OTEVÍRACÍ DOBA VELIKONOCE Více

Důležité info: Vážení zákazníci, v době velikonočních svátků od 29. 3. - 1. 4. 2024 máme všechny pobočky uzavřené. Děkujeme za pochopení.

Méně

Carvingový oblouk: jak na něj a potřebujete ho umět?

10. 03. 2023 / Tipy a rady

Carvingový oblouk ovládl svět lyžování v 90. letech. Začali jsme jezdit na kratších a vykrojenějších lyžích. Ale jak to s tím carvingem opravdu je? Umíte ho?

Carvingový oblouk se začal skloňovat ve všech pádech, protože je jednoznačně rychlejší než klasické smýkané oblouky. Tím jsme si už v počátku odpověděli na otázku, zda se ho musíte učit. Pokud nejste závodník, který mezi brankami bojuje o každou setinu, nemusíte. Sami se rozhodněte, zda chcete svahy smýkat paralelními obloučky nebo krájet carvingovým obloukem.

Carvingový oblouk – co to je.

V carvingovém oblouku jedeme po celé délce oblouku po hranách a mezi jednotlivými obloučky pouze tzv. přehraníme – tedy překlopíme lyže z jedné hrany na druhou. Lyže tedy po skluznicích v dokonalém carvingovém oblouku nejedou nikdy. Při carvingu využíváme přirozené fyzikální vlastnosti vykrojených lyží – ty zatáčí tak, jak jim jejich rádius velí. Kratší hodně vykrojené slalomové lyže, provádějí krátký oblouk, dlouhé a málo vykrojené lyže provádějí delší oblouk.

carvingový oblouk

Carvingový vs paralelní oblouk

Pokud chcete vědět, zda jezdíte carvingovým nebo smýkaným (paralelním) obloukem, podívejte se na svou stopu ve sněhu. Dokonalá carvingová stopa vypadá jako koleje, dvě tenké rýhy ve sněhu, které se lehce rozmažou pouze v místě, kde lyžař přehraňoval. Naproti tomu stopa lyžaře, který jezdí klasicky, bude širší a v místě, kde přechází z oblouku do oblouku úplně rozmazaná. Asi jako byste stopu rozmetli koštětem.

Tyto dvě techniky se od sebe liší právě tím, po které části lyže jedeme, zda po hraně nebo ploše. V obou případech ale platí základní zásada, že váha lyžaře leží na vnější noze a udržujeme základní lyžařský postoj s vahou vpředu a lehce pokrčenými koleny. Přechod z jednoho druhu oblouku do druhého není nijak složitý. I ti nejlepší carveři v krizové situaci na příliš prudkém kopci nebo v nepříznivém terénu smýknou, když se jim lyže rozjíždí.

Zde také leží ten sněhem zasypaný pes carvingového oblouku. Zatímco paralelními obloučky dobrý lyžař reguluje rychlost, carver nechává lyže jet. Carvingový oblouk nebrzdí. Naopak, bez patřičné rychlosti ani carvingový oblouk provést nejde, protože fyzika vám nedovolí se správně naklonit. Milovníci pomalé a pohodové jízdy tak carvingu nikdy nepropadnou. Proto se jízda po hranách učí až jako nadstavba nad dokonale zvládnutý paralelní oblouk. Nadstavba, kterou ani většina lyžařů nepotřebuje k tomu, aby se po právu nazývali dobrými lyžaři.

Carving jako styl jízdy

Když sledujete nejlepší lyžaře na světě v televizi, všimněte si, že se oblouky snaží jet co nejvíc po hranách. Ale také oni, když potřebují oblouk zkrátit a vejít se do branky, zahraní, smýknou a čistý carving opustí. Protože pokud carvujete, jedete v podstatě tam, kam vás vede rádius vašich lyží. Dobrý carver umí oblouk utáhnout nebo rozvolnit pouhým šlápnutím do lyže, ale to už se pohybujeme v jiné lize, kterou na černé sjezdovce udrží málokdo. Většina dobrých carverů se na prudkém svahu či v rozježděném terénu také uchýlí ke smýknutí nebo zahranění, protože si nemohou dovolit nechat lyže jet tam, kam je vede fyzika. To by je taky mohla navést do stromu nebo do sedící skupinky snowboardistů. Pokud vám tedy někdo tvrdí, že jezdí „jedině carving a vždycky carving,” máte všechny důvody myslet si o tom své.

carvingový oblouk

Jak na carvingový oblouk

Dobře, ještě jsme vás neodradili a rádi byste se carvingový oblouk naučili?

Tak pojďme na to:

  1. Najděte si mírný svah s co nejpříjemnějším terénem a nejmenším množstvím lidí. Dlouhé a mírně sjezdovky poskytují skvělou příležitost.
  2. Lyže držte dále od sebe, minimálně na šířku pánve.
  3. Lehce se nakloňte dovnitř oblouku a současně trochu propněte vnější nohu (ať nesklouznete k jízdě na vnitřní noze).
  4. Lyže začnou zatáčet, nechte se vézt, dokud nepřijde čas, kdy chcete zatočit na druhou stranu.
  5. Tehdy opakujte proces na druhou stranu.
  6. Zastavte a podívejte se za sebe – zůstaly za vámi zřetelné koleje?
  7. Pokud ano, trénujte dál, nacházíte se na začátku dlouhé cesty.
  8. Pokud ne, trénujte také – carving je úplně jiný styl, bude chvíli trvat, než si ho osvojíte.
  9. Během oblouku má být většina vaší váhy na vnější lyži. Můžete si udělat cvičení, že v půlce oblouku vnitřní lyži úplně zvednete ze sněhu. Pokud to nejde, nebo začnete padat dovnitř oblouku, jezdíte takzvaně po vnitřní. Zmenšete náklon a soustřeďte se na váhu na vnější noze.

Dokud neovládáte carvingový oblouk na mírném terénu, ani se o něj nepokoušejte na prudším svahu. Ať se vám do jízdy nevloudí nepříjemné zlozvyky.

Vhodné lyže pro carvingový oblouk

Carving můžete jezdit v podstatě na jakýchkoliv kvalitních lyžích.

Vykrojení neboli rádius rozhoduje o tom, jak utažený nebo volný oblouk lyže vykrojí. Vykrojenejší lyže také zatáčí ochotně už v nízkých rychlostech, naopak rovnější lyže potřebují rychlost.

Pro zvládnutí carvingového oblouku jsou nutné nabroušené hrany – s tupými lyžemi carving nezvládne ani mistr světa.

Aby lyže držela na hraně, musí mít také tvrdost odpovídající vaší váze. O tom, jak vybrat sjezdové lyže pro pokročilého lyžaře, jsme psali zde. Značka lyží roli nehraje.

Takže jaký je první krok, když se chcete naučit carvingový oblouk?

Nechte si nabrousit lyže.

Pak se teprve vydejte na nějakou pěknou modrou sjezdovku.

Mohlo by vás také zajímat

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

HAPPY VÁNOCE a pohodový prosinec – garance doručení, vánoční balíčky a další vychytávky

Jak vybrat dětské kolo

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 11:00 - 19:30SO 10:00 - 17:00NE 10:00 - 18:30
774 493 483 dotazy@happysport.cz