Jak převážet lyže? Vše, co potřebujete vědět o přepravě lyžařského vybavení.

Jak převážet lyže v autě určuje zákon, systém nošení lyží a lyžáků z místa na místo si musíte najít sami. Nemusí to být dřina. Stačí mít správné vybavení a techniku.

Jak převážet lyže v autě

Máte v zásadě dvě možnosti – lyže uvnitř vozidla nebo na střeše. Když chcete lyže vozit uvnitř, sklopte jednu sedačku nebo využijte prostor uvnitř zadní lavice určený k převážení dlouhých předmětů (pokud ho máte). V obou případech ale musíte dodržet některá bezpečnostní pravidla, jinak vám od případné policejní kontroly hrozí finanční postih. Předpisy se v různých zemích liší. Vyplatí se znát ale obecně platné zásady, aby vám pokuta nezkalila radost z lyžování, Rakousko je třeba ve svých předpisech docela striktnní.

Pravidla pro převážení lyží v autě:

  • Lyže a hůlky musí být pevně spojeny k sobě. Na lyže určitě použijte pásky na suchý zip.
  • Musí být připevněny k pevným částem vozidla na alespoň dvou místech.
  • (Při prudkém nárazu nebo brzdění se nesmí ani pohnout.)

K upevnění lyží v autě můžete využít pevné upínací popruhy nebo gumicuky.

Situaci Vám výrazně ušetří vak na lyže.

Výhody vaku na lyže při převážení lyží v autě

  • Nemusíte řešit svázání hůlek a lyží k sobě
  • Do většího obalu se vejdou i dětské lyže
  • Voda, sníh a špína z lyží na zpáteční cestě nezašpiní auto
  • Chrání interiér vozidla před poškozením

Jak převážet lyže na střeše auta

Buď nainstalujte na střechu nosiče, na které lyže upevníte, nebo si pořiďte uzavíratelný nosič (rakev) na střechu, do kterého kromě lyží uložíte i další věci.

Střešní nosiče na lyže prodáváme v Happy Sportu také, a to dokonce přenosné.

Zásadně instalujte lyže na střechu špičkami dozadu, jinak vám je vítr nabere a odletí.

Druhou variantu volí hlavně majitelé vozidel s menším úložným prostorem, protože do rakve se toho vejde opravdu hodně.

Ani v tomto případě nezapomeňte na správné upevnění. Nechcete, aby vám lyže uvnitř boxu jezdily sem a tam a ničily se navzájem. Také zde se může hodit vak na lyže. Samotné lyže a vázání chrání, ale především chrání další přepravovaná zavazadla před lyžemi i před špínou. Ani střešní nosič nechcete mít plný špinavé vody, proto vám také tady vak na lyže přijde vhod.

Jak převážet lyže v autobuse

Možná jste do dnešních dnů cestovali autem, lyže vkládali do střešního boxu nebo do tunelu ve vozidle a žádný vak nemáte. Nepotřebovali jste ho. Teď ale posíláte dítko na lyžák nebo jedete poprvé na zájezd autobusem a studujete přepravní podmínky. Jaké asi budou?

Většina dopravců připouští lyže v zavazadlovém prostoru pouze v obalu spolu s hůlkami. To samé platí pro snowboard. Nejde ale pouze o podmínky dopravců. V zavazadlovém prostoru autobusu může vaše lyžařské vybavení přijít snadno k úhoně. A to ani nemluvíme o tom, jak se zavazadly zachází řidiči či jiní cestující po výstupu. Vak vaše vybavení ochrání.

Jak vybrat vak na lyže

Při výběru vaku na lyže se řiďte následujícími parametry:

  • Délka lyží
  • Kolik párů v něm budete převážet
  • Jak ho budete využívat
  • Jak se do obalu vkládá
  • Životnost

Výběr podle délky

Tento parametr by vás asi napadl i bez nás. Existují obaly, které můžete zkrátit nebo prodloužit. Vyzkoušejte si ale, jestli vám to bude vyhovovat. Pokud máte opravdu dlouhé lyže, kupte obal spíš delší než ten, který těsně splňuje limit.

Obaly pro dvoje lyže

Můžete si pořídit vak na dva páry lyží. To se hodí v případě, že lyže převážíte pouze v autě. Uvědomte si ale, že pokud s lyžemi půjdete dále než jen od domu ke garáži, tak dva páry sjezdovek, to už je nějaká váha.

Jak a kam budete lyže nosit

Možná jste doposavad nosili lyže pouze jen tak na ramenou, jak vám v lyžárně padly do ruky. Ale jakmile jednou přivyknete pohodlí nošení lyží ve vaku, už nebudete chtít jinak. Lyže totiž ve vaku hodíte na ramena a máte volné ruce. V teplém počasí také do vaku přidáte rukavice a přebytečné oblečení, které si obléknete až u dolní stanice lanovky. Do vaku s vašimi lyžemi se pravděpodobně vejdou i dětské lyžičky.

Pokud tedy nemáte zastávku skibusu přímo před hotelem nebo nejezdíte na svah vždy autem, zvažte, zda na delší cesty k lanovce nepořídit vak na lyže. Tady si ověřte, že mají pohodlný, a hlavně pevný ramenní popruh.

Jak se lyže do obalu vkládají

Pokud lyže do vaku uložíte pouze při balení na dovolenou a před zpáteční cestou, tak tento parametr můžete vynechat. Pokud ovšem budete obal používat na každou cestu na sjezdovku a zpět, zaměřte se na to, aby se lyže dovnitř dobře vkládaly. Představte si, jak s ním manipulujete se zkřehlými prsty. Pro tyto případy nejsou vhodné obaly navlékací. Vak by měl mít zip, který lze rozepnout po celé délce. Lyže a hůlky do něj jednoduše vložíte a zapnete.

Do vaku na lyže není třeba investovat velké částky. V Happy Sportu nabízíme cenově dostupné vaky na lyže vlastní výroby, které splňují parametry pro všechny případy.

jak převážet lyže

Jak převážet lyžáky

Lyžáky můžete v autě převážet jen tak. V kufru i ve střešním nosiči to nevadí. Ovšem do zavazadlového prostoru autobusu je musíte opatřit batohem nebo vakem na lyžáky. Ten se vám ale bude hodit i v autě. Stejně jako v případě lyží totiž zabráníte ušpinění auta od mokrých lyžáků při zpáteční cestě. 

Jak vybrat batoh na lyžáky

Batohů na lyžáky je celá řada, záleží na tom, co od něj očekáváte. Pokud chcete jen lyžáky vložit do vaku a hodit do zavazadlového prostoru auta nebo autobusu, bohatě postačí ten nejobyčejnější. Vždy se hodí popruh přes rameno, lyžáky něco váží, a když máte kamkoliv popojít, je lepší popruh mít než nemít.

Pokud vás od svahu dělí delší vzdálenost, není od věci urazit cestu v běžné obuvi a lyžáky hodit na rameno nebo na záda. Pod svahem se přezujete a své běžné boty necháte ve vaku na lyže. A na cestu zpět se zase přezujete do suchých bot. Aprés ski si v pohodlné obuvi užijete o to víc. Tuto variantu ocení zejména rodiče malých dětí, kteří budou potom trávit čas na hřišti nebo stavěním sněhuláka, když ratolest lyžování omrzí.

V Happy Sportu jsme přímo pro Vás vyrobily jednoduchý praktický vak na boty, který splňuje vše, co od něj budete potřebovat.

jak převážet lyžáky

Samozřejmě i my máme v nabídce batohy na lyžáky pro fajnšmekry.

Pokud lyže nosíte dál než od hotelu k dolní stanici lanovky, oceníte možnost hodit ho na záda. Výrobci často batohy vybaví také kapsami na další potřebné věci, třeba helmu. Specialitou hlavně pro závodníky nebo majitele hodně tvrdých bot jsou vyhřívané batohy.

Pro běžné použití Vám ale plně dostačí batoh na boty od Happy Sportu.

Jak přenášet lyže

jak nosit lyže

Zastavme se ještě u správné techniky nošení lyží. Nikdy byste je neměli nosit v náručí. K spojení lyží k sobě využijte brzdy vázání a ještě lépe pásky na suchý zip. Kdo o své lyže opravdu dbá, nosí je jedině zapáskované. Skluznice lyží je tak dokonale chráněna před hranou nebo brzdou vázání sousední lyže a při pádu či manipulaci se nepoškodí. Pokud pásky nemáte, pořiďte si je. Stojí pár korun a za to pohodlí a ochranu skluznice to stojí.

Lyže se v zásadě nosí na ramenou delší částí, tedy špičkou vpřed. Špičku lyže držte co nejvíc u těla a dejte si velký pozor při otáčení do stran. Hlavní je nikoho lyžemi neohrozit. Jakmile dorazíte do fronty (platí hlavně u kabinových lanovek), měli byste lyže z ramen sundat a nosit je v jedné ruce ve vertikální poloze. Na nošení lyží se nevyplácí sundávat si rukavice, hrozí totiž poranění od ostrých hran.

Jak skladovat lyže po lyžování

Tak to máte za sebou, přijeli jste domů ze svahu a co teď. Lyžím svědčí, když je usušíte a postavíte každou samostatně. Také jim rozhodně prospěje skladování v teple a suchu lyžárny. Na druhou stranu za těch pár dní na dovolené se nijak zásadně neponičí, když je ponecháte v autě nebo v uzamykatelné skříňce venku.

Jak skladovat boty po lyžování

Lyžáky jsou ale úplně něco jiného. V první řadě je potřebujete usušit. Tedy celé rozepnout a využít sušáky, které by se měly nacházet v každé dobře vybavené lyžárně. Lyžáky hlavně chcete udržovat před obouváním v co největším teple. Studené boty tuhnou, obouvání bude peklo a v extrémních případech vám ani nemusí správně sednout, než se bota ohřeje. Lyžáky tedy nikdy nenechávejte v autě a pokud hotel nedisponuje vyhřívanou lyžárnou, ale jen venkovní skříňkou, vezměte si je dovnitř a postavte rozepnuté k topení. Zde se samozřejmě hodí obal na lyže, protože hotely a penziony tuto praktiku nerady vidí. Boty ve vaku propašujete snadněji a máte je navíc na co položit u topení.

jak skladovat lyžáky

Teď už víte, jak převážet, přenášet i uskladnit lyže a lyžáky.

Vak na lyže i na lyžáky a pásky na lyže se rozhodně vyplatí pořídit. Nejde o nijak vysokou investici. Ta ale vašemu pohodlí na zimní dovolené přinese zcela nový rozměr.

Tak se pusťte do výběru z našeho e-shopu.

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz