OTEVÍRACÍ DOBA VELIKONOCE Více

Důležité info: Vážení zákazníci, v době velikonočních svátků od 29. 3. - 1. 4. 2024 máme všechny pobočky uzavřené. Děkujeme za pochopení.

Méně

Jak vybrat snowboard

Jak vybrat snowboard. Není nad to vybrat správný snowboard, se kterým si hory užijete, ať jste začátečník, nebo ostřílený jezdec. Čtěte dál a zvolíte ten nejlepší.

Jak vybrat snowboard? Zaujměte správný postoj

Postoj na snowboardu je prostě základ stejně jako postoj k výběru prkna. Jste pořádný rider, nebo chcete udělat radost své dceři, která na snowboardu nikdy nestála? Pro oba platí jedno pravidlo: Nekupovat snowboardy v bezejmenných obchodech, kde sportu nerozumí.

Nevybereme za Vás ten nejlepší obchod, každý má jinou prioritu značek, designu apod, ale poradíme Vám se správným výběrem prkna. V Happy Sportu vám obsluha s výběrem ráda pomůže.

Jak vybrat snowboard - parametry:

Když přemýšlíte, jak vybrat snowboard, zajímají Vás tyto parametry:

  • délka
  • šířka
  • tvrhost
  • tuhost
  • vaše hmotnost

Na správnou volbu má vliv délka, šířka, tvrdost, tuhost snowboardu a vaše váha. Také se rozhodujte podle toho, jak vám to na prkně jde a jaký styl preferujete.

1)    Délka snowboardu

Délka snowboardu je zásadní proto, aby se vám jezdilo pohodlně. Na hodně krátkém prkně budete hledat stabilitu a těžiště špatně, obzvlášť pokud jste začátečník. Takové prkno zhoršuje vykrajování oblouků. Moc dlouhé prkno zase hůř otočíte, takže než se dostanete dolů, dost se namakáte.

Jaká je tedy ideální délka? To zjistíte, když postavíte prkno kolmo k zemi a stoupnete si k němu. Mělo by vám sahat k bradě, maximálně po nos. Zkušenější snowboardisti, kteří už umí odhadnout své možnosti, mohou sáhnout i po delším prknu.

Se snowboardem se už pár let potýkáte? Pak víte, že na délku prkna má vliv i preferovaný styl. Když máte radši freestyle, sáhněte po kratším prkně. Do volného terénu to chce spíš delší snowboard.

2)    Šířka snowboardu

Lidé často šířku prkna neřeší, a to je chyba. Pokud vám budou boty přečuhovat přes okraj, můžete se v obloucích doslova dotknout sněhu a pak už je pád nevyhnutelný. Myslete proto i na délku vašich chodidel a zpozorněte, pokud máte velikost boty 44 a více. Potom se poohlédněte po širších prknech. Neměla by vám zkrátka přečuhovat pata ani špička.

Tip pro ty, kteří rádi brázdí sníh mimo sjezdovky: širší prkno je do neupraveného a hlubokého sněhu ideální.

3)    Tvrdost snowboardu

Neměli byste opomenout ani tvrdost snowboardu. Každý se totiž liší svým složením a na trhu jich seženete spousty. Vždy záleží, co od prkna očekáváte. Pro zkušené jezdce jsou spíš tvrdší prkna, vyžadují totiž zkušenosti, drží stopu a hodí se pro ty, co se nebojí a těší se na svižnější jízdu. Pro ženy a začátečníky jsou lepší měkká prkna, protože se lépe ovládají.

jak vybrat snowboard

4)    Tuhost snowboardu

A co taková ohebnost prkna? Měkčí prkna jsou pro začátečníky, ale i na překonávání překážek do snowparku. Tvrdší prkna jsou pro zkušenější, kteří prkno ovládají a potřebují stabilitu v každé situaci.

5)    Váha snowboardisty

Snowboardy se dělají podle nosnosti. Při výběru se tedy ptejte, jaký snowboard je pro vás vhodný a z jakého materiálu. Měkčí pěnový unese méně než dřevěný. Pro těžší jezdce jsou tedy vhodnější tvrdší prkna, pro lehčí naopak měkčí, lépe se pak ovládají.

Rady jak vybrat snowboard na závěr: 

Pro dětského jezdce vyberte snowboard, který mu bude po nos.

Pro ženu se dělají jiné designy, ale i jiné vlastnosti – prkna jsou užší a jsou méně tuhá.

Ale ve všech případech platí, že je třeba vědět, jak seřídit snowboard a jak se o něj starat, aby vám dělal radost.

Na výběr si dejte čas a řiďte se vždy podle sebe. A pokud jde o dárek, nechte si poradit od profesionálů. V Happy Sportu snowboardingu rozumíme, proto se nebojte zeptat i na detaily. Záleží na nich.

V našem e-shopu navíc seženete nejen snowboardy, ale i vázání, boty, brýle, helmy a rukavice. Tak šťastnou ruku při vybírání.

Mohlo by vás také zajímat

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

HAPPY VÁNOCE a pohodový prosinec – garance doručení, vánoční balíčky a další vychytávky

Jak vybrat dětské kolo

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 11:00 - 19:30SO 10:00 - 17:00NE 10:00 - 18:30
774 493 483 dotazy@happysport.cz