Jak seřídit snowboard a jak se o něj starat?

Jak seřídit snowboard a jak ho udržovat? Jak často brousit hrany? Kdy voskovat skluznici? Přinášíme odpovědi na nejčastější otázky.

Jak seřídit snowboard

Údržba a servis snowboardu se příliš neliší od péče o sjezdové lyže. Skluznice se maže, aby se na ni nelepil čerstvý sníh. Hrany se brousí, aby dokázaly krájet přesné oblouky.

Snowboardové vázání ovšem není bezpečnostní, funguje na úplně jiném principu.

Jak seřídit snowboard, když si koupíte nový?

Než s ním začnete brázdit sjezdové tratě je třeba snowboard namazat. Skluznice i při dlouhém pobytu ve sklepě vysychá, proto je nutné na ni nanést parafín neboli skluzný vosk, ať kupujete nové nebo použité prkno. Když tuto radu zanedbáte, na prkno se vám bude lepit čerstvý sníh a to nejlepší, tedy jízdu v prašanu, si moc neužijete. Hrany u nového vybavení řešit nemusíte, u použitého si jen zkontrolujte, zda prodejce broušení nezanedbal.

Jak seřídit vázání snowboardu?

jak seřídit snowboard

Snowboardy se obvykle prodávají bez vázání. To proto, že zákazník si musí už při montáži zvolit, jakou nohu bude mít vpředu. Zkušení prknaři svou přední nohu znají. Pokud začínáte, vězte, že přední noha na snowboardu je ta, kterou podvědomě nakročíte, když do vás někdo zezadu nečekaně strčí. Dále budou v servisu chtít znát, jak na prkně jezdíte. Úhel, v jakém se vázání montuje, se totiž liší podle toho, zda jezdíte převážně na sjezdovce, v prašanu nebo skáčete ve funparku. Obsluha v našem servisu umí vybrat správný úhel podle vašeho oblíbeného stylu jízdy a také ví, jak nastavit vázání začátečníkům.

Vázání se na snowboard šroubuje většinou pomocí 4 šroubů na každé noze. Především u nových prken je dobré po pár jízdách šrouby zkontrolovat a případně dotáhnout, protože mají sklon se povolovat. K montáži vázání si raději přineste snowboardové boty, ve kterých budete jezdit.

Jak často servisovat snowboard?

Dávno jste vyřešili otázku, jak vybrat snowboard. Prkno už máte koupené, na prodejně namazané a vázání seřízené. Už jste na něm něco najezdili a asi tušíte, že stejně jako u lyží, ani u snowboardu to jednou návštěvou servisu neskončilo. Rozlišujeme velký a malý servis. Při velkém servisu se kompletně opravuje celá skluznice. Záleží tedy na tom, v jakém je stavu. Obecně se doporučuje nosit snowboard na velký servis jednou za sezonu, ideálně před jejím začátkem. Malý servis, který obnáší hlavně broušení hran, provádějte tak dvakrát za sezonu. Broušení hran a péči o skluznici doporučujeme svěřit odborníkům.

Jak často brousit snowboard?

Stejně jako na lyžích, také na prkně brousíme hrany, abychom jeli tam, kam chceme my, a ne tam, kam nás žene gravitace. Tupé hrany nedrží na tvrdém ale ani středně tvrdém povrchu, prkno nezatáčí, a kromě toho se hůř ovládá. Jde tu nejen o pocit z jízdy a pohodlí, ale také o bezpečnost. Hrany se nejvíce tupí jízdou po tvrdém a ledovatém povrchu. Záleží tedy na tom, jak často a kde lyžujete. Doporučujeme dát hrany nabrousit po každé delší dovolené. Pokud jste strávili na horách týden a hodně toho na prkně najezdili, je čas na servis. Pokud jezdíte během sezony častěji na víkend nebo jeden den, tak alespoň dvakrát za sezonu na malý servis myslete.

jak seřídit snowboard

Teď mluvíme k rekreačním snowboardistům. Ti sportovně založení už brousí hrany často doma sami po každém dnu či tréninku nebo dovedou odhadnout, jak často odnést prkno do servisu.

Jak často voskovat snowboard?

Skluznice snowboardu by se měla mazat před každým dnem na sněhu skluzným voskem. U prkna je mazání snad ještě důležitější než u lyží, protože právě na snowboardu si nejvíc užíváte jízdu prašanem. Určitě nechcete, aby se vám sníh na skluznici lepil. Stejně tak různé přejezdy a dojezdy k vleku mohou pro prknaře představovat mnohem menší utrpení, když dojedou o kus dál. Sportovní snowboardisté parafínují skluznici profesionálními vosky a používají žehličku. Rekreantům ale postačí jednoduchá aplikace skluzného vosku z tuby s houbičkou, kterou koupíte v každé dobré prodejně lyžařského vybavení.

Jak ošetřit snowboard po sezóně?

Stejně jako lyže, ani snowboard neházejte jen tak do sklepa. Hezky vás v zimní sezoně vozil, tak se mu odměňte náležitou péčí. Jak uskladnit snowboard je stejně snadné jako jak uskladnit lyže. V první řadě po poslední lyžovačce prkno omyjte a osušte. Prohlédněte skluznici a zkontrolujte poškození. Velké rýhy nezkoušejte opravovat doma, ale přineste prkno do servisu k nám.

Pokud skluznice extrémní poškození neutrpěla, stačí ji vykartáčovat ocelovým nebo měděným kartáčem a nanést na ni silnou vrstvu vosku. Ta skluznici zakonzervuje a zabrání jejímu vysychání přes zimu. Vrstvou vosku pokryjte také hrany, protože tím je ochráníte před korozí.

Vázání zapněte. Nejen že ušetříte místo, ale především bude držet tvar a sníží se riziko poškození při manipulaci. Z bot vyjměte vložky, omyjte je antibakteriálním mýdlem a vodou a stejně jako boty nechte před uskladněním řádně vyschnout.

jak seřídit snowboard

Jak skladovat snowboard?

Stejně jako lyže, také prkno patří na suché a přiměřeně tmavé místo, žádný balkón a přímé sluneční světlo. Rozhodně nepokládejte snowboard naplocho skluznicí dolů ani ho neopírejte skluznicí o zeď. Ideální je postavit ho ve svislé poloze. Dobrou službu vám také udělá ochranný vak na snowboard.

Jak pečovat o lyže se dočtete zde.

A nezapomeňte, že zkušení servismani v Happy Sportu se o vaše prkno postarají

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Jsme online
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz