Servis? Na to moje lyžování ho nepotřebuju. Ehm… potřebujete.

12. 03. 2023 / Pečujeme o lyže

Mezi rekreačními lyžaři panuje mýtus, že servisovat lyže potřebuje tak akorát sjezdař, co se řítí stovkou ze Streifu. Je to jeden z mýtů, který vám krásně zkazí dovolenou.

Mýty se mezi lyžaři šíří asi takto:

„Moje lyže už nebyly tři roky v servisu, ale na to moje lyžování ani hrany nepotřebuju.”

„Proč bych měl mazat skluznici? Stejně nechci jezdit moc rychle.”

O několik hodin později ale už slyšíte:

„Já se ti na tom svahu vůbec necítím jistě. Jako by si lyže dělaly, co chtějí. To je tím, jak už jsem unavený.”

„Tudy nepojedeme, jsou tam traverzy a museli bychom bruslit.”

„Dneska se mi ty lyže nějak lepí, je nějaký divný sníh.”

Tyto a další povzdechy jsou důsledky jednoho šeredného mýtu, který se dá shrnout do tisíckrát omílaného tvrzení: „Na to moje lyžování to stačí. Servis nepotřebuju.”

K tomu se přidávají další mýty:

  1. Když namažu skluznici, lyže pojedou moc rychle.
  2. Když si nabrousím hrany, budou se mi kousat.
  3. Ostré hrany potřebují jen závodníci.
  4. Vázání je lepší těsněji utažené, aby nevyplo, když nechci.

Pro nás v Happy Sportu je bezpečnost na sjezdovce na prvním místě. A bezpečnost začíná právě u správně seřízeného a oservisovaného vybavení. Každý lyžař potřebuje dobrý servis.

Jak ošetřit lyže, které už máte doma

Mazání skluznice

Skluznice lyží byste měli mazat ideálně před každým dnem lyžování skluzným voskem. Je to jednoduché, stačí universální vosk s jednoduchou aplikací. Jako když si mažete boty.

Proč mažeme skluznici lyží?

Voskování udržuje skluznici v kondici, udržované lyže vám budou déle dělat radost. Navoskovaná skluznice pojede lépe, což nutně neznamená rychleji. Pokud voskování zanedbáte, čerstvě napadaný sníh se na lyži nalepí a bude vás brzdit a drhnout. Nejvíc se rozdíl projeví na různých traverzech a dojezdech k vleku. Namazaná skluznice se neničí a déle vydrží v původním stavu.

Univerzální vosk s jednoduchou aplikací koupíte třeba zde

Broušení hran

Hrany nebrousíme jen proto, aby se zakously do zledovatělého povrchu. Samozřejmě, čím ostřejší hrana, tím tvrdší terén zvládne. Ale správně nabroušené lyže především jedou tam, kam chcete vy, nikoliv tam, kam vás kopec zavane. Ostrá hrana lépe brzdí na jakémkoliv povrchu. Stížnosti, že někdo hrany příliš nabrousil a lyže se vám koušou, jsou liché. Spíš zde došlo k tomu, že v nekvalitnímu servisu hrany nabrousili nepravidelně či pod nevhodným úhlem. Pokud jste hrany už dlouhá léta nebrousili, může se to zprvu zdát divné, protože jste tomu přizpůsobili svůj styl jízdy.

Jak často brousit hrany?

Broušení hran neboli malý servis, lyžím dopřejte vždy po delší době lyžování. Strávíte-li na lyžích více víkendů, tak doporučujeme alespoň 2x za sezonu. Zde mluvíme k rekreačním lyžařům. Sportovci brousí hrany častěji a přizpůsobují četnost malého servisu svým potřebám.

A co vázání?

Vázání doporučujeme seřídit před každou sezonou. Vaše váha a styl lyžování se mohly změnit, ale také je potřeba tuto zásadní součást vašich lyží zkontrolovat, zda funguje, jak má. Stojí to pár korun a my to děláme na počkání. Vaše klouby a kosti za těch pár minut stojí. První seřízení vázání musí samozřejmě proběhnout ještě před tím, než lyže vezmete poprvé na horský vzduch.

Servis pro nově pořízené lyže

Přinesli jste si domů nové lyže a máte pocit, že můžete vyrazit rovnou na sjezdovku? Ani náhodou. Uvědomte si, že lyže stály ve skladu. Hranám to nevadí. Lyže bývají navíc ošetřené olejem proti rzi. Ale skluznici výrobce nevoskuje, to je na vás nebo vašem oblíbeném servisu. Vázání je kapitola sama o sobě. Také pokud si koupíte lyže použité, měli byste jim základní servis dopřát, než je začnete prohánět po svazích. My v Happy Sportu samozřejmě použité lyže servisujeme, když je přebíráme od původního majitele, ale jak již bylo řečeno, skluznice vysychá.

Jak tedy ošetřit nové lyže?

Seřízení vázání

Vázání nesmí být ani moc, ani málo utažené. Jde tu o vaši bezpečnost. Když nevypne při pádu, zvýší se pravděpodobnost ošklivých zranění. Lyže na nohou totiž vyvíjí na klouby a kosti pomocí páky ohromnou sílu. Navíc každá může vlivem setrvačnosti letět na jinou stranu. Když se válíte v kotoulech po sjezdovce, prostě je na nohou mít nechcete. Správně nastavené vázání v případě pádu vypne. Rychlost nerozhoduje. Komplikovaná zranění mohou vzniknout i při pádech v malých rychlostech (může navíc dojít ke srážce s někým, kdo jede podstatně rychleji než vy).

Ale zase nevěřte mýtu, že lepší je mít vázání volné, aby vyhodilo raději častěji než vůbec. Představte si následující situaci. Jedete po sjezdovce svou rychlostí. Nejste žádný sjezdař, ale přeci jen je vaše rychlost dost vysoká na to, aby zastavení stálo trochu sil a snažení, že? Stáčíte lyže do oblouku, chcete se také manévrem vyhnout pomalejšímu lyžaři pod sebou a, ejhle, v oblouku vám vypne lyže. Jedete na jedné lyži rovně dolů, padáte na lyžaře před sebou… musíme pokračovat?

Konstruktéři vyvinuli bezpečnostní vázání už v 60. letech a od té doby své produkty výrobci zdokonalují, aby co nejvíce snížili riziko zranění. Opravdu si myslíte, že tu vědu přelstíte babskými radami? Výpočet pevnosti vázání se řídí vaší hmotností, výškou, velikostí boty a také tím, kde a jak lyžujete, kolik vám je a jak dobře to umíte. Nejlépe uděláte, když si vázání necháte seřídit profesionálním strojem podle parametrů ISO.

Pokud si koupíte lyže u dobrého prodejce (třeba v Happy Sportu), tak stačí popojít o jednu přepážku dál a nechat si je profesionálně připravit na sezónu. U nás to děláme na počkání a nabízíme zvýhodněný balíček seřízení vázání s potvrzením a voskování.

Máte-li tedy pocit, že na to vaše lyžování to stačí, nedejte na něj a zapojte zdravý rozum. Pro bezpečnost a dobrý pocit z jízdy není důležité, jestli jezdíte pomalu nebo rychle, smýkaný nebo carvingový oblouk. Rozhodující je to, zda lyže dělají to, co od nich chcete. Stoprocentně vás budou poslouchat pouze lyže se správně nabroušenými hranami a ošetřenou skluznicí. Bezpečnostní vázání plní svou funkci jen tehdy, když je seřízené správně a přesně.

Proto neváhejte a skočte k nám do servisu

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz