Běžky se šupinami nebo třeba nano?

Běžky určené pro rekreační nebo sportovní turistiku dnes už nemusíte mazat vosky různých barviček. Do hry vstoupily nové technologie. Běžky se šupinami jste už asi v obchodě viděli, ale víte, že to není zdaleka jediná a vždy ani nejlepší varianta úpravy skluznice?

Když na běžkách začínáte

V tomto článku se obracíme hlavně na vyznavače turistického či rekreačního běhu na lyžích. Běžky se šupinami třeba opravdu nejsou vhodné pro rychlou sportovní jízdu, skate vyžaduje speciální úpravu skluznice. Sportovní lyžař, který ví  jak namazat běžky, možná raději zůstane u vosků. I když je třeba říct, že pokročilé nano technologie nebo kvalitní skin se i jemu může hodit.běžky se šupinami

Jste-li ale začátečník nebo turista, potom určitě zbystřete. Doba, kdy jste na běžky musely tahat plné kapsy korků a vosků různé barvy, je totiž pryč.

Teorie a praxe správného odrazu

běžky se šupinami

Běžka je konstruovaná tak že pokud stojíte na obou nohách stejně, střední část se nachází nad sněhem. Této části se říká mazací komora. A zde se nanáší stoupací vosk, který nám následně pomáhá uskutečnit odraz.

V případě, že jednu nohu zatížíme, běžka se v celé své délce položí na sníh, a díky tomu se můžeme plně odrazit. Tím se dostáváme k hlavní části, která je pro nás rekreanty složitá. Za prvé, jak mazací komoru poznat a za druhé, jaký vosk na namazání použít? Naštěstí technologie pokročily a dokáží tyto otázky vyřešit více méně za vás.

Úpravy skluznice běžeckých lyží

Běžky se šupinami neboli protismyk

První variantu představuje takzvaný protismyk, lidově řečeno běžky se šupinami nebo zoubky. Jedná se o výstupky či zářezy, které se nachází v části mazací komory a nahrazují vosk. Výhoda této varianty je nižší pořizovací cena, nevýhodou pak menší účinnost. Aby lyže neprokluzovala, musí protismyk pokrývat relativně velkou část skluznice. Pak částečně brzdí i při jízdě dopředu. Je na vás, zda vám to bude vadit nebo vám to naopak přijde vhod.

běžky se šupinamiSkin neboli chlup

Druhá varianta, novější technologie, je takzvaný skin. V takovém případě se do oblasti mazací komory vkládá stoupací pás. Tato úprava skluznice je účinnější. Chlupy totiž sice směrem zpět drží a umožňují odraz, ale směrem vpřed hezky kloužou. 

Při správně zvolené tvrdosti běžky funguje tato technologie velmi dobře a používá se i na vysoce sportovních typech běžek. Výhodou je také to, že u většiny výrobců je technologie opravitelná. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena. Skin se navíc musí impregnovat.

Nanovrstva

Další významnou technologií je použití tzv. nanovrstvy, která pokrývá celou délku běžky. Stejně jako skin také tato úprava umožňuje dobrý odraz i skluz směrem dopředu. Běžky vybavené touto technologií nepotřebují skoro žádnou další úpravu. už nepotřebují žádnou další úpravu.

Ať si vyberete jakoukoliv technologii, fungovat bude jen tehdy, pokud zvolíte běžky správné délky a tvrdosti a také vhodné vybavení na běžky. Správnému výběru běžeckých lyží se více věnujeme v článku Jak vybrat běžky

Na závěr pamatujte, že každé vybavení potřebuje alespoň minimální péči. Když chceme, aby nám materiál správně sloužil, je o veškeré technologie potřeba správně pečovat. Ale věřte, že to není nic složitého a rozhodně se to vyplatí. Od toho je tu také náš odborný servis.

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz