké rychlosti. Rozhodně se ale hodí pouze na upravenou sjezdovku. Rádius u obřaček přesahuje 16 metrů. Vyžadují skutečně zdatného lyžaře, ale vyloženě závodní modely s rádiem kolem 30 m v krámě nekoupíte.

Co to jsou výztuhy?

Dřevěné jádro konstruktéři ještě různě posilují a zpevňují. Karbonové výztuhy bývají velmi lehké, a přitom přidávají na pevnosti lyže. Často narazíte na titanalové výztuhy. Oboje zaručuje sportovní chování lyže. Dále větší pevnost. Ani při agresivnější jízdě je neprošlápnete. Zdá se vám to zbytečné? Na lyže i při vaší jízdě působí obrovské síly. Podívejte se někdy na zpomalené záběry ze závodního lyžování. Lyžaři zde sice jezdí ve vyšších rychlostech než vy, ale také mají nesrovnatelně tvrdší lyže. A i ty na zpomaleném záběru působí, jako by byly z rosolu. Nicméně pokud nejste vyložený lyžařský nadšenec nebo dokonce amatérský závodník, tak pro vás počet výztuh není tak podstatný. Výrobci označují své lyže podle toho, pro koho jsou určené. Můžete se tímto označením bez obav řídit.

Co to je ten rádius?

Rádius vyznačuje poloměr kružnice, kterou lyže v oblouku opisují v ideální zatáčce. Jedná se spíš o takové teoretické číslo, které ale v praxi určuje, jak krátký nebo dlouhý oblouk s lyží uděláte. Pro běžné rekreační lyžování hledejte lyže s rádiem 14 až 16 metrů a u žen raději 11 - 15 m. Slalomové lyže pro krátký oblouk mají rádius mezi 10 a 13 m. Obřačky potom cokoliv nad 16 – 21 m.  Důležité je vědět, že rádius lyže neurčuje, jak snadno bude lyže zatáčet. Jde spíš o číslo určující ideální stopu. Proto rozhodně neplatí, že začátečník by měl vybírat menší rádius.

A k čemu mi je rocker?

Rocker je technologie, kterou najdete především na freeridových lyžích. Lyže má špičku a někdy i patu lehce přizvednutou jakoby prohnutou. Přizvedlá špička vám usnadní naklonění lyže na hranu. To znamená, že se vám bude snadněji zatáčet.

Jak si mám lyže vybrat já?

Pokud o výše uvedených parametrech přemýšlíte, pravděpodobně už nejste úplný začátečník. Umíte si odpovědět na otázky z minulého článku.

Vydejte se do našeho e-shopu nebo na prodejnu.

Ať si lyže půjčíte nebo koupíte, poradíme vám.

A budeme mluvit lidskou řečí.

Pokud patříte mezi úplné začátečníky, pročtěte si minulý článek.

Pro ty, kdo už mají něco naježděno, je článek následující.

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz