Jak učit děti lyžovat

09. 03. 2023 / Tipy a rady

Každý rodič, který sám miluje hory se dřív nebo později ptá jak učit děti lyžovat. Pokud nechcete svěřit ratolest lyžařské škole, tohle byste měli vědět.

Sníh se třpytí, slyšíte radostný smích kolem a vy nesete na svah svou ratolest s hrdostí v očích. Na nohou má drobné lyžáčky, na hlavě ohromnou helmu a vypadá strašně roztomile. Už se těšíte, jak ji ukážete hory, sjezdovky a jak se budete radovat ze zimní dovolené. Jenže ono to nejde tak snadno, jak brzy poznáte, když vám začne na rtech mrznout šťastný úsměv. Tedy, asi nebude spíš mrznout, spíš ho smyje pot, který vám bude stékat z čela. Protože ono to neustálé zvedání dítěte, držení lyžiček, a nakonec i přemlouvání a slibování, fakt vydá za celou posilovnu. Ale každý nějak začínal, i mistr světa. Tak se pojďme podívat na pár rad, jak učit děti lyžovat. Ne, neslibujeme, že vám to usnadníme, běhat si za nimi musíte sami. Ale s námi budete vědět jak začít.

Na co se připravit, když učíte děti lyžovat

Dítko si možná lyžičky hrdě nese a tleská ručičkama nadšením, ale přesto se připravte na to, že:

  • Dlouho nevydrží.
  • Možná ho to nebude bavit.

Děti dlouho nevydrží

Lyžování je únavné. Děti vyčerpává neustálé zvedání se, bolí je nožičky z jízdy v podřepu, mrznou jim ručičky a nožičky a hlava se vaří z nekonečných instrukcí. U nejmenších dětí počítejte maximálně hodinu, u větších možná dvě s několika přestávkami. Nenuťte je trávit na kopci celý den. Nechte je po tréninku užít si hory tak, jak je ony mají nejradši, ať už to bude sáňkování nebo blbnutí ve sněhu.

učit děti lyžovat

Možná je lyžování nebude bavit.

Já vím, vy lyžování milujete. Ten vítr ve vlasech, rychlost, přetížení v oblouku a příjemná únava po dojezdu. Ale teď se vžijte do vaší drobotiny. Jezdíte pořád dokola nahoru a dolů. Dostáváte spoustu instrukcí. Děti jsou zvyklé si hrát a najednou se mají třeba hodinu v kuse snažit držet manuálu. Protože když začnou blbnout a budou to dělat jinak, spadnou. Proto se v dětských školičkách nacházejí různé atrakce, slalomy, pěnová zvířátka. Rodič nebo instruktor se musí hodně snažit, aby je to ježdění nahoru a dolů bavilo. Vymýšlet skopičiny, hry a výzvy a mít taky kapsu plnou dobrot na malé pauzičky a odměny.

Ono to přijde. Jakmile se děti naučí ovládat lyže natolik, že budou moct jezdit samostatně, hrát si s pohybem a zažít pocit z jízdy, tak je to většinou chytne. Ale do té doby lyžují většinou tak nějak kvůli vám a proto, jaké jim to uděláte.

První krůčky jsou fakt krůčky

Ptáte se, jak učit děti lyžovat, ale ony ty první krůčky nejsou ani tak docela o lyžování. Zpočátku chcete, aby si dítě zvyklo na pocit lyží na nohou. Naučilo se v nich šoupat, chodit a nespadnout při stání v lyžácích. Nedávejte tedy děti na úplný začátek na kopec, ale nechte je v lyžích šoupat třeba po parku, po úplné rovině. Lyžařské dětské loučky za tímto účelem staví různé kolotoče nebo atrakce, které děti motivují k chůzi v lyžích. Hlavní je si osvojit skluz a rovnováhu.

Ať se nezačnou bát

Buďte opatrní. Začínejte na nejmírnějších kopcích, a hlavně na krátkých úsecích. Nejde ani tak o zranění, to asi zatím nehrozí, jste navíc stále poblíž. Dítě by ale nemělo ze začátku zažít pocit strachu z jízdy. Když se mu to rozjede a ono ztratí kontrolu, může si spojit lyžování s nepříjemným zážitkem.

Naučte je padat, ale zvedáním je nemučte

Děti by se měly naučit spadnout tak, aby se nezranily. Nedávat pod sebe ruce a padat na zadek či na bok. Ony to většinou umí mnohem lépe než my, ale musí pochopit, že pád není žádná hrůza. Naopak při jejich výšce představuje pohotové sednutí si na zadek často nejjistější brzdu. Ale úplnou drobotinu nemučte vstáváním. Je dobré jim vysvětlovat, že si mají nejdřív srovnat lyžičky a nezkoušet vstávat se zkříženýma nohama. Ale na to je dost času. Mrňata, která ještě unesete, můžete jednoduše zvednout a postavit na lyže sami.

S lyžemi na nohou nebo bez?

Lyže na nohou se instrutorům hodí především proto, že děti se učí nápodobou. Když jim budete postavení nohou v pluhu vysvětlovat a přitom vedle nich pobíhat v polobotkách, budete si připadat, jako když mluvíte do dubu. Nemůže za to ale vaše dítě, nýbrž vy. Teorii není schopné pochopit. Na druhou stranu, když jste vše vysvětlili, možná bude lepší z lyží vyskočit a výuku absolvovat v botách. Bude se vám lépe dítě jistit a běhat vedle něj, a hlavně budete obratnější, až ho budete zvedat.

Jak dítě jistit

Zásadní otázka, kterou v lyžařských školách instruktoři řeší různě. Vídáte děti, které rodič veze na hůlce, pozorujete kolem jištění pomocí lan a popruhů, vožení dětí v pluhu mezi vlastními lyžemi nebo třeba jištění lyžiček smetákem.

učit děti lyžovat

Záleží na tom, v jaké fázi výuky se nacházíte. Vždy ale myslete na to, abyste co nejméně zasahovali do přirozené rovnováhy malého lyžaře. Prvním krokem při výuce by mělo být osvojení si rovnováhy při sjezdu. Proto by jištění mělo poskytovat pouze záchrannou brzdu. Úplně zapomeňte na jízdu za ruku nebo třeba i za hůlku. Pozor také na to, kde má vaše dítě těžiště. Častou chybu představuje, když dítě sedí v pluhu jako na záchodě – má těžiště vzadu. Tato chyba vzniká třeba špatným jištěním v začátcích. Lyžař má mít váhu vpředu, tlačit holeněmi do jazyků bot. Děti nejsou výjimkou.

V dětské školičce můžete dobře jistit děti smetákem, který držíte před špičkami lyží. Tato metoda se pak také hodí při výuce pluhu, protože umožňuje špičky správně směřovat. Úplně špatně také nejsou pružné popruhy, které má dítě uvázané kolem pasu. V takovém případě ale musíte držet lano volně a zatáhnout jen, když chcete zabrzdit, aby se dítě nenaučilo na vaše držení spoléhat při hledání rovnováhy a nezvyklo si mít váhu vzadu.

Pokud nevíte, vždy je dobré obrátit se pro první krůčky na instruktory v lyžařské škole. Ona je to totiž docela řehole učit děti lyžovat.

Kdy začít učit děti lyžovat

Ortopedi radí nezačínat před třetím rokem kvůli správnému vývoji kyčlí. Psychickou stránku svého dítěte musí ale posoudit rodič sám. Jen si uvědomte, kolik pokynů bude muset vaše dítě zpracovat, jak jisté si musí být na vlastních nohách a také se zamyslete, jak dlouho udrží pozornost. Většinou se začíná kolem třetího roku, ale rozhodně neplatí, že pro starší děti je pozdě. I čtyřleté nebo pětileté děti se učí rychle.

Kdy vzít dítě na sjezdovku?

Zpočátku budete učit děti lyžovat na dětské loučce. Jedná se o bezpečný prostor s velmi pozvolným svahem a často i se zábavnými atrakcemi. Ve většině areálů se nacházejí takové loučky pro výuku lyžování - Rakousko je třeba v této oblasti premiantem.

Není třeba spěchat s nástupem na velkou, i když pozvolnou sjezdovku. Tam jezdí lidé mnohem rychleji a musíte být opatrnější. Základní zásada zní: na velkou sjezdovku dítě neberte, dokud potřebuje jištění. Nejnebezpečnější jsou lana a popruhy, kterými dítě jistíte. Pokud by někdo vjel mezi vás a dítě a zamotal se do lana, hrozí opravdu ošklivé zranění všem třem zúčastněným. Uvědomte si také, jak snadno se to může děťátku rozjet a jak rychle i na pozvolném kopci ztratí kontrolu. Na velkou sjezdovku tak berte dítě až ve chvíli, kdy umí samostatně zastavit i z větší rychlosti, dokonale ovládá pluh a ideálně umí i základně zatáčet.

učit děti lyžovat

Jak postupovat při výuce lyžování?

A teď se dostáváme k základní otázce, která určuje jak učit děti lyžovat. Jaký je ideální postup? Nečekejte od nás přesnou metodiku smýkaného nebo přívratového oblouku. Ale doporučujeme postupovat v tomto pořadí:

  1. Dítě s lyžemi na nohách nechte chodit po rovině.
  2. Nechte ho sjet bez jištění pár metrů na hodně pozvolném kopci a na závěr ho chyťte do náruče.
  3. Naučte dítě držet lyže u sebe. Špičky mají tendenci se rozjíždět. Pomoct může nalepit na špičky nějaký obrázek. Máte-li lyže značky Rossignol, máte vystaráno a můžete dát jednoznačný pokyn „slepičky k sobě!”
  4. Abyste do budoucna zamezili přenesení váhy dozadu – nechte děti dát ruce na kolínka. K tomu se musí trochu předklonit a kolínka pokrčit, čímž se přiblíží lyžařskému postoji. Nemusíme zdůrazňovat, že hůlky dětem do ruky nepatří ještě dlouho.
  5. Tímto způsobem sjíždějte svah s jištěním tak dlouho, dokud děti nemají jistotu. Potom přestanou padat a dovedou bez problému držet špičky u sebe. Pak můžete začít s výukou pluhu.
  6. Jízda pluhem je základ. Cílem je, aby se dítě naučilo pluh samo vytvořit a jeho pomocí regulovat rychlost.
  7. Když dítě ovládá pluh, můžete začít s výukou zatáčení. Důraz klademe na přenášení váhy na vnější lyži. Tady pozor, když se toto dítě naučí chybně, přeučování může trvat dlouho. Metodika se hodně liší podle věku dítěte. Starším dětem můžete klidně dát pokyn „dej váhu na levou nohu,” zatímco pro mrňata i instrukce „zatlač do levé nožičky” může znít nepochopitelně.

Lyžařští instruktoři pro tyto účely využívají spoustu pomůcek. Doporučujeme buď zhlédnout nějaká videa anebo v pauze na Fidorku chvíli sledovat jak instruktoři učí, a inspirovat se. Čím víc pauziček na čaj a Fidorku uděláte, tím víc bude lyžování vaši ratolest bavit. Takže inspirace nachytáte při jedné lyžařské lekci vrchovatě.

A protože jsme Happy Sport poradíme vám taky jak vybrat dětské lyže a vlastně celou dětskou lyžařskou výbavu.

Kterou u nás samozřejmě taky koupíte nebo půjčíte.

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz