3 tipy, jak si užít první skoky na lyžích

10. 02. 2022 / Tipy a rady

Skoky na lyžích, salta a triky, to nezní zrovna moc bezpečně. Ale když dodržíte následující zásady, věříme, že si pár vteřin ve vzduchu bezpečně užijete vy i vaše ratolesti. Než se proletíte tak jako na fotce výše, bude to chtít několik let tréninku. Na vše se musí jít postupně, pomalu a s rozvahou.

Prvním krokem ke skákání je mít perfektní kontrolu nad lyžemi, umět upravit rychlost za každé situace a mít správný postoj na lyžích. Dále můžete začít pilovat odrazy na různých terénních nerovnostech a bouličkách na sjezdovce. Tam už se na chvilku odlepíte od země a je to skvělá průprava pro větší skoky na lyžích. Skoky na lyžích

Skoky na lyžích ve snowpark

Jakmile se dostanete do upraveného snowparku plného skoků a jiných překážek, držte se třech základních pouček, které si níže projdeme. Určitě si také přečtěte, jak se ve snowparku správně chovat, abyste nezpůsobili zranění sobě nebo někomu jinému.Skoky na lyžích

3 tipy, jak si užít skoky na lyžích

Jsou tři základní zásady, které si musíte hlídat.

1. Rychlost

Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou je potřeba si ohlídat, je rychlost. Vždy se snažte skočit tak akorát, abyste doletěli do dopadu. Pokud dopadnete na rovinu hned za odraz, tak hodně trpí kolena. A pokud naopak rychlost „přepálíte” a poletíte až za dopad, tak už si koledujete o velký úraz. Dopad je hezky prudký, takže tlumí veškeré nárazy povedených i nepovedených skoků. Nejlépe uděláte, když se na rychlost poptáte někoho, kdo už skáče nebo budete chvíli “skokany” pozorovat. Vždy se snažte zapamatovat si místo, ze kterého se rozjíždějí a kolik případných obloučků před odrazem dělají (ze začátku by ovšem bylo ideální rozjíždět se pouze rovně).

Rovný nájezd, nohy na šířku ramen, těžiště nad vázáním.Skoky na lyžích

2. Odraz

Skok vás nesmí vystřelit do vzduchu, ale musíte se ze skoku odrazit. Pokud se necháte jen „vyplivnout” z odrazu, nemáte nad dalším děním již žádnou kontrolu. Paradoxně, čím větší je skok, tím spíše se musí člověk odrazit. Již zhruba deset metrů před odrazem byste měli jet na skok pouze rovně, tzn. bez zatáček a brždění. Odrazit se pak chcete jak nohama, tak rameny (především ta hrají hlavní roli) vzhůru. Pokud ve vzduchu zjistíte, že se překlápíte, chyba je na 90 % právě ve vašem odrazu. Pokud půjdete do záklonu, nejspíš jste se správně neodrazili a skok vás jen vyhodil do vzduchu. Pokud se naopak budete naklánět do strany, nejčastěji se jedná o to, že se člověk více odráží z jedné nohy.

Odraz vytahujeme rameny a hrudníkem nahoru. Nohy jsou propnuté.Skoky na lyžích

3. Dopad

Nohy můžete za letu lehce přitáhnout k tělu, sledujte místo dopadu a celé tělo zůstává zpevněné. Dopad se snažte ztlumit v kolenou a zůstat na nohách za všech okolností. Euforie z letu a strmý dopad někdy způsobí to, že se člověk uvolní, přisedne dopad a z toho opět vznikají zranění. Z dopadu se snažte odjet rovně a až poté brzdit. Pokud začnete brzdit hned po dopadu, může se vám „seknout” hrana lyže a na dopadu se také rychleji vytvoří boule.

Celou dobu letu sledujeme dopad.Skoky na lyžích

Toto jsou 3 základní poučky, které vám pomohou zvládnout první skoky na lyžích.

A přidáme čtvrtou, nezapomeňte na helmu a páteřák!

Vždy se nejdříve zahřejte, rozlyžujte, vše si pečlivě prohlédněte a pak začněte od těch nejmenších skoků. I pokud už máte skok zmáknutý z předešlého dne, raději jednu jízdu věnujte pouze obhlídce. Je možné, že se skok přes noc přestavěl, na dopadu je vyskákaný ďolík atd. Vždy je také lepší zvolit nižší rychlost a více se odrazit než naopak.Pokud vás skoky a freestylové lyžování zaujalo, navštivte náš spřátelený web Freeskier.cz, kde se dozvíte spoustu dalších zajímavých a užitečných informací.  

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz