Nejdelší sjezdovky v ČR

09. 03. 2023 / Kam vyrazit

Jaké jsou nejdelší sjezdovky v ČR? České lyžařské areály dokáží nabídnout také dlouhé sjezdové tratě. Představujeme 5 nejdelších.

Nejdelší neznamená nejlepší

Délka sjezdovek patří mezi často uváděné parametry při určování kvality lyžařských areálů. Logicky, pokud chcete strávit co nejvíc času na sjezdovce a co nejméně na lanovce nebo dokonce ve frontě, hledáte dlouhé sjezdovky. Příliš krátké trati vám nedovolí rozvinout své umění středně dlouhého nebo dlouhého oblouku a ani krátkých obloučků zde mnoho neuděláte. Pokud je sjezdovka příliš krátká neposkytuje ani mnoho prostoru pro nácvik a výuku, protože než se do toho dostanete, už stojíte ve frontě. Na druhé straně od určité délky stejně většina lyžařů alespoň jednou v průběhu jízdy zastavuje, aby si odpočinula nebo obdivovala horské výhledy.

Důraz na délku sjezdových tratí vede areály k tvorbě nových sjezdovek, a to občas na úkor jejich kvality. Dlouhé trati bývají nutně mírnější, protože prudké a dlouhé pisty se v menších horách tvoří opravdu těžko. To nemusí být na škodu, náročnost sjezdovky bývá zřetelně označena modrou nebo červenou barvou a každý si najde své dle svých preferencí. Horší to je ale s šířkou sjezdovky. Na mírných a úzkých sjezdovkách se stává více úrazů než na prudkých a širokých. Snaha rezortů prezentovat se co nejdelšími sjezdovkami tak vede k jejich zužování. Pokud se navíc chtějí chlubit vysokým počtem kilometrů sjezdovek, který mohou vykázat jako číslo, často tvoří propojení a traverzy, které patří k nejnebezpečnějším faktorům vůbec.

Proto si hned na začátek řekněme, že nejdelší neznamená nejlepší.

Jaké jsou ale nejdelší sjezdovky v ČR?

1. Rondo, 5 200 m, skiareál Klínovec

Nejdelší sjezdová trať v ČR vznikla spojením areálů Klínovec, Boží Dar a Neklid. Název odkazuje na jméno výletního okruhu, který tyto oblasti propojoval už v 90. letech. Nová sjezdovka vykazuje převýšení 500 m, takže se jedná spíš o vyhlídkovou trasu než o plnokrevnou sjezdovou trať. Místní ji ale milují, a pokud se na Klínovec vydáte, určitě dejte krásným výhledům šanci.

nejdelší sjezdovky v čr

2. Lázeňská, 3400 m, skiareál Klínovec

Jako většina dlouhých sjezdovek u nás, také Lázeňská na Klínovci klesá dolů pozvolně, nese označení modrá a láká na krásné výhledy do krajiny. Takže potěšení spíš pro turisty než pro sportovce. Tato trať vznikla teprve roku 2022 a obsluhuje ji moderní čtyřsedačková lanovka krytá bublinami. 

3. Šerák, 3 260 m, skiareál Ramzová

V areálu Ramzová v Jeseníkách se nachází nenáročná a pozvolná sjezdovka o déle 3260 m s názvem Šerák. Začíná až téměř pod vrcholem stejnojmenného kopce ve výšce 1351m. Kromě sjezdařů je oblast Šeráku velmi oblíbená mezi běžkaři, ale také skialpinisty.

4. Pohodová, 3 050 m, skiareál Kouty nad Desnou

Skiareál Kouty nad Desnou láká na nejdelší modrou sjezdovku na Moravě s příznačným názvem Pohodová. Ta měří 3050 m a převýšení nepřesahuje 500 m. V Koutech se snaží udržet šířku sjezdovek kolem 50 m, takže délka není šířkou vykoupena. 

5. Turistická, 2 920 m, skiareál Rokytnice nad Jizerou

Skiareál Rokytnice nad Jizerou se pyšní nejdelšími sjezdovkami v Čechách, a právě na ně lyžaře láká. Modrá sjezdovka Turistická je pozvolná, ale přitom dostatečně široká. Pro děti, trénink jízdy, rozcvičení sportovců nebo pohodovou jízdu rekreačních lyžařů je ideální. Sportovci se pak pravděpodobně přesunou na červenou FIS sjezdovku, která se ovšem při svých parametrech chlubí délkou 2540 m, což rozhodně není málo.

Nejdelší sjezdovky v ČR jsme vám představili. Zopakujme ale, že samotná délka trati nerozhoduje o tom, jak si lyžování užijete. Pokud se rozhodujete, kam na lyže v ČR, tak čtěte tento článek. A třeba vás taky nadchnou tipy na netradiční lyžování v Polsku

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz