OTEVÍRACÍ DOBA VELIKONOCE Více

Důležité info: Vážení zákazníci, v době velikonočních svátků od 29. 3. - 1. 4. 2024 máme všechny pobočky uzavřené. Děkujeme za pochopení.

Méně

Jak uskladnit lyže na jaře

Jak uskladnit lyže na jaře? Sezóna končí a vaše lyžařské vybavení se chystá na letní odpočinek. Jak mu ho poskytnout, aby Vám příští zimu zase sloužilo?

Lyžařské areály postupně zavírají, sezona jarního lyžování se chýlí ke konci. Teď je správná doba dělat věci, na které nebyl čas, ale jsou potřeba. Mluvíme o údržbě lyžařského vybavení, které se musí zaletnit. Na konci sezóny jsou totiž věci poctivého lyžaře dost použité a volají o pomoc. Když je vyslyšíte, vydrží vám celá výzbroj několik let.

Jak uskladnit lyže nejen na jaře

Vaše lyžařské vybavení dostalo zabrat, takže by nejradši zůstalo ve sklepě – je odřené, na skluznici má rýhy ze všemožných přejezdů, když jste ve spěchu dojeli ze svahu až k autu, nebo je okopané od dětí.

Zkrátka a dobře, je po sezóně.  A mezi námi lyžaři, větší radost vám v září udělá vybavení, o které se teď postaráte, než které necháte zbytek roku ležet ladem.

Lyže to odnesly nejvíc

Nejvíc trpěly vaše lyže, takže se podíváme nejdřív na ně. Omyjte je od veškeré špíny a soustřeďte se hlavně na skluznici a vázání.

Pozorně je prohlédněte, jestli jde jen o šmouhy a rýhy, nebo vážnější poškození. Pokud se vám třeba vytrhla hrana, jsou na ní velké zuby a skluznice vypadá opravdu bídně, přineste je do servisu k nám.

Jak uskladnit lyže na jaře

Jak vypadá pořádný servis lyží?

Naši kluci ze servisu žijí horami a s lyžemi si rozumí. Vědí, že když je výbava udržovaná a perfektně seřízená, reaguje na každý váš pohyb, poskytne vám stabilitu a tím pádem i radost z jízdy.

Servis dělají na švýcarských automatech, takže o šetrnost je postaráno. Co můžete od servisu v Happy Sportu očekávat:

  • seřízení vázání s potvrzením,
  • expresní servis na počkání,
  • kontrola a doporučení oprav.

Chcete mít jasnější obrázek profi servisu?

Domácí údržba lyží

Jestli jsou vaše lyže v pohodě, stačí jim po očištění pořádně vykartáčovat skluznici ocelovým nebo měděným kartáčem nanést na ni silnou vrstvu měkkého vosku. Jeho povlak pak zabrání vysychání skluznice a hromadění mikroodpadů. Vosková vrstva by měla pokrýt celé hrany lyží a tím snížit i riziko poškození od koroze a oxidace.

Jak skladovat lyže

Lyže pak uložte na suché místo, kde se nemění teplota a není vysoká vlhkost vzduchu. Pokud to neuděláte, tak:

  • V přebytečné vlhkosti zreziví kovy na vázání i hraně.
  • Změna teplot ovlivní delaminaci vrchního archu, hlavně když jsou lyže na přímém slunci.

A jak k tomu přijdou kompozitní lyžařské materiály, které se zvětšují a zmenšují v závislosti na teplotě. Ve výsledku pak taková změna způsobí separaci a delaminaci lyžařských vrstev.

Lyže proto skladujte vodorovně, bez většího tlaku. Ten by totiž mohl narušit sklon a profil celé lyže. Na závěr je dobré myslet i na připevnění, aby lyže nikam nespadly a neodřely se.

Nikdy je neopírejte skluznicí o zeď, pevně je spojte pásky. Dobrou službu vám udělá i vak na lyže.

Lyže jsou v cajku, jde se na vázání…

Tohle nebude fuška. U vázání omyjte špičky, paty, zlikvidujte nečistotu a mrkněte, jestli nejsou povolené šrouby. Našli jste praskliny nebo poškozené pružiny? Zajděte k nám do servisu, opravíme to za vás.

Co však můžete udělat doma, je nastavení čísla DIN. Tady je postup, jak nastavením snížíte zatížení pružin a prodloužíte životnost vázání:

  • nastavte DIN na nižší číslo,
  • přepněte do režimu SKI, jako kdyby byla bota ve vázání,
  • a je to!

O lyžáky se musí taky pečovat

Jakmile je po posledním sjezdu vyložíte z auta, vyndejte z nich vložky, otřete jim plastové skelety a nechte lyžáky uschnout.

Zkontrolujte, jestli nejsou popraskané, nemají rozlámané přezky, nechybí jim pružiny apod. Špičky lyžáků ošetřete starým kartáčkem na zuby a je hotovo. Boty dejte do chladu, kde je sucho a nebude na ně svítit přímé slunce.

Přišel čas na vložky do bot

Umytím bot nic nekončí. Je potřeba ošetřit ještě vložky a jestli jste je nechali jedno léto jen tak, nemusíme uvádět důvody, proč o vložky pečovat. Ve zkratce si jen představte, kolik potu se v nich usadí za jedinou sezónu…

Vložky omyjte antibakteriálním mýdlem a studenou vodou, sušit je pak můžete normálně na vzduchu. A kdo měl rušnou sezónu, může vložky ošetřit i dezinfekčním a navoněným sprejem. Po téhle kůře nechte vložky uschnout, rozhodně je nervěte do bot. Z kraje nové sezóny byste v nich našli nežádoucí kamarády…

Jak pečovat o pásy skialpinistických lyží?

Největší péči vyžadují stoupací pásy.

Chcete se vyvarovat nechtěné špíně na všem možném? Ujistěte se, že jste omyly všechny pásy a odstranily veškerou nečistotu z jehličí, lepidla nebo kamínků.

Po omytí pásy usušte při pokojové teplotě a mezi suché pásy vložte ochrannou síťku – častá výbava při koupi.

Pak už jen pásy srolovat a uložit na chladnější a tmavé místo.

A jak zaletnit snowboard si přečtěte zde.

Tak zaletnění zdar a nalyžovanou v nové sezóně!

Mohlo by vás také zajímat

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

HAPPY VÁNOCE a pohodový prosinec – garance doručení, vánoční balíčky a další vychytávky

Jak vybrat dětské kolo

Potřebujete poradit?

Jsme online
PO-PÁ 11:00 - 19:30SO 10:00 - 17:00NE 10:00 - 18:30
774 493 483 dotazy@happysport.cz