Jak vybrat dětské lyže

Jak vybrat dětské lyže? Dbejte hlavně na správnou délku. Děti si potrpí spíš na hezké obrázky a nakonec, proč jim nevyjít vstříc. U prvních krůčků je motivace hodně důležitá. Důraz na design nesmí ale nikdy převážit nad vhodnými parametry lyží.

Rozhoduje délka

Začínajícím prckům zpravidla kupujeme lyže kratší, protože se snáze ovládají. Chceme jim přeci cestu na kopec co nejvíc usnadnit. Ale stále platí, že rozhoduje výška a hmotnost dítěte, lyže by neměly být ani příliš krátké ani příliš dlouhé.

Pro usnadnění přinášíme následující tabulku. Věk je pouze orientační, rozhodující je především výška dítěte, v druhé řadě jeho hmotnost a také jeho lyžařské dovednosti.

Měří-li tedy vaše dítě víc, než je pro jeho věk obvyklé, sáhněte po lyžích odpovídajících jeho výšce.

 

Věk dítěte

Výška dítěte (cm)

Hmotnost dítěte (kg)

Délka lyží (cm)

3

94

14

70-80

4

102

16

80-90

5

109

18

90-100

6

114

21

95-105

7

119

23

100-110

8

127

26

110-120

9

135

29

115-125

10

140

32

120-130

11

145

36

130-140

12

149

41

135-145

13

156

46

140-150

14

164

51

150-160

Pokud spadá výška vaší ratolesti mezi hodnoty uvedené v tabulce, řiďte se hmotností. Je-li dítě lehčí, než je pro jeho výšku obvyklé, pořiďte kratší lyže. Váží-li víc, kupte lyže delší.

Další dobré důvody pro pořízení kratších lyží:

  • Dítě je naprostý začátečník.
  • Váží o poznání méně, než kolik je pro jeho věk a výšku obvyklé.
  • Jako pokročilý lyžař si užívá raději krátké a rychlé obloučky.

Další dobré důvody pro pořízení delších lyží:

  • Dítě nebo junior lyžuje rychle a agresivně.
  • Váží o poznání více, než kolik je pro jeho věk a výšku obvyklé.

Špatný důvod pro pořízení delších lyží:

Mnozí rodiče pořizují delší lyže, aby ušetřili a měli rezervu pro příští sezonu, až dítě povyroste. To ale nedoporučujeme. Chcete-li ušetřit, kupte lyže z druhé ruky nebo využijte celoroční výpůjčku. Na delších lyžích se bude dítko zbytečně trápit a může se začít bát, protože se mu budou mnohem hůř ovládat.

Jak tvrdé lyže zvolit

Pro děti obecně pořizujeme lyže měkčí než pro dospělé. Pokud není vaše dítě juniorský závodník, tak rozhodně volte měkčí lyže. Na druhé straně i juniorský závodník bude mít lyže měkčí než dospělý ve stejné kategorii. Je to proto, že děti jsou obecně lehčí, nemají tolik praxe a nedisponují takovou silou svalů, aby tvrdé lyže zvládly.

Pokud ovšem nakoupíte u dobrého prodejce a vyberete lyže označené jako dětské v odpovídající kategorii pokročilosti, na žádné nepatřičně tvrdé lyže byste narazit neměli.

jak vybrat dětské lyže

Carving, allmountain nebo snad freestyle?

Začátečnické lyže pro děti pořídíte dnes většinou jen carvingové, tedy zúžené pod botou a mírně rozšířené na špičkách a patách. Je to nejen proto, že carvingový oblouk na sjezdovkách převažuje, ale carvingové lyže především ochotněji zatáčejí. Ulehčí tak dětem první oblouky.

U pokročilejších juniorů, kteří vyrostou ze školičky a vydají se na sjezdovku, doporučujeme sáhnout po allmountain lyžích, které se hodí i na rozbitou sjezdovku.

Pokud váš teenager tráví hodně času ve funparku a pokouší se o první skoky, můžete mu to ulehčit nákupem freestylových lyží se zvednutou špičkou i patou, které lépe tlumí nerovnosti a dopady. Pokud vyberete dobře, bude se s nimi vaše ratolest bavit skvěle ve snowparku i na sjezdovce.

Jaké vybrat vázání

Na vázání, a hlavně na jeho seřízení nešetřete. Dětské lyže většinou výrobci osazují vázáním, které nabízí určitý prostor pro rostoucí chodidla. Seřízení ale nechte odborníkovi a nebojte se přijít víckrát za sezonu, pokud dítě vyroste. Nastavení vázání se řídí hmotností dítěte a velikostí boty. Správně seřízeným vázáním chráníte své ratolesti před zbytečnými úrazy.

A co barvičky, záleží na nich?

Odborníci vám řeknou, že ne. Instruktoři, kteří s dětmi pracují a zasloužilí rodiče jim budou oponovat. První lyžařské krůčky mohou být hodně o nervy. Než dítě začne lyžování opravdu bavit, možná vás čeká přemlouvání a slibování odměn před každou cestou na pásu nahoru a další jízdou s karamboly cestou dolů. Pokud dítě svoje lyže miluje, bude se vám přemlouvat a slibovat lépe. Co víc, oblíbené lyžičky si rádo samo ponese a vám se uvolní ruce. Nepodceňte tedy dětský názor a snažte se, aby se jim v rámci možností lyže líbily. Neslevujte přitom ze zásady o délce a tvrdosti lyže, ale máte-li možnost, vyberte takové, do kterých se dítko zamiluje.

Omrkněte naši nabídku dětských a juniorských lyží nebo se zastavte na pobočce a využijte celoroční výpůjčku, která je pro děti jako dělaná.

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz