Páteřák a spol: Vše, co potřebujete vědět

Potřebuji páteřák? Jak ho mám vybrat? A co dalšího mi pomůže předejít zranění? Přinášíme vám odpovědi na nejčastější otázky.

Hory už jsou jiné. Jezdí se rychleji, sjezdovky jsou plné, dojíždíme rychle rovnou do fronty, potkáváme se na úzkých traverzech. Pryč jsou časy, kdy jsme vybírali k lyžařské kombinéze barevně sladěnou čepici. Helma už je dnes samozřejmostí, nebo by alespoň měla být. Samozřejmě musíte vědět, jak vybrat helmu na lyže.

Ale pozor, člověk to přeci není jen hlava. Poslední dobou získává na oblibě jiná součást vybavení, chránič páteře neboli páteřák.

Jak vybrat páteřák?

Jedná se o plastový pás, který chrání páteř nebo celá záda před zraněním. Ochrání nás jak při přímém nárazu, tak při nebezpečném pádu. Můžeme volit mezi páteřáky, které si upevňujeme na tělo, a takovými, které jsou součástí trikotu a navlékáme je na sebe. Liší se samozřejmě stupněm ochrany, který poskytují, a nejen z toho vyplývající cenou. Jako u každého vybavení, které vybíráme, základem je, aby nám dobře padnul.

Co hlídat při zkoušení páteřáku:

  • Chránič musí sahat od krčních obratů po kostrč, kterou by měl překrývat.
  • Nesmí přečnívat nad linii ramen (hrozí poranění krku při pádu).
  • Musí naprosto přesně sedět na těle (nosí se na první vrstvě oblečení).
  • Mezi tělem a chráničem nesmí zůstat žádný volný prostor.
  • Na zádech se nesmí vůbec posouvat (tomu brání různé popruhy a pásy).

páteřák

Dámský nebo pánský nebo snad univerzální páteřák?

Páteřáky se často dělí na dámské a pánské. Je to proto, že právě v oblasti trupu se ženská a mužská anatomie výrazně liší. Je třeba přizpůsobit popruhy, aby je šlo upevnit přes ženskou hruď a zároveň respektovat výraznější prohnutí ženských beder.

Tvrdý nebo měkký páteřák

Páteřák se vyrábí buď z měkkých nebo z tvrdých materiálů. Ty měkké jsou novinkou posledních let. Tvrdé chrániče páteře se skládají z pevných plastových plátů, které výrobce propojil klouby a pásky tak, abyste se v nich mohly hýbat. Subjektivně sice zvyšují pocit bezpečí, ale úplnou svobodu pohybu v nich nemáte. Poslední dobou se vyrábí taky měkké chrániče, které ovšem při nárazu ztvrdnou. Skládají se z tzv. chytrých d3O molekul nebo z viskoelastických polymerů. Za normálních okolností se poddajně přizpůsobí tvaru vašeho těla jako textilie. Při nárazu ale ztvrdnou a pohltí energii, která by vás zranila. Někdy jsou ještě vyztuženy karbonovým vláknem. Měkké páteřáky jsou lehčí a samozřejmě pohodlnější.

Samostatně nebo vcelku

Páteřák buď připínáte různými pásy nebo tvoří součást vestičky, kterou si zapínáte vpředu na hrudi. Některé se prodávají jako součást batohu pro skialpinisty. Batoh s chráničem páteře rozhodně nedoporučujeme, žádný batoh nebude držet na zádech tak pevně jako samostatný chránič. Vesta s integrovanou ochranou bývá pohodlná, protože lépe drží na těle. Ale samostatný chránič někdy lépe kopíruje tvar těla. Vždy je třeba všechno vyzkoušet a správně nastavit. Každé postavě padne něco jiného.

Jaké další ochranné pomůcky existují?

Pokud nepočítáme helmu, která už je dnes na svahu samozřejmostí, tak si můžete na lyže koupit ještě další ochranné pomůcky. Většina z nich se vám vyplatí na snowboard nebo do fun parku.

páteřák

Jednou z nich jsou ochranné kraťasy. Ty mají vypolstrovanou sedací část, protože právě na ni snowboardisté velmi často dopadají. Lyžařům se může v dané chvíli vyplatit ani tak ne ochrana zadnice, jako spíš polstrování na bocích, které si při pádu právě narážíme. Polstrování na spodní části těla ocení také freestyloví lyžaři, protože různé překážky a pevné součásti fun parku umí uštědřit velké modřiny. Skoky na lyžích tak s ochrannými pomůckami méně bolí. Dále snowboardisté nosí chrániče zápěstí, protože ta se na prkně ráda lámou.

A co profesionální ochranné pomůcky?

Závodní lyžaři nosí kromě helmy samozřejmě páteřák. Pro náročné sjezdy ho mají doplněn i takzvaným airbagem. Tedy zařízením, které se při pádu nafoukne a ochrání trup. Závodní kombinézy jsou vypolstrované na bocích, stehnech a ramenou. Toto polstrování samozřejmě zabrání modřinám a odřeninám při pádu, ale jinak jsou pro běžného lyžaře postradatelné. Všechny tyto pomůcky, včetně chráničů předloktí, holení, brady nebo zubů mají zabránit poranění od slalomových tyčí nebo bran. To vy nepotřebujete. I v případě, že zabrousíte do měřeného obřáčku na sjezdovce, nebojte se, vy nepojedete tak blízko bran, že by vám hrozilo poranění. Držte se helmy a chrániče páteře.

A co do terénu?

Do terénu byste samozřejmě kromě helmy a chrániče páteře neměli zapomínat na lavinovou výbavu. Zatímco výše zmíněné vás může zachránit, když narazíte na kámen, batoh, pípák a lavinový set, vám a vašim kamarádům může pomoct přežít v případě, že strhnete lavinu. Pokud dodržíte základní zásadu freeridu – nejezdit nikdy do terénu sám.

Na závěr ale připomeňme, že ochranné pomůcky nejsou jako kouzla z Harryho Pottera.

Pouze snižují pravděpodobnost vážných úrazů, když už k nehodě dojde.

Ani ten nejlepší páteřák by neměl vyvolávat falešný pocit, že si můžete dovolit víc, než na co máte.

Nejste navíc na svahu sami.

Mimochodem, víte, jak vybrat helmu pro dítě?

A protože nejsnadnější cesta na hory vede přes Happy Sport, tak pro vás taky máme široký výběr z páteřáků.

Vyberte si z e-shopu nebo se stavte na pobočce, víte přeci, že je třeba si chránič pečlivě vyzkoušet.

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Jsme online
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz