Hory už jsou jiné. Chraňte na svahu děti i sebe

18. 01. 2020 / Tipy a rady

S přibývající zimou se na české svahy nahrnou stovky nadšených lyžařů. Už to ale není jako dřív... Kopce neuvidíte poloprázdné jako před dvaceti lety. Na sjezdovkách se za poslední dobu změnila nejen rychlost, ale i počet lidí nebo podmínky. To vše jsou důvody, kvůli kterým byste měli na horách chránit nejen děti, ale i sebe a své prarodiče.

U vleku jste rychlostí auta 

S rychlejší dobou se vyvíjí i styl a provedení lyží. Například díky carvingu a jeho odstředivé rychlosti se zvedla celková rychlost lyžařů. Carving je totiž jednodušší a naučíte se ho za pár dní. Nemůžete se divit, že pak na svahu sviští lyžaři mnohem rychleji než před lety, kdy výuka trvala i roky.

Zároveň roste nová generace lyžařů, která ovládá carving už od mládí a je si rychlou jízdou tak jistá, že dělá větší oblouky… A mohli bychom pokračovat. Zkrátka sjezdovky dnes šněruje daleko víc lidí a tím pádem na nich roste i riziko strážky

Více lyžařů? Více rizika 

Na horách už se dávno nekocháme pohledem na poloprázdné svahy, čistě bílý sníh a sem tam nějakého lyžaře. Kdepak… Sjezdovky jsou plné lidí, kteří jedou na chatu, na dovolenou, na víkend nebo jsou tu s dětmi kvůli lyžařské škole.

jak je to možné? Úplně jednoduše, cestování a záliba ve sportech je mnohem vyšší než před patnácti lety a navíc se v průběhu let změnily i podmínky ve střediscích. Díky větším a rychlejším sedačkám se logicky zvýšila kapacita a tím narostl počet lidí na horách. Nečekají už v dlouhé frontě… Všichni můžou na kopec okamžitě. A co to znamená? Že nejvíce lidí je na horách v pohybu.  

Ne nadarmo říkáme, že je potřeba znát 10 základních pravidel bezpečného chování na sjezdovce. Proto mrkněte na vzdělávací akci Bezpečně na sjezdovce, která vás naučí vše o prevenci do deseti minut. 

Jiný sníh, jiné podmínky 

Víte, jaký se na svazích používá sníh? Určitě ne ten, co si vybavíme z obrázků Josefa Lady… Jistě jste si všimli, že bílé Vánoce nebyly už pěknou řádku let. Jak by se pak mohlo na horách lyžovat v přírodním sněhu? 

Používá se technický, který je tvrdší a chová se jinak než přírodní. Základní podklad je tuhý, aby sníh vydržel dlouho a na něm je teprve rozrolbovaný přírodní / technický sníh. A právě kvůli němu se na sjezdovce dělají častější ledové plotny, na nichž je stabilita docela vratká. Samotný dopad je pak samozřejmě tvrdší a náraz může být vážnější než jen bolavý zadek. 

Kdo je nejvíc ohrožený? 

Je to jako v přírodě… Ten silnější vyhrává a na svahu to platí zrovna tak. Slabší lyžař je prostě nejvíce ohroženým druhem. Má totiž horší přehled o tom, co se kde děje. Takže v případě srážky není připraven a může být zraněn víc než zkušený lyžař, který už srážku čeká. Pak se jí buď rychle uhne, nebo alespoň zpevní tělo a dá před sebe ruce. 

4 důvody nejsou málo... 

Na to, abyste před lyžovačkou věnovali pár minutek prevenci, nepotřebujete 10 dalších důvodů. Stačí přece jeden, a tím je ten nejdůležitější. Vaše zdraví. Díky pravidlům a správné výbavě ochráníte nejen děti, ale i sebe. Navíc dáte šanci Horské službě, aby vyjížděla k případům, kterým se skutečně nedalo zabránit.

Abyste byli na svahu v bezpečí, zvolte i kvalitní lyže s perfektním servisem, helmu a v neposlední řadě páteřák. S kompletní výbavou vám v Happy Sportu pomůžeme, protože nám záleží nejen na dokonalých zážitcích z hor, ale i na vašem bezpečí.

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Jsme online
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz