Jak vybrat sjezdové lyže, 3. díl (pokročilý lyžař)

Pokud už máte něco naježděno, víte, co od lyží očekáváte. Ale tím zapeklitější oříšek pro Vás může představovat otázka jak vybrat sjezdové lyže. V minulém článku jsme představili jednotlivé typy lyží a důležité termíny. Dnes se vrhneme na postup při výběru lyží pro pokročilého lyžaře, krok po kroku.

Jak vybrat sjezdové lyže pro pokročilého lyžaře

Stejně jako při řešení otázky, jak vybrat lyže pro začátečníka budete i zde řešit pravděpodobně následující parametry:

  • délku
  • šířku
  • tvrdost
  • vykrojení

Otázce vykrojení jsme se více věnovali v minulém článku na téma jak vybrat lyže, kde jsme se podívali na zoubek různým typům lyží.

Délka lyží pro pokročilého lyžaře

Obecně platí, že čím lepší lyžař, tím delší lyže. Jednak proto, že je dokáže ovládat, ale také proto, že jezdí rychleji. Delší lyže ve vyšších rychlostech lépe drží stabilitu. Ale záleží na tom, co od lyží očekáváte. Slalomové lyže pro krátký oblouk bude i vysoký muž volit do 170 cm, zatímco obřačky budou stejně dlouhé nebo dokonce delší, než je výška vaší postavy. Ale záleží na tom, co vám vyhovuje. Pro začátek volte lyže jen o pár centimetrů menší, než jste vy sami. Bude-li vám ale vyhovovat lyže delší, nebojte se jí. Pokud si příliš nevěříte nebo se nechcete tak nadřít, nekupujte si přímo obřačky, ale třeba Allmountain lyže v tvrdší variantě. Pro tyto lyžaře se hodí tzv. odladěná verze obřaček. Ta je ve středu široká něco přes 70 mm a je o něco měkčí než klasická obřačka. Chová se tedy o něco přívětivěji.

Šířka lyží pro pokročilého lyžaře

jak vybrat sjezdové lyže

Závodní lyžaři mají lyže úzké klidně i 65 cm. To proto, že každá setina se počítá. To ale není váš případ. Aperol těch pár sekund počká. S užší lyží se sice snadněji přehraňuje, ale zato se ochotněji zaboří do hlubokého sněhu nebo rozježděného terénu. Hodí se tedy na upravenou sjezdovku, ne na odpolední terén. Rychlé přehraňování oceníte při agresivnější jízdě. Proto opět záleží, co od lyží očekáváte. Platí ale, že není nutné vždy volit lyže příliš úzké. Benefity užších lyží se mimo závodní trať příliš neprojeví. Tedy ani širší lyže na rychlosti tolik neztratí a na komfortu na druhé straně výrazně přidají. Doporučujeme šířku ve středu kolem 68 - 70 mm.

Tvrdost lyží pro pokročilého lyžaře

Čím lepší a těžší lyžař, tím tvrdší lyže. Tak zní univerzální pravidlo. Tvrdší lyže odpustí méně chyb, ale při agresivnějších obloucích a ve vyšších rychlostech drží stopu. Samozřejmě zde hraje roli také tělesná hmotnost, která zvyšuje síly působící na lyže. Čím těžší lyžař, tím tvrdší lyže. Ale záleží na stylu jízdy. Pouze pokročilý lyžař na ně dokáže vyvinout takovou sílu, aby tvrdší lyže dávala smysl. Takže opět, pokročilejší lyžař, který už si chce na lyžích trochu zasportovat, volí tvrdší. Nemusí to ale přehánět, pokud chce jezdit na pohodu s dětmi na modré sjezdovce. Když se vás obsluha ptá, jak umíte lyžovat, nezapomeňte zohlednit také, jak chcete lyžovat. Tedy, co od lyžování očekáváte: jestli se chcete zapotit nebo zda si chcete zajezdit na pohodu.

Mám vybírat podle toho, kam pojedu lyžovat?

jak vybrat sjezdové lyže

Ano. Kam na lyže se vydáte je zásadní. Terén se přeci jen může lišit také podle lokality. Ledovcové svahy bývají hlavně v průběhu prosince a ledna velmi tvrdé a dlouho drží formu. Pokud holdujete dlouhému oblouku a umíte to, na ledovci si užijete obřačky. Naproti tomu na běžné české sjezdovce při jarním lyžování takové obřačky neužijete ani na ranní pistu, protože terén změkne už po pár sklouznutích. Záleží tedy na podmínkách, jaké na horách očekáváte. Platí, že allmaountainové lyže vás dnes podrží po celý den a vlastně všude. Užijete si s nimi i upravenou ranní sjezdovku. Pokud se cítíte na hbité slalomky nebo agresivní obřačky, zvažte, zda si třeba na jarní odpolední lyžování nepřibalit ještě něco univerzálního. Případně, pokud budete nakonec trávit nejvíc času na modrých sjezdovkách s dětmi, jestli se s těmi obřačkami chcete trápit.

A co vázání?

Vázání se dnes už vždy prodává v jednom setu s lyžemi. Vyberte si tedy vhodné lyže a vázání, se kterými ho prodejce nabízí, vám bude také vyhovovat. Důležité ale je ho nechat odborně seřídit. Budeme se vás ptát na vaši hmotnost, výšku, velikost boty a styl jízdy. 

Jak seřídit lyže? Pro agresivnější styl jízdy nebo pro jízdu v náročném terénu potřebujete vázání více utažené. Když ho budete mít utažené málo, hrozí, že vám lyže v agresivnějším carvingovém oblouku vypne, a spadnete. Na druhé straně, příliš utažené vázání zůstane přikované k noze i v případě pádu. A to zavání ošklivými zlomeninami a urvanými vazy. Proto je odborné seřízení vázání tak důležité a ideálně ho dávejte seřídit každý rok.

My v Happy Sportu vázání seřídit umíme. S námi se nemusíte bát. A děláme to na počkání.

Co servis?

Servis, tedy hlavně broušení a voskování lyží, je kapitolou sama pro sebe. Ani ta nejlepší lyže nebude v oblouku dobře držet s tupými hranami. Voskování skluznice nepřispívá pouze k vyšší rychlosti, ale také udržuje skluznici déle kvalitní. Proto je třeba lyže pravidelně servisovat. A jaké značky lyží máme? Mrkněte sem.

Servis poskytneme a s výběrem lyží poradíme.

Ať už jste začátečníci nebo pokročilí.

Ať se v pojmech a technikáliích vyznáte nebo nikoliv. 

Nebojte se přijít na pobočku nebo rovnou mrkněte do našeho e-shopu.

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Jsme online
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz