OTEVÍRACÍ DOBA VELIKONOCE Více

Důležité info: Vážení zákazníci, v době velikonočních svátků od 29. 3. - 1. 4. 2024 máme všechny pobočky uzavřené. Děkujeme za pochopení.

Méně

Skialpy a vybavení. Záleží na tom, jaký jste druh skialpinisty.

Víte, že jsou dva druhy skialpinistů? Jedni stoupají, aby sjížděli dolů. Druzí radostně vybíhají, aby sešoupali do údolí. Podle toho na skialpy volíme vybavení.

Jedni si bez radosti odbydou výstup a pak se s ohněm v očích vrhnou ze svahu dolů. Jiní milují skialpy, protože s nimi mohou zdolávat vrcholy vlastními silami, a dolů jedou jen z donucení. Který jste typ? Nebo jste něco mezi? Na tuto otázku si musíte odpovědět už při výběru vybavení.

Skialpy a vybavení. Vše začíná jedním “proč”

Než začnete cokoliv dělat, odpovězte si na otázku “proč?” To platí pro všechny činnosti. V našem případě se hodí znát odpověď dřív, než vám po tváři steče první kapka potu nebo vás ve stehnech píchne první molekula kyseliny mléčné. Když znáte důvod, snáze námahu překonáte.

skialpy vybavení

Tak tedy pojďme na to: 

Proč se chcete pustit do skialpinismu? (pokud začínáte)

Proč ho milujete? (pokud už se mezi skialpinisty počítáte)

Pokud se vaše odpověď točí víc kolem sjezdů volným terénem, budete spíš typ freerider. Ale jestli směřujete k překonávání výškových metrů vlastními silami, bude vaším cílem spíš stoupání.

Pokud úplně začínáte, přečtěte si nejprve náš článek o tom, jak vybrat skialpové lyže.

Skialpy: vybavení je vždy o kompromisu

Zažeňte představu, že pro skialpinistu existuje nějaká jedna univerzální lyže. Stoupání a sjíždění náročného terénu kladou na lyže, vázání i boty úplně jiné, často protichůdné požadavky. 

Ani Ondra Bank na lehkých skialpových lyžích Streif nesjede. Na druhé straně i nejlepší běžec se na skialpech pěkně nadře, aby neskončil na chvostu. Skialpové lyže jsou vždy něco mezi, a to přináší jistá omezení.

Hlavně u sjezdu je třeba na to pamatovat a dbát patřičné opatrnosti. Protože ať upřednostňujete jedno nebo druhé, nahoru můžete a dolů musíte. A jestli chcete dolů, musíte nahoru. Skialpová lyže musí nějak zvládnout obojí. Ale kdo raději jezdí dolů, může se nechat lanovkou nebo dopravním prostředkem vyvézt, kam jen to je možné, a jen kousek popojít. Kdo raději stoupá, může vyběhnout na svůj vrchol a sjet jen k nejbližší lanovce, silnici nebo přistavenému skútru. Podle toho vybíráme lyže a mluvíme o poměrech:

  • 80/20 - více stoupání
  • 20/80 - více sjezdu
  • 50/50

Skialpy – vybavení: Když radši šlapete do kopce

Pokud je vaší vášní zdolávání nepřístupných kopců a chcete se smát masňákům v lanovkách, vybírejte podle toho vybavení na skialpy.

skialpy vybavení

Lyže vhodné na stoupání

Jestli se nechcete do kopce zbytečně dřít, potřebujete lehké lyže. Ideální váha takových lyží se pohybuje mezi 800 a 1050 g za kus. Kromě použitého materiálu ovlivní požadavek na nízkou váhu také rozměry lyže. Pokud chcete lehkou lyži, se kterou se vám bude dobře stoupat, bude kratší a užší. S těžšími lyžemi nebude stoupání tak pohodlné, ale pokud si chcete víc užít jízdu dolů, nějaký gram navíc zvládnete. Podle vaší výšky a typu nejčastěji voleného terénu se bude délka lyže pohybovat mezi 160 a 178 cm. Šířku ve středu hledejte mezi 75 a 85 mm.

Vázání vhodné na stoupání

Když si pořídíte lehké lyže, potřebujete také lehké vázání. Hledejte takové, se kterým se oba kusy dostanou pod 500 g. Výrobci nižší váhy docílí mimo jiné tím, že chybí brzda.

Boty vhodné na stoupání

Při výběru bot je zásadní, aby celý komplet ladil. Tedy, nebudete k lehkým lyžím kupovat boty těžké a naopak. Pro pohodlné stoupání hlavně potřebujete boty lehké. Boty vhodné na stoupání bývají vybaveny maximálně dvěma přezkami. Rozsah komínu se pohybuje kolem 60–70 stupňů. Noha v botě nedrží tak pevně, protože při stoupání chcete, aby se hýbala. Zároveň lehké botky s dvěma přezkami nikdy nohu uvnitř tak nezafixují.

Z naší nabídky můžete vybrat třeba tyto boty. Pří výšlapu vás rozhodně podrží.

Na co se připravit po cestě dolů

Když si vybíráte výše uvedené vybavení, tak předpokládáte, že jezdit dolů budete méně. Ale nějak se dolů dostat musíte. Nepočítejte s nějakými parádičkami, skoky a agresivní jízdou. V první řadě boty na dvě přezky a s takovou flexibilitou neposkytují nutnou kontrolu nad lyžemi. Stejně tak lehounké vázání snadno vypne. Kratší a užší lyže se ochotněji zaboří do sněhu, takže jízda ve volném terénu s nimi není pohodlná.

Pokud raději sjíždíte svahy, začtěte se do našeho druhého článku o skialpových lyžích.

skialpy vybavení

Jaké zvolit pásy

Pásy patří k nejdůležitějším součástem skialpinistického vybavení. Při stoupání chceme, aby měly co nejlepší skluz. Stoupací pásy často dodávají prodejci dohromady s lyžemi. Vždy je nutné se o ně pečlivě starat, protože z celého vybavení se nejsnáze zničí. Dbejte tedy u pásů ze všehno nejvíc na správné uskladnění.

Lyže vhodné ke stoupání v nabídce Happy Sportu

V naší nabídce najdete hned několik párů lyží, se kterými si horské túry užijete do sytosti.

Ultralehké lyže Völkl Rise 84 s přehledem splňují požadavky na ideální šířku a mohou je používat dámy i pánové.

Majesty Superscout Carbon (také v setu se stoupacími pásy) patří k těžším, ale stále velmi lehkým modelům. Hodí se pro ty, kteří přeci jen budou dolů jezdit víc.

Atomic Backland jsou lyže, které si získali u skialpinistů obrovskou oblibu. Nový model 85 je ještě o kus lehčí a prodává se ve verzi pro pány i pro dámy.

Nezapomeňte, že k vybavení do volného terénu rozhodně patří také lavinová výbava.

Teď už víte, jaké lyže vybrat, tak hurá do našeho eshopu.

Pro skialpinisty máme všechno.

Mohlo by vás také zajímat

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

HAPPY VÁNOCE a pohodový prosinec – garance doručení, vánoční balíčky a další vychytávky

Jak vybrat dětské kolo

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 11:00 - 19:30SO 10:00 - 17:00NE 10:00 - 18:30
774 493 483 dotazy@happysport.cz