Jak vybrat helmu pro dítě

Jak vybrat helmu pro dítě a kdy ji vůbec nasadit? To se dozvíte v dnešním článku spolu s návodem, podle něhož pořídíte i pořádné dětské brýle. Víme, co bude dítku vyhovovat a jak by měla přilba s brýlemi sedět.

Bezpečnost na sjezdovce na prvním místě

Na sjezdovce si vedle dětského smíchu chcete užívat i jistotu, že bude váš malý lyžař v pořádku. Když to vezmeme popořadě, nejdůležitějším důvodem, proč dítěti pořizujete helmu, je jeho bezpečnost. Právě ona ho chrání před nebezpečným úrazem hlavy.

Poslední dobou se celkově zrychluje nejen tempo života, ale i lyžaři na svahu, kteří přeceňují své síly nebo vůbec neznají zásady bezpečného lyžování.

Učte proto své děti vše od základů, aby se na sjezdovce chovaly bezpečně a nemusely zkoušet, jak je helma odolná. Ta je totiž spolu s chrániči především parťákem, který úraz eliminuje, nezastaví ho na 100 %. Helma patří k naprosto zásadní lyžařské výbavě pro děti.Jak vybrat helmu pro dítě

Kdy dítě potřebuje helmu na lyže?

Podívejme se na to ze dvou úhlů pohledu. Jezdíte s dětmi jen na chatu, kde mají kopeček, ze kterého zkouší jet dolů? Můžete mít sice pocit že, přilbu nepotřebují, ale opak je pravdou. I na samotě u lesa může dítě do něčeho narazit. 

A pak jsou děti větší, co už vyráží do dětské lyžařské školy, tudíž se pohybují na svahu spolu s kamarády a dalšími lyžaři. I zde jim helmu určitě pořiďte, jelikož je ochrání nejen před nechtěným pádem, ale i zbrklými sjezdaři.

Mějte také na paměti, že ve většině zemí je lyžařská helma pro děti povinná.Jak vybrat helmu pro dítě

Krok za krokem při výběru dětské přilby

Dětská helma by měla být na hlavě dokonale usazena. Nesmí tlačit, ani plandat. Jak to ale poznat? Když si dítě nasadí helmu a dotáhne štelovací kolečko, neměla by mu padat do čela, viklat se ze strany na stranu, a to ani s rozepnutým vázáním pod bradou. Nikdy proto dítěti nekupujte velkou přilbu, do níž by za pár měsíců dorostlo. Dobře vybraná helma vydrží 3 až 5 let, a to i v případě, že je dítě ve vývinu. Není tak potřeba přehánět rezervu.Jak vybrat helmu pro dítě

Vsaďte raději na perfektní velikost, protože pomůže, a za rok pořiďte novou. Abyste však nemuseli utrácet každou sezónu, mrkněte se po helmách v půjčovně

Jakmile máte správnou velikost, upravte upevnění, a to pomocí stahovacího mechanismu, abyste viděli, jak helma pěkně sedí. Utáhněte ji vždy tak, aby dítě mezi bradu a pásek dalo maximálně jeden prst. 

TIP HAPPY SPORTU: Nechte děti používat helmu pokaždé, aby si zvykly, že helma k lyžování prostě patří. 

A co větrání?

Doporučujeme sehnat helmu bez zbytečného větrání. Přece jen je pro malé dítě, jemuž dáváte čepici, jakmile začne foukat. Ovšem záleží na vás.Jak vybrat helmu pro dítě

Závěrem k helmám musíme dodat…

Helma je pro dítě nezvyk, vybírejte proto takovou, která není příliš těžká a nenamáhá krční svaly. Hlavně na ní nešetřete. Kvalitní helmy mají lepší deformační zóny, bezpečnostní systém i skvělou anatomii. To vše dohromady zvyšuje bezpečnost vašeho dítěte.Jak vybrat helmu pro dítě

Jak vybrat správné brýle?

Lyžařské brýle dítěti zkoušejte a kupujte spolu s přilbou. Brýle a přilba si totiž musí perfektně sednout. Dejte tak pozor, jestli je helma netlačí do nosu, uší nebo mezi doplňky nejsou zbytečné fuky. 

Vždy je proto lepší vybírat brýle a helmu od stejné značky, protože do sebe zapadnou lépe. 

Přejeme spoustu krásných zážitků na horách a šťastný výběr dětské helmy i brýlí. Kdo by se však potřeboval přeptat na detaily, jsme pro všechny skoro každý den na 4 pobočkách Happy Sportu.

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz