Lavinová výbava: víte, co do zasněženého terénu potřebujete?

Lavinová výbava vám může zachránit život. Tedy, kamarádi s lavinovou výbavou vás zachrání. Bez ní budou ale jen bezradně postávat kolem.

Slunce svítí, jiskřivá jinovatka pokrývá okolní stromy a prašan láká. Vystoupali jste na skialpech na hřeben. Cítíte na zádech uklidňující tíhu lavinového batohu nebo si jedete jen tak s volnými zády? To druhé je špatně. Je jedno, zda se pod vámi rozprostírají Krkonoše nebo švýcarské Alpy. Freeridové trasy najdete všude. Nepodceňujte ani české hory, také tady lze strhnout lavinu. Když se vydáváte do volného terénu, ať už na skialpech, freeridových lyžích nebo snowboardu, nikdy riziko lavin nepodceňujte. Lavinová výbava by vždy měla mít prioritu.

Jak vypadá lavina

Lavinu si nepředstavujte jen jako obří masu sněhu, která zavalí celou vesnici jako v americkém filmu. Lavina může být i poměrně malá. Masa sněhu, která se utrhne pokrývá plochu třeba jen několika desítek metrů čtverečních. Pokud se ale v její cestě nebo přímo na ní nachází člověk, bohatě to stačí k tomu, aby ho pohřbila zaživa. Jak si představit lavinu, která zavalí freeridera, ukazují tato videa.

(mimochodem, v prvním videu jasně slyšíte zvuk nafukování lavinového ABS batohu)

Jak vám pomůže lavinová výbava

Lavinová výbava rapidně zvyšuje šance na přežití, pokud dodržíte zásadní pravidlo, nechodit na freeride sám. Lavinový batoh s airbagem vás udrží na povrchu sněhové masy nebo co nejvýše pod jejím povrchem. Pípák vysílá signál vašim parťákům a oni vás dokáží najít. Pokud mají zapnuté své pípáky neboli vyhledávače. Sondu použijí k tomu, aby přesně určili místo, kde mají kopat. Lopatami potom hrabou a hrabou, dokud vás nevytáhnou. Samozřejmě, že ani nejlepší lavinová výbava nezaručí, že přežijete, pokud se pod lavinu dostanete. Nejlepší je vůbec si pocit pohřbení zaživa pod sněhem nezažít. Horská služba obvykle ví, kdy je riziko neúměrně vysoké a profíci také umí určit, kde a za jakých okolností se vůbec do freeridu máte pouštět. Ale příroda je stále mocnější než lidé a na horách to platí dvojnásob. Pokud se navzdory všem předpovědím pod lavinou ocitnete a nikdo okolo vás ani vy žádnou výbavu nemá, pak jsou vaše šance na přežití malé. Tak proč riskovat.

Co tvoří lavinovou výbavu

Jednotlivé součásti lavinové výbavy se prodávají samostatně nebo jako celé sety. Nejedná se o malou investici a sety vyjdou většinou levněji. Jistou nevýhodou lavinové výbavy je to, že vaše vlastní přežití závisí v podstatě s výjimkou airbag batohu a vysílače pípáků na kvalitě výbavy ostatních v týmu. Tak ale v drsných podmínkách hor nikdo nemyslí. Kdo není ochoten hlídat druhým záda s největším vypětím sil, ať se do hor vůbec nevydává. Tady příroda neodpouští.

Dobrý batoh

Lavinový batoh s airbagem už představuje velkou investici. Pokud do toho nepůjdete, pořiďte si alespoň kvalitní batoh, kam lavinovou výbavu uložíte. Na zádech musí pevně sedět. Zásadní je snadná manipulace i v mrazu a ideálně také v lyžařských rukavicích. Musí mít minimálně dvě komory, protože do jedné uložíte lavinovou výbavu. V neposlední řadě se skialpinistům a freeriderům bude hodit popruh na uchycení lyží na batoh. To proto, že ne všechna místa jsou bezpečně sjízdná a při jejich zdolávání potřebujete mít volné obě ruce.

Třeba značka Ortovox prodává batohy, které splňují všechny požadavky.

Lavinový batoh

ABS lavinový batoh funguje tak, že rukou uvedete do chodu záchranný systém a během několika sekund se airbag naplní vzduchem. Tento airbag vám pomůže udržet se na povrchu sněhové masy, protože máte větší objem a tak snadno dolů neklesnete. Můžete tak klouzat po sněhu a jet dolů spolu s lavinou. Lavinové batohy se vyrábějí pomocí různých technologií. Velmi pěkně vysvětlují fungování ABS batohů v tomto článku na serveru Freeskier. A pokud vás zajímá, jak to funguje, podívejte se na toto video.

Nutno podotknout, že lavinový batoh podle statistik horské služby pouze snižuje riziko úmrtí v případě zasypání lavinou z 22 % na 13 %. Vaše šance se výrazně zvýší, ale rozhodně vám ani ABS batoh nezaručí, že v případě neštěstí přežijete. Stále totiž platí, že nejdůležitější pomůcka pro přežití v lavinovém terénu je váš rozum posílený o zkušenosti a rady povolanějších.

Lavinová výbava

Pípák

Když vás zavalí lavina, spoléháte se na pípák. V danou chvíli vaši kamarádi přepnou své pípáky z režimu vysílání do režimu vyhledávání. Snaží se zachytit váš signál. S jeho pomocí budou schopni lokalizovat poměrně přesně místo, kde ležíte.

Možná se ptáte, k čemu vůbec pípák. Přece když dodržujeme pravidlo, že jezdíme po jednom a vzájemně se sledujeme, tak všichni vidí, kde mě lavina pohltila? Ona vás ale lavina mohla odnést docela daleko a výsledné laviniště tvoří plochu o rozměrech třeba 300 x 100 metrů. Bez pípáku nemají šanci vás najít. Rozhodně ne do 15 minut. Po uplynutí tohoto limitu se totiž šance na přežití rapidně snižují.

Na pípáku se rozhodně nevyplatí šetřit. Doporučujeme alespoň tří anténový vyhledávač. V naší nabídce najdete právě takový od německé značky Ortovox. Důležité je, nenosit ho v batohu, ale na těle pod bundou. Stejně jako všechny přístroje také baterie vyhledávače v mrazivém prostředí trpí. Tělesným teplem jeho životnost prodloužíte. Stále ale myslete na to, že v případě neštěstí, musíte pípák pohotově vytáhnout i v lyžařských rukavicích a moci ihned poskytovat pomoc. Před odchodem z domu nebo z chaty samozřejmě zkontrolujte stav baterie a než vyrazíte brázdit prašanem pokryté kopce, ujistěte se, že všem v partě pípáky fungují a dokáží se na signál navzájem naladit.

Krátké instruktážní video najdete třeba zde.

Lavinová sonda

Lavinová sonda vypadá podobně jako tyčka od stanu. Tedy úzká tyč přeložená na několika místech, jejíž jednotlivé díly jsou propojeny lankem a zapadají do sebe. Vhodná je rozhodně taková, jejíž jádro tvoří ocelové lanko nikoliv textilní provázek. Zajímat by nás měla také tloušťka stěny sondy. Taková, která se při prvním pokusu o zapíchnutí do sněhu zlomí, dobrou službu neudělá.

Sondu používáme tehdy, když už pomocí pípáku místo, kde zavalený nešťastník leží, určíme s přesností na jednotky metrů čtverečních. Zapíchnutím sondy zjistíme, kde přesně se nachází, ale také v jaké je poloze. Když máme potřebné informace, necháme sondu zapíchnutou ve sněhu, abychom polohu neztratili, jakmile začneme kopat.

My prodáváme sondu jako součást celého lavinového setu.

Lopata

Nejdůležitější součást lavinové výbavy tvoří lopata. Rukama nic nevyhrabete. Stejně tak zapomeňte na plastové lopaty. Sníh je těžký a musíte ho odstranit obrovské množství. Představte si, že zavalená osoba leží hlavou dolů a vy se musíte prokopat do hloubky celé výšky člověka. Lopata musí být samozřejmě skládací nebo teleskopická a lehká. Nejvhodnější je slitina hliníku. Lopata by se měla vejít do báglu, nevozte ji připoutanou na batohu. Tak by hrozilo, že nejdůležitější součást svého vybavení ztratíte. Na českých horách lopatu třeba taky oceníte, až budete hledat místo na parkování.

My prodáváme lopatu jako součást celého lavinového setu.

Co se dál do lavinového terénu hodí 

Často doporučujeme aplikaci Záchranka. Rozhodně s ní nic nezkazíte ani tentokrát, ale při pohybu v terénu myslete na to, že spojení je důležitější než kdy dřív. Baterie současných chytrých telefonů se vybíjí mnohdy do pár hodin. Pořiďte si na tyto výlety obyčejný tlačítkový telefon, který něco vydrží a ovládat ho budete moci i v rukavicích. Uložte si na první místo telefonní číslo horské služby. V terénu hrozí i jiná nebezpečí než zavalení lavinou a je vás tu jen pár, kdo může poskytnout pomoc. První pomoc navíc často potřebuje zavalený i tehdy, když ho úspěšně ze sněhu vytáhnete. Když ho vykopete později, už může trpět na následky nedostatku kyslíku.

Rozhodně se hodí mít s sebou lékárničku, náhradní oblečení (protože počasí se může hodně rychle změnit), bivakovací vak a vhodné jídlo a pití. Nepodceňte paní zimu a o tom, jak se jejím vlezlým prstům nejlépe bránit si přečtěte v našem článku o otužovacích výšlapech.

Lavinová výbava

Jak vybírat lavinovou výbavu

Výrobci pouští na trh kompletní lavinové sety, které obsahují vše potřebné. Volte ale zboží od osvědčených značek a nechte si poradit od povolanějších. Přeci jen, jde bez nadsázky o život.

V Happy Sportu najdete jen kvalitní vybavení.

A co Recco v lyžařské bundě, nestačí to?

Některé lyžařské bundy jsou vybaveny tzv. systémem Recco. Ten také umožňuje najít zavaleného pod lavinou. Problém ovšem je, že vyhledávače naladěné na signál Recco používají jen profesionální pracovníci horských středisek nebo horské služby. A po jejich příjezdu už může být pozdě. S Reccem ani nepracují všichni. Tento systém se může hodit v tom méně pravděpodobném případě, kdy lavina spadne na sjezdovku. Horská služba vybavená vyhledávači, která zachytí systém Recco, se k vám dostane rychleji. Taková situace ale není moc pravděpodobná. Pád laviny na sjezdovku si dokáží provozovatelé horských středisek ohlídat docela dobře.

A hlavně se to naučit používat

Ani ta nejlepší lavinová výbava vám nepomůže, pokud ji neumíte používat. Přihlaste se na některý z kempů, kde se to naučíte. Mimo jiné se zde dozvíte, jak poznat bezpečný terén. Protože úplně nejlepší ze všeho je pod lavinu se vůbec nedostat. Ideální je zajít si na takový kurz s kamarády, se kterými pak budete jezdi v terénu, krásně se sladíte. Vzájemná souhra je v krizové situaci to nejdůležitější, jak ukazuje třeba tento krátký film.

Pravidla chování ve freeridu na závěr

Ani největší investice do lavinové výbavy vám život zachránit nemusí. Větší jistotu přežití vám zajistí až léta zkušeností nebo alespoň pořádný kurz chování v terénu. Jak poznáte lavinový terén popisuje toto video od Horské služby třeba zde.

Tady si ale uvedeme jen ta základní pravidla:

  1. Nikdy nechoďte do terénu sami.
  2. Alespoň někdo z party musí mít s pohybem ve volném terénu zkušenosti.
  3. Lavinovou výbavu musí mít u sebe a být schopni použít všichni účastníci.
  4. Dejte někomu vědět, kam se chystáte a kdy se hodláte vrátit.
  5. Než vyrazíte, zkontrolujte si navzájem, zda všem fungují pípáky.
  6. Při výstupu i sjezdu udržujte vzdálenost mezi sebou zhruba 30 až 50 metrů. Tím snížíte pravděpodobnost, že víc lidí skončí pod jednou lavinou.
  7. Ze stejného důvodu také volte, pokud možno, různé trasy, nejezděte stejnou stopou přímo za sebou.
  8. Správné vybavení na skialpy nebo na freeride je také důležité. Na nejlepších freeridových lyžích lavině neujedete, ale správným výběrem vybavení snížíte riziko jiných zranění.
  9. Dejte na vlastní úsudek, nenechte se vyhecovat.
  10. Nepřeceňujte své fyzické ani lyžařské možnosti a buďte upřímní před parťáky. Až příliš mnoho lidí podlehlo silám přírody proto, že jen jeden ze skupiny si hrál na hrdinu, skrýval zranění nebo se styděl říct, že už nemůže.

Lavinová výbava

Posouzení lavinového nebezpečí

A kdy je nebezpečí stržení laviny největší? Stoprocentně odhadnout riziko vás naučí pouze profesionály vedený kurz. Uveďme jen ty nejčastější okolnosti, které přimějí zkušené horaly zbystřit.

  1. Když napadne nový sníh.
  2. Když se střídá déšť se sněhem.
  3. Čerstvě navátý hluboký sníh.
  4. Špatná viditelnost a mlha (zvyšuje riziko, že situaci nevyhodnotí správně ani ten nejzkušenější).
  5. Výrazné a rychlé oteplení nebo hodně intenzivní sluneční svit.

Přejeme si, abyste si jízdu terénem vždy užili. Nechceme vás děsit, hory jsou nádherné, ale udržujme si vůči nim patřičný respekt. Ony se nám odmění skvělými zážitky, o kterých budeme moci vyprávět.

Jak vybrat skialpové lyže jsme psali zde a pokud rovnou víte, že chcete hlavně drtit svahy pokryté prašanem, mrkněte se na tento článek o vybavení na skialpy, které se hodí právě ke sjezdu dolů.

Nejjednodušší cesta na hory vede přes Happy Sport. Rádi bychom pomohli i se šťastným návratem z hor.

Tak buďte happy, ale hlavně zodpovědní.

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Jsme online
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz