Jak namazat běžky

Jak namazat běžky? Pokud nevlastníte běžky s moderní úpravou skluznice, kladete si tuto otázku před každým výletem. Poradíme vám.

Otázku, jak namazat běžky nemusíte řešit, pokud půjdete s dobou a pořídíte si běžky s moderní úpravou skluznice. Skin, šupiny nebo nano grip vám ušetří spoustu práce i nervů. O tom už jsme psali, stejně jako o tom, jak vybrat běžky.

Vlastníte-li ale běžky s běžnou skluznicí, čtěte dál.

Proč mazat běžky

Stoupací komora běžek se maže proto, aby při jízdě do kopce nebo při odrazu běžka neprokluzovala. Mimo to, ale také skluznou část běžek mažeme skluzným voskem neboli parafínem. To děláme jednak proto, aby běžka jela dopředu a my se tolik nenadřeli, ale také proto, abychom skluznici ochránili.

jak namazat běžky

Jakým voskem mazat běžky

Rozlišujeme stoupací a skluzný vosk.

Skluzný vosk neboli parafín může být buď univerzální, který mažeme rovnou z tuby na skluznici jako krém na boty, nebo profesionální. Ten se musí do skluznice zažehlit a používají ho hlavně sportovní běžci.

Stoupací vosk se prodává ve třech barvách podle teploty sněhu. Na extrémní podmínky a teploty nad nulou používáme klistr. A tady je právě zakopán ten pes. Odhadnout správně, jaký použít vosk nebo klistr, vyžaduje léta zkušeností. Navíc je třeba vozit si vosk a korek pro rozetření v kapse. Někdy je třeba přimazat po cestě. Podmínky se navíc mohou rapidně změnit během výletu. Vyrážíme ráno, když mrzne, a při jarním lyžování dojíždíme do břečky. Chce to hodně trpělivosti, zkušeností, ptejte se starších a ptejte se všech. Nebo si pořiďte běžky s nano gripem a nemusíte řešit nic.

Odstranění starého vosku

Než nanesete vosk, je třeba skluznici připravit. Nejprve z lyže sundejte škrabkou starý vosk

a zbytek odstraňte smývačem vosků. Ten nechte chvíli působit a pak setřete hadříkem. Nikdy nepoužívejte ředidla nebo jiné chemikálie, skluznice by to nemusela vydržet.

Jak namazat běžky

A teď se konečně dostáváme k jádru huskyho a řekneme si, jak správně namazat běžky.

Jak a kdy mazat běžky skluzným voskem

Pokud se vám nechce řešit teplotní rozsah vosků a zažehlovat parafín, můžete zvolit univerzální vosky, které na skluznou část lyže pouze rozetřete.

Jak mazat běžky stoupacím voskem

Zatímco k nanášení skluzného vosku se rekreační lyžaři moc nemají, k použití stoupacího vosku je nemusíme příliš přemlouvat. Bez stoupacího vosku nebo speciální úpravy skluznice či skinu prostě na běžkách jet nelze. Nevyjeli byste ani nejmenší kopec a také odraz by se zkomplikoval.

Kam mazat stoupací vosk

Stoupací vosk mažeme do tzv. mazací komory. To je ta část běžky, která zůstane odlepená od země ve chvíli, kdy stojíme na obou nohou stejně. Až ve chvíli odrazu, kdy jednu nohu zatížíme, se mazací komora dotkne podkladu, a právě správně zvolený vosk jí dovolí se odrazit. Stoupací komora je asi 40 - 50 cm dlouhá plocha skluznice, která začíná zhruba u paty vázání. Na většině běžeckých lyží vyznačil výrobce její hranici ryskami. Toto místo nejprve lehce zdrsněte korkem nebo jemným smirkem a naneste vosk. Ten poté korkem rozetřete do hladka. Před delším výletem doporučujeme nanést více vrstev vosku. Klistr se roztírá špachtlí nebo palcem. Při nanášení klistru se na obou stranách několik centimetrů ubírá. Kolik přesně máte ubrat na svých lyžích, to vám napoví až zkušenost.

jak namazat běžky

Musím běžky mazat?

Pokud nemáte ošetřenou skluznici nano gripem nebo nalepený skin, tak jednoznačně ano, musíte. Bez stoupacího vosku nikam nedojedete. Někteří rekreační lyžaři se brání mazání lyží skluzným voskem, obávají se, že jim lyže pojede příliš rychle. Zde je ale na místě zdůraznit, že mazání skluzným voskem také skluznici chrání.

Jak ošetřit speciální povrchy?

Pokud máte skluznici zajištěnou speciální povrchovou úpravou, většina výše popsané práce vám odpadá.

Jak ošetřit běžky se šupinami

U šupin se nemusíte o nic starat. Stačí, když před každou jízdou nastříkáte na celou délku lyže sprej proti namrzání.

Jak mazat běžky se skinem

Skluznou část lyže byste měli mazat parafínem stejně jako klasické lyže. Samotný skin před jízdou nastříkejte impregnací a po návratu z lyží byste měli skin šetrně očistit.

Jak mazat běžky s nano vrstvou

Pokud jste si pořídili běžky s nano vrstvou, třeba opti gripem, vyhráli jste v loterii. Nemusíte dělat totiž téměř nic. Pouze před každou jízdou nastříkejte impregnaci a můžete vyrazit.

A nezapomeňte, že také běžky potřebují alespoň jednou za rok pořádný servis1

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Jsme online
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz