Lyžování v Polsku

08. 03. 2023 / Kam vyrazit

Lyžování v Polsku se dostalo do středu pozornosti v době covidových omezení. Zatímco u nás vleky stály, polští provozovatelé jeli naplno. Dnes máme na výběr. Obstojí polské kopce v současné konkurenci?

Lyžování v Polsku: nejen pro objevitele

Pokud hledáte nový svah, do kterého zaříznete svoje lyže, tak vás asi nemusíme dlouho přemlouvat. Lyžování v Polsku je tak trochu exotika. Na rozdíl třeba od lyžování v Rakousku nebo v Itálii, sjezdovky u našich severovýchodních sousedů nelákají tak zářivými názvy. V tom spočívá jejich největší výhoda.

Lyžování v Polsku - méně lidí

Poláci ve srovnání s námi nejsou tak vášnivými lyžaři. Ostatně, když se nad tím zamyslíte, tak kromě těch alpských se málokterý národ s námi ve vášni k lyžování může rovnat. To nás sice šlechtí, ale na českých lyžařských areálech to v sezoně a o víkendech poznáte. Hlava na hlavě není pro každého. Polsko slibuje menší fronty a víc prostoru na sjezdovkách. Češi a jiní zahraniční turisti si sem ještě jezdit nezvykli, přestože většina areálů v posledních letech své vybavení zrenovovala a modernizovala. A místní se na svahy neslétají jako české vosičky na ty své. 

Srovnatelné ceny a kvalita služeb

Ceny za skipas, ubytování a jídlo jsou v Polsku srovnatelné s těmi našimi. Mnohdy i nižší. V tom tkví jednoznačná výhoda Polska oproti Alpám. Samozřejmě, pokud srovnáváme s Alpami, tak představuje cena jediný polský trumf. Kvalitu vybavení a velikost areálů jako v Rakousku tady nenajdete. Českým areálům se ale ty polské vyrovnají. Kromě toho, že tu najdete to, co u nás, připraví vám polští sousedé také něco navíc. Například kulinářské zážitky, jídlo a pití zažijete místní a objevíte zase jednou něco nového.

Lyžování v Polsku pro sportovně založené lyžaře

Ačkoliv také v Polsku najdete areály vhodné pro rodiny s dětmi, tak mnohem lépe než české hory, ty polské uspokojí sportovně založené lyžaře. Místní sjezdovky jsou často kratší, ale o to prudší než ty u nás. Přestože většinu pohoří s polskými sousedy sdílíme, některé polské areály se nacházejí ve větší výšce nebo na severní straně. Příkladem je třeba Skalská Poruba na severní straně Krkonoš, kde vládne netradičně chladné mikroklima a ve výsledku mnohem lepší sněhové podmínky než na naší straně hor. Hlavně v posledních letech, kdy lyžařské rezorty statečně, leč často marně bojují s nedostatkem sněhu, je toto obrovská výhoda. Sportovní lyžaři tak nad polskými horami jásají. Na prudším svahu jim to jede, lidi se jim do dlouhých oblouků nemotají, a hlavně je tam sníh.

Vzdálenost výhoda i nevýhoda

Jasně, do Polska je to z Čech coby lyžákem dohodil, ale do Rakouska taky. Bydlíte-li v Praze nebo dokonce v jižních Čechách, proč se táhnout na slovenské hranice, když máte Rakousko za rohem. Záleží tedy hodně na tom, odkud jste, protože při dnešních cenách pohonných hmot samotná vzdálenost hraje roli v otázce, zda se vám cesta za levnější dovolenou vyplatí.

Jaké areály v Polsku navštívit?

Vybrali jsme pro vás tři areály, ačkoliv bychom mohli zahrnout i další. Tyto tři ale hezky reprezentují tři směry, do kterých se zájemci o lyžování v Polsku rozjedou.

SkiArena Szrenica ve Sklářské Porubě (Krkonoše)

SkiArena Szrenica se nachází na polské straně Krkonoš. Nejvyšší vrchol tohoto areálu se tyčí ve výšce pouhých 1362 metrů nad mořem. Vládne zde ale jedinečně chladné mikroklima, takže se můžete těšit na skvělé sněhové podmínky i v jarním lyžování. Areál uspokojí rodiny i zkušenější lyžaře, protože zde najdete červené, modré i červené sjezdovky. Ta nejdelší s názvem „Lolobrygida” vás sveze po 4400 metrů dlouhé trati s převýšením 637 metrů. Obecně se zde lyžuje na na polské poměry dlouhé sjezdovky a celkem jich zde mají 15 kilometrů. Jedna sjezdovka se sklonem 50 % dokonce splňuje požadavky FIS, takže tady se určitě sveze i sportovní lyžař.

Zakopané

Na polské straně Vysokých Tater leží nejvýše položený lyžařský areál v Polsku s vrcholem s názvem Kasprov Vrch. Ten se tyčí do výšky 1987 metrů. Najdete zde 16 kilometrů upravených tratí a většinu z nich obsluhují kabinky. V Zakopaném se nachází ještě dva areálky. Polana Szymoszkowa se hodí pro rodiny s malými dětmi, zatímco v Harendě se na strmých svazích svezou hlavně sportovní lyžaři.

Czarna Gora (Sienna)

Skvělý areál na polské straně Kralického Sněžníku nabízí celkem 10 kilometrů tratí všech barev, přičemž převažují ty červené. Celkem 13 sjezdovek, 3 sedačkové lanovky, 10 vleků a veškerý servis, jaký od lyžařského střediska očekáváte. Nejdelší pista měří 1700 metrů, což je takový polský průměr. Kromě lyžařů si Czarnou Goru užijí i snowboardisté, protože ti sem jezdí do velikého snowparku s 4 skoky a 17 překážkami různé obtížnosti.

Mohli bychom jmenovat další areály. Jak je vidno, Polsko má co nabídnout. Jako hlavní přednost lyžování v Polsku jmenujme strmější sjezdovky, než jaké plní české areály, takže Polsko uspokojí právě ty vyhladovělé sportovní lyžaře. Druhou nespornou výhodou zimní dovolené u našich severovýchodních sousedů vidíme v podstatně menším množství lyžařů, které zde potkáte. Přeplněné svahy a fronty na vleku jsou totiž hlavní slabinou jinak skvělých českých rezortů. Kdo chce méně lidí na svazích i mimo ně, obvykle volí pro lyže třeba Itálii.

A než vyrazíte do Polska nebo kamkoliv jinam, nezapomeňte si dát zařízení do pořádku. K dispozici je vám náš servis a samozřejmě pobočky s půjčovnou a prodejnou, kde dokoupíte, všechno, co vám chybí.

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz