Země stvořená k lyžování - Rakousko

Země stvořená k lyžování - Rakousko. Ale který z areálů si vybrat? Máme pro vás ty nejlepsí tipy, kam vyrazit.

Když mluvíme o lyžování, Rakousko je země, která nás napadne jako první. Je to země, kde se děti se sjezdovkami na nohách snad rodí. Tak jako u nás každé dítě kope do míče, tam každé dítě odmalinka drtí svahy. Rakušané si turisty hýčkají. Investují do lyžařských areálů a snaží se vyjít vstříc lyžařům z celého světa. Pro Čechy skýtá jednoznačnou výhodu, máme to sem blízko. Každý areál v této alpské zemi má něco do sebe. Většina z nich uspokojí všechny typy lyžařů. Někde si ale na své přijdou víc sportovci, po jiných se ohlíží ti, kdo hledají areál pro lyžování v Rakousku s dětmi. Pro každého jsme tedy jeden lyžařský rezort vybrali.

Hinterstoder a lyžování - Rakousko v té nejčistší podobě

Nejoblíbenější destinací Čechů pro lyžování je Rakousko také proto, že sem z Prahy docestujete do pěti hodin. Hinterstoder leží českým hranicím nejblíže. Cesta sem vám zabere z hlavního města zhruba 4 hodiny. Od roku 2023 navíc provozovatelé smazali hlavní nevýhodu tohoto menšího střediska - místo staré kabinky teď lyžaře na vrchol vozí moderní gondola, na kterou nastupujete rovnou od parkoviště, takže nemusíte řešit jak převážet lyže. U dolní stanice vás láká vyhřívaná převlékárna a na vaše ratolesti čeká nahoře jedna z největších dětských louček v Rakousku: Sunny Park Kids.

Schladming - Mekka lyžování, Rakousko pro každého

Když se řekne lyžování - Rakousko, leckdo si vybaví Schladming. Tento areál z rodiny Skiamadé nabízí nepřeberné množství sjezdovek všech barev, lanovek všech druhů a vyžití pro malé i velké. Ač se to podle množství lidí, jaké v ranních hodinách odbavuje páteřní gondola, nezdá, fronty nebo davy na sjezdovce zde ani v exponovanějších časech nehrozí. Vše je dobře propojeno a všude narazíte na klasický rakouský lyžařský luxus a čistotu. Co se týká cen a dostupnosti ubytování, Schladming nezapře svou popularitu. Pobyt v oblíbených termínech rezervujte s dostatečným předstihem a připravte si větší obnos než v menších střediscích.

lyžování rakousko

Když ledovec tak Hintertux (Zillertal)

Jedno z nejlepších ledovcových lyžování vás čeká na ledovci Hinterux. Tento obrovský a luxusní rezort je skibusy dobře propojen s ostatními areály v údolí Zilletral – Eggalmem, Finkenbergm a Rastkogelem. Sjezdovky v Zillertalu jsou velmi široké a lanovky mají obrovskou kapacitu, takže ani v nejexponovanějších časech zde nestojíte fronty a někdy si připadáte skoro sami. K tomu to v údolí žije na veselém aprés ski a jízda na apartmán posledním skibusem skýtá společenský zážitek sama o sobě. Narozdíl od mnoha jiných ledovců na Hintertuxu i na vrcholu narazíte na pohodlné vleky. Ceny za skipas nebo ubytování v údolí nejsou vzhledem k tomu, co skiaréna Zillertal nabízí, nijak přemrštěné.

lyžování rakousko

A kam za sportem? Na Kaunertal.

Také pokud se řadíte mezi příznivce sportovního lyžování, Rakousko vás nezklame. V podstatě všechny areály včetně těch vhodných pro rodiny s dětmi, nabízí také prudší sjezdovky pro sportovní lyžaře. Takovou libůstkou v tomto ohledu je malý ledovec ležící u italských hranic s názvem Kaunertal. Jedná se sice o areál menší, který není vybaven extra luxusními lanovkami, ale pyšní se skvělými sněhovými podmínkami téměř po celý rok. Trénovat sem jezdí závodní oddíly z celé Evropy. Tady nenarazíte na davy a děti do osmi let zde lyžují zdarma. Nutno říct, že podmínky tu nejsou pro menší děti úplně vhodné.

lyžování rakousko

Ráj freeriderů a snowboardistů – Gasteinské údolí

Blízko českých hranic v Salcburské oblasti najdete gasteinské údolí. Zde se jezdí závody světového poháru v snowboardingu a středisko se chlubí mnoha fun parky. Skipas vám kromě konvenčních středisek Dorfgastein a Bad Hofgastein, která se hodí i pro dovolené s dětmi, platí také ve Sportgasteinu. Kromě poměrně prudkých sjezdovek zde čeká na odvážlivce na prknech nebo širších lyžích řada freeridových tras. A protože bezpečnost v lavinovém terénu není radno podcenit, nalézá se zde i výukové centrum, kde se zásady pohybu v terénu a používání lavinové výbavy naučíte.

lyžování rakousko

Tak co? Kam do Rakouska vyrazíte vy?

Pokud se ptáte, kam na lyže do Rakouska s dětmi, čtěte tento článek. Anebo vás láká zkusit si lyže v Itálii? Či trocha exotiky při lyžování v Polsku?

Kdybyste nevěděli, co sbalit na dlouhou cestu autem, tak Knihy Dobrovský nabízí obrovský výběr knih o lyžování a snowboardingu.

A jinak pamatujte, že nejsnadnější cesta na hory vede přes Happy Sport.

Půjčte si lyže a vyrazte za hranice třeba hned.

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Jsme online
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz