Skialpy = univerzální lyže? Ani náhodou

Skialpy – lyže pro výšlap i pro sjezd. Ano, ale pokud raději jezdíte dolů než nahoru, na volbě lyží se to odrazí.

V minulém článku jsme popsali, jak vybírat na skialpy vybavení, pokud více chodíte nahoru. Zopakujme, že jsou dva druhy skialpinistů. Jedni raději setřou z čela pot po lopotném výšlapu. Jdou nahoru proto, aby si vychutnali ten pohled, který masňáci na sjezdovce nezažijí. Druzí vyhledávají ty nejlepší sjezdy volným terénem, ke kterým by se bez skialpů na nohou nedostali. Skialpové lyže vám umožní obojí. Ale vždycky je to něco za něco. A tak při výběru vybavení myslete na to, čemu se budete věnovat raději. V minulém článku jsme radili s výběrem lyží na stoupání. Dnes se ponoříme to tajů lyží na sjíždění prašanu.

A pokud úplně začínáte, přečtěte si tento úvodní článek o tom, jak vybrat skialpové lyže, jako první.

Co pro Vás znamená sjezd a stoupání

Lyže vhodné pro sjezd dolů se podobají freeridovým lyžím. To platí i o botách a vázání. S takovými lyžemi bude výstup méně pohodlný, ale stále možný. Na místo v pohodě dojdete. Což znamená, že to pořád nejsou plnokrevné sjezdové lyže. Na to myslete, než se do prašanu spustíte. Sjezd si s nimi užijete, ale nejsou to lyže, které by vás podrželi při odvážných freeridových kouscích nebo při agresivní jízdě. Než s nimi vyrazíte do náročného terénu, vyzkoušejte si, jak se chovají na něčem lehčím. Až se s nimi sžijete, prožeňte je v hlubokém prašanu na vrcholcích. 

Jaké vybrat na skialpy lyže, když radši jezdíme dolů

Výběr správných lyží pro jízdu dolů není jen o pohodlí. Tady může jít o krk. Proto volte pečlivě podle toho, na co se chystáte. Platí, že pokud budou vaše sjezdy méně náročné, můžete si dovolit pořídit více univerzální lyži, a tak si zjednodušit výstup. Čím víc se ale vaše vysněné svahy blíží náročnému freeridu, kladete větší důraz na jízdní vlastnosti lyže.

skialpy lyže

Skialpy – lyže pro sjezd dolů

Lyže vhodné na sjezd jsou rozhodně těžší než ty, které se hodí na stoupání. Váha takové lyže se bude pohybovat mezi 1400 - 1740 g na kus. Chcete takové lyže, které se nezaboří do první sněhové pokrývky. Takové budou delší a širší. Délka nesnese mnoho kompromisů, vybírejte podle výšky postavy. Tedy vaše výška plus/minus 5 cm. Lyže by měla být ve středu široká něco mezi 95 a 110 cm. Rozhodně se hodí, aby ji výrobce vpředu i vzadu vybavil tzv. rockerem. Tedy zvláštním druhem prohnutí, který snižuje ochotu lyže zabořovat se do sněhu.

Dohromady tyto vlastnosti umožní freeridové lyžování. Budete s nimi po sněhové pokrývce víc klouzat než se v ní topit.

Boty vhodné pro sjezd dolů

Lyže jsou těžší a živější, jízdu dolů si můžete dovolit rychlejší a náročnější. Tomu musí odpovídat i boty. Ty musí být patřičně pevné, abyste těžší lyže vůbec otočili. Měly by být vybaveny alespoň třemi, lépe čtyřmi přezkami. Umožní vám mnohem menší rozsah pohybu v komínu boty – tak 30 až 50 stupňů. Takové boty váží od 1300 do 1650g. Skvěle poslouží například botky z našeho e-shopu.

Vázání vhodné pro sjezd dolů 

Pro dobrý sjezd musí být vázání vybaveno brzdou, což značně zvýší jeho hmotnost. Nechcete, aby vypínalo samovolně, musí být opravdu pevné. Celý pár bude vážit 800–1100 g. Samozřejmostí je seřízení vázání a pevnost odpovídající vaší váze. Také se zaměřte na to, jak snadno se z vázání vystupuje a zase do něj nastupuje, protože tento úkon budete provádět častěji a možná za náročnějších podmínek.

Co to znamená pro stoupání

Neexistuje univerzální lyže. Pokud si chcete co nejvíc užít obě fáze skialpinistické túry, prostě slevíte z požadavků pro jedno nebo druhé. Pamatujte tedy, že lyže, se kterými si lépe užijete freeride, budou těžší. To při výstupu poznáte. Těžší budou i boty a vázání. Vyšší hmotnost způsobuje kromě vlastností lyže taky délka a šířka. Boty vám umožní mnohem menší rozsah pohybu, stejně jako vázání.

Pokud si chcete užít stoupání a hledáte lyže právě proto, mrkněte na náš minulý článek.

skialpy lyže

Skialpy – lyže vhodné ke sjezdu v Happy Sportu

V nabídce Happy Sportu najdete lyže také do prašanového sjezdu. Se všemi lyžemi v našem výběru zvládnete i výšlap. Díky svým vlastnostem, které je předurčují do prašanu, vám navíc usnadní výstup hlubším terénem. Všechny lyže dodáváme spolu se stoupacími pásy určenými přímo pro tyto lyže.

Nejlehčí v našem výběru jsou (také dle zvolené délky) Majesty Superwolf Carbon.

Poměrně univerzální jsou také lyže Atomic Backland 95. Svých vlastností dosahují díky kombinaci lehounkého dřevěného jádra s karbonovými výztuhami pro vyšší pevnost při sjezdu.

Pokud hledáte něco pro hbitější a agresivnější jízdu sáhněte po lyžích Scott Superguide 95 W pro dámy nebo Scott Superguide 95 pro pány. Oba modely dodáváme dohromady s pevným, ale stále lehkým techovým vázáním.

Teď už víte, jaké lyže vybrat, tak hurá do našeho e-shopu.

Pro skialpinisty máme všechno. Dokonce i lavinovou výbavu, bez které do terénu nechoďte!

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz