Jak vybrat skialpové lyže

V posledních letech rapidně narůstá na popularitě skialpinismus. Jak vybrat skialpové lyže? Pomůžeme vám zorientovat se v nepřeberné nabídce na dnešním trhu.

Úzké, široké, krátké, dlouhé, lehké, s rockerem nebo bez? Mnoho výrazů a těžko si pod tím představit něco konkrétního. Tedy: jak vybrat skialpové lyže, aby nám co nejvíc sedly?

Délka

Když přemýšlíte, jak vybrat skialpové lyže, asi začnete u otázky délky. Za univerzální délku se považuje asi tak o 7 cm méně, než je samotná délka postavy. V ideálním případě by pak měla lyže sahat člověku zhruba ke kořeni nosu. Obecně záleží na tom, co je váš hlavní záměr. Pokud jste duší dobrodruh a hodláte se pohybovat po neupraveném terénu, chcete vyzkoušet čerstvě napadaný prašan a užít si naplno vše, co to obnáší, doporučujeme délku lyže srovnatelnou s výškou postavy. V případě, že se naopak chcete soustředit na výstup a budete se pohybovat převážně po upravených tratích, můžete zvolit lyže i o něco kratší.

 jak vybrat skialpové lyže

Šířka

Ať už vybíráte lyže na sjezdovku, běžky nebo právě skialpy, můžete se setkat až s třemi rozměry. Rozlišujeme šířku špičky, dále šířku středu a v neposlední řadě šířku patky. V praxi může údaj o rozměru vypadat třeba takto: 124/85/104 mm. Vás ale nejvíce zajímá údaj týkající se šířky pod patou. 

U závodních lyží se setkáme s šířkou do 80 mm pod patou. Nicméně pro rekreační skialpinismus je vhodnější šířka středu lyže mezi 80 až 90 mm. V případě, že plánujete navštívit i oblasti mimo vyznačené trati, můžete zvolit lyže ještě širší. Pokud holdujete jízdě v prašanu, doporučujeme lyže o šíři přes 100 mm pod patou. Daná šířka prakticky rozloží váhu lyžaře v hlubokém sněhu, takže se nebudete propadat. Na lyže tohoto typu se soustředí v prodejně Freeskier.cz, kde naleznete dostatečně široké lyže určené na pořádné poježdění v čerstvě napadaném sněhu.

jak vybrat skialpové lyžeHmotnost skialpových lyží

Při rozhodování, jak vybrat skialpové lyže, se zákazník často zaměřuje právě na hmotnost. Chce lyže co nejlehčí. Ale nejnižší váha lyží s vázáním nemusí znamenat vždy tu pravou volbu pro Vás. Pokud stoupáte vzhůru, samozřejmě ji oceníte. Nicméně při sjezdu dolů musíte počítat s tím, že ultralehké lyže hůře drží stopu a každá nerovnost se může projevit ztrátou rovnováhy. To může pokazit zážitek ze závěrečného sjezdu, který by měl být třešničkou na dortu. Obecně lze říct, že se skialpinistická lyže pohybuje okolo 1000-1500 g na jednu lyži. U lyží určených na freeride, které jsou zákonitě širší, se pak váha logicky pohybuje v trochu vyšších číslech.

Vázání a boty

Tato nedílná součást vybavení se může zdát na první pohled jako méně podstatná, ale opak je pravdou. Lehké pinové neboli techové vázání, může vážit kolem 200 g na jeden kus. K němu doporučujeme co nejlehčí boty, které mají jen dvě přezky, BOA stahování a disponují velkým rozsahem pohybu. K širším lyžím se naopak hodí vázání těžší, například kolem 700 g na jeden kus. V tomto případě mají 4 přezky a tvrdší flex. Pokud se skialpinismem začínáte, případně pokud jenom hledáte bytelné vázání, můžete vyzkoušet vázání rámové. V takovém případě můžete využít i klasické sjezdové lyžáky, které do vázání také pasují. Nicméně zde musíte počítat s poměrně vysokou váhou vázání, kolem 1100 g na jeden kus, i jiným mechanismem chůze, kdy společně s botou zvedáte celý rám vázání. Takový výstup je fyzicky dost náročný.

jak vybrat skialpové lyžeZávěrem si tedy stačí zodpovědět základní otázky typu, kde se chci s lyžemi pohybovat, jak jsem zdatný lyžař a jaké mám zkušenosti? Dále, zda preferuji jízdu v hlubokém sněhu a jestli je pro mě zásadní samotný výšlap či sjezd? Na základě těchto odpovědí zvolím vhodný typ lyžařského vybavení. Pokud se hodlám soustředit na výstup, je lepší vybírat lyže s lehčím vázáním a botami. Pro sjezd naopak vyberu lyže delší, těžší, s bytelným vázáním a tvrdými botami.

Na toto téma jsme pro Vás připravili specializované články:

Jaké vybavení zvolit na skialpy, když raději šlapete nahoru?

Jaké lyže a vybavení na skialpy, kdež raději sjíždíte dolů?

Protože plně univerzální lyže neexistuje.

A pokud se chystáte do volného terénu, nezapomeňte na lavinovou výbavu.

jak vybrat skialpové lyžeDoporučujeme si skialpinistické vybavení nejprve půjčit a náležitě vyzkoušet, abyste správně určili, čemu se chcete věnovat a co vám nejvíce vyhovuje. Na našich pobočkách Happy Sportu vám rádi poradíme a skialpinistický set půjčíme. Vyzkoušíte si tak různé druhy lyží, vázání i bot, a na základě nově nabytých zkušeností se poté lépe rozhodnete, co je pro vás to pravé.

 

 

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Jsme online
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz