Jak vybrat vybavení na běžky

V posledních letech je běžecké lyžování stále populárnější. Přispívají tomu úspěchy našich sportovců, rostoucí popularita zdravého životního stylu ,stále dostupnější ceny i nepřeberná nabídka modelů pro všechny výkonnostní kategorie běžkařů. Vybrat vybavení na běžky, to už tak snadné není.

Když si vyberete vybavení na běžky špatně, tak se opravdu nadřete a můžete vám to znechutit tento úžasný sport.

Běžecké lyže základ vybavení na běžky

Otázce jak vybrat běžky se věnujeme v jiném článku.

Bežecké lyže jsou rozděleny do třech základních kategorií:

  1. Závodní běžecké lyže
  2. Sportovní běžecké lyže
  3. Turistické bežecké lyže

Zde ale jejich dělení nekončí, ještě jsou běžky rozděleny na:

  • Běžky na klasiku – pro klasický nordický styl běhu na lyžích, nejčastěji v upravené stopě.
  • Skate běžky (běžky na bruslení) – pro bruslení na lyžích, velmi populární styl běhu na lyžích, ovšem náročné jak na na techniku tak na fyzičku.
  • Běžky kombi – kombinované běžky umožňující jak klasický běh, tak bruslení. Vhodné pro nejširší veřejnost bez sportovnějších ambicí.
  • Backcountry běžky – širší turistické lyže odolnější konstrukce pro pohyb i mimo upravené stopy. Jsou osazeny ocelovou hranou. 

vybavení na běžky

Stejně jako ve všech ostatních oblastech lyžování i u běžek je třeba si po pravdě říci, jak dobrý lyžař jste. Pak teprve můžete pokukovat po konkrétních modelech. Stejně jako u sjezdového lyžování, lidé i u běžek mají tendenci pořizovat si zbytečně náročné vybavení se kterým pak jedou dvakrát do roka na rodinný výlet. A ten, pokud opravdu neumíte špičkově běžkovat, si řádně protrpíte. Bude vám to podkluzovat, hůře ovládat a vlastně vám to hezky pojede jen z kopce. Ani běžky se šupinami nejsou automaticky to správné řešení, způsobů úpravy skluznice je totiž dnes mnoho.

Boty na běžky

Běžkařské boty lze také rozdělit na závodní, sportovní a turistické. Co se použitelnosti týče, pak vězte, že závodní a sportovní běžkařská obuv není určena na celodenní kochání se po hřebenech. Bude vám v nich zima a to i s teplými ponožkami a to grog nenapraví, ba naopak. Až už si budete pořizovat boty na běžky pro běžné výlety na běžkách, raději sáhněte po těch pohodlných s kožíškem.

Pro sportovní ježdění na běžkách ať už klasikou, nebo bruslením samozřejmě volte patřičnou sportovní obuv kompatibilní s vaším vázáním.

Běžecké hole

Hůlky na běžky to je jedna velká samostatná kapitola. Mnoho rekreačních běžkařů si ani neuvědomuje, jak důležité běžecké hole jsou a zvláště jejich délka. Hůlky na běžky přímo ovlivňují váš výkon, pohodlí i námahu. I s hůlkami se to musí umět.  Jestliže vás nevhodné vybavení nutí „tahat“ to rukami, nebo nohami, je z toho ve výsledku jen zbytečná dřina. Vše by mělo jít v dokonalé synergii.

Pro klasiku a bruslení jsou vhodné rozdílné délky holí. Při bruslení protahujete svůj záběr pohybem trupu, u klasiky to neplatí a proto jsou pro ni hole kratší. Pro klasický způsob běhu na lyžích  by vám hůlky měly sahat cca po ramena. Pro bruslení po bradu, popřípadě až po nos, ale to už musíte být zkušenými skejtaři. 

Pro výběr délky holí můžete použít i následující tabulku:

Hůlky na běžky si můžete pořídit buď ze slitin hliníku, nebo karbonové. Kov je těžší a odolnější. Karbon pevnější, lehčí, ovšem křehký. Pro rekreační běh na lyžích nemá smysl kupovat drahé karbonové hole, stačí jeden pád, přisednutí hůlky a je po ní.  

Mnohem důležitější je však poutko na ruku. Stále častěji se můžete setkat s anatomickým poutkem s otvorem na palec, či dokonce připínací na rukavice. Pro delší výpravy po hřebenech hor, jsou vhodná anatomická poutka omezující rizika otlaků, nebo puchýřů. Pro pomalé „pěškování“ za chalupou vám bohatě postačí obyčejná poutka. 

vybavení na běžky

Jestliže jste majitelé kombi běžek, jste ve výhodě co se univerzálnosti lyží týče, ale ve věčném dilematu, jak dlouhé hole si vlastně pořídit. Ideální by byly dvoje. Jedny na klasiku a druhé na bruslení. Je vhodné volit kompromis.

Otázce, jak se obléct na běžky jsme se věnovali zde.

Teď už můžete vyrazit nakupovat. Třeba na jednu z našich 4 poboček.

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Jsme online
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz