4 tipy, kam na běžky

14. 12. 2020 / Kam vyrazit

Kam na běžky? Ten pocit, když je okolo ticho, vy brázdíte vyjetou stopu a krajinu zdobí čistý sníh… Že už se nemůžete dočkat? My taky ne, proto jsme našli 4 nejlepší místa, kam vyrazit na běžky.

Kam na běžky tip č.1: Beskydy

Moravské výhledy, makačka a zasloužená odměna 

Začneme oblíbeným cílem běžkařů, a to hned na Moravě. V zasněžených Beskydech, kam se už začátkem prosince jezdí kochat nejen lyžaři, ale hlavně běžkaři. Najdou zde totiž 74 běžeckých tratí různé náročnosti a vedle nich dechberoucí výhledy. K nejvyhledávanějším lokalitám patří hřebenovka z Pusteven na Radhošť, ale i Martiňák. Trasa je lehká a během cesty si užijete náramné pohledy do přírody.

Pustevny leží v oblasti Radhošťské hornatiny a jsou ve výšce až 1098 metrů nad mořem, což vám zaručí sníh, i když se nám ho v nížinách nedostává. Na vrchol Pusteven se dostanete z Trojanovic – Ráztoky, a to sedačkovou lanovkou a pak můžete vybírat z šesti různých tras od 5km až po delší 18km.

Zimní dovolená v Pustevnách je ideální pro pohodáře, co si chtějí užít jednu trasu na klid a pak zajít na tradiční moravské dobroty do roubenky. Ale zároveň je skvělým cílem sportovců, co mají fyzičky na rozdávání. Říká se totiž, že některé trasy v Beskydech jsou výzvou a když je zdoláte, zvládnete všechno. Pokud už jste se rozhodli a chcete si udělat rezervaci v hotelu už teď, sledujte oficiální stránky Pusteven, kde najdete nejen aktuální počasí, ale i upravenost tratí.kam na běžky

Kam na běžky tip č. 2: Mísečky

Vysněná dovolená běžkařů

Víte, že Krkonoše se pyšní označením běžecký ráj lyžařů? Dalším skvělým místem, které si na běžkách zaručeně užijete, jsou proto Horní Mísečky a tamní běžecké skvěle upravené tratě. Ty ocení nejen profi běžkař, ale také začátečník. V Horních Mísečkách na vás čekají jak sportovní zážitky v klasice, tak i v bruslení. Všechny tratě jsou navíc upravované každý den a nemusíte za ně platit. Ať už máte běžky s šupinami, nano vrstvou nebo poctivě mažete, tady si to užijete.

A malý tip Happy Sportu: Než se někam vydáte, vyhledejte běžecký stadion hned vedle centrálního parkoviště u restaurace Stopa. Jde o nejkrásnější stadion v České republice. Však uvidíte sami. Běžkaři si tu vedle tratí chválí i zázemí. Na začátku a v cíli všech tras najdou sociální zařízení a bufet s občerstvením. 

Pokud se tedy rozhodnete letos navštívit právě Mísečky, dopravíte se i skibusem, jezdí z Vítkovic a je zdarma. Jestli tedy budete hledat ubytování v Krkonoších, doporučujeme turistický web, kde je vše od počasí až po hotely. kam na běžky

Kam na běžky tip č. 3: Jeseníky

Zimní pohádka o běžkování 

Jelikož patří Praděd k nejvyššímu vršku Jeseníků, platí zde místní pravidlo, že sníh prostě nemizí. Nadšení ze sněhu tu však vyvažují horší povětrnostní podmínky. Prostě buďte připraveni, že bude foukat. Tak zaberete malinko víc, vždyť nejste z cukru. Vždy tu navíc můžete sjet do nižších poloh a užít si tamější trasy. Nebo zůstanete na vrchu a vyjedete ty vánoční rohlíčky. 

Co si ale vychutnáte, jsou místní hluboké lesy a překrásné výhledy do dálky. Trasy jsou většinou výborně upravené a celkově je zde propojeno asi 300 km tratí. K Pradědu vedou cesty obklopené nízkými smrčky a ohradami. Ovšem, přesvědčte se sami na webu zdejších hor. 

Výlet na Praděd nebo jiné trasy je ideální pro rodiny, mladé páry, co mají běžky poprvé, ale i zkušené sportovce. Na své si prostě v Jeseníkách přijde každý běžkař. A víte, jak se obléct na běžky?kam na běžky

Kam na běžky tip č. 4: Nové Město na Moravě

Zaručená romantika i výkon 

Už jste byli vyzkoušet běžky na Vysočině? Okruhové trasy vás provedou krásami Žďárských vrcholků. Mají až 30 km a těšit se můžete na vše, co od zimní dovolené čekáte. Uvidíte nejhezčí malebné vesničky, namátkou Tři Studně, mohutných Devět skal nebo biatlonový areál u Skihotelu. 

Běžecké tratě jsou vesměs upravené a začít můžete právě u Skihotelu, odkud se vydáte pěkně natvrdo. Hned z kraje si vychutnáte prudší stoupání na Bílou skálu k rybníku Sykovec a pak už budete klesat do krásných vesnic. Poté minete Brožovy skalky a Fryšavský kopec a pak opět nahoru, okolo Žákovy hory a Devíti skal. 

Ubytování najdete hladce v jedné z místních chaloupek, nebo dáte přednost moderním hotelům... Vše, co potřebujete k této lokalitě, je přímo zde.

Další tipy na čtení?

Třeba článek, Jak vybrat běžky

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Jsme online
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz