Lyžování v Rakousku: Kompletní průvodce pro cestovatele

30. 11. 2023 / Kam vyrazit

Když cestujeme za lyžemi, lyžování v Rakousku nás napadne jako první. Na co se připravit, když se chystáte do Alp poprvé?

Lyžováním v Rakousku lidé žijí. Nikde jinde nenajdete tolik lidí nadšených do lyžování. Když se jedou závody světového poháru, místní noviny nepíšou o ničem jiném, a závodníci jsou ve své zemi obletovaní jako rockové hvězdy. Když se nedaří, bulvární plátky nešetří kritikou a v alpských hospůdkách je každý znalým trenérem jako u nás, když se sejdou fotbaloví fanoušci.

Lyžování v Rakousku: velké propojené areály

Když čeští cestovatelé vyhledávají lokality pro lyžování v Rakousku, jsou občas zmateni. Zatímco u nás se také provozovatelé snaží propojovat víc lyžařských rezortů do většího komplexu s jednou permanentkou, přírodní podmínky je v rozletu často brzdí. To alpské země tento problém netrápí. Když tak vybíráte dovolenou a googlíte mapy dostupných sjezdovek, přistanete na webu velkého střediska, které propojuje stovky kilometrů tratí. Většinou není problém přejet z jedné strany střediska na druhý, aniž byste museli zout lyže. Z jedné strany údolí na druhou vás převezou skibusy nebo použijete vlastní auto, které necháte na některém z obrovských bezplatných parkovišť.

Vybíráme ubytování

Jak tedy vybírat dovolenou k lyžování v Rakousku? Vyberte si jeden z areálů (v našich článcích o lyžování Rakousko a jeho areály rozebíráme také). Každý z nich má jedno své centrum. Ve slavném Schladmingu, je to Planai; v Zillertalu třeba ledovec Hintertux. V té centrální lokalitě bude ubytování zdaleka nejdražší a čím blíž bydlíte centrální lanovce, tím víc zaplatíte. To ale nepotřebujete. Můžete začínat lyžařský den v některém z postranních areálů (ve Schladmingu je to třeba Hauser-Kaibling, v Zillertalu třeba Eggalm vedle Hintertuxu). V neposlední řadě se zajímejte, jak daleko od ubytování je zastávka skibusu.

Skibusy zde plně nahradí auto

Na českých horách také jezdí skibusy, luxusu jakého se vám dostane při lyžování v Rakousku, se ale rozhodně nevyrovnají. Bývají zdarma pro všechny, kdo mají v ruce lyže, někde chtějí vidět skipas, ale málokdy řidič cestující kontrolu. Lyžaře autobus sváží už od startu lanovky a poslední skibusy odjíždí většinou minimálně hodinu po zavíračce vleků. Jízda posledním skibusem Zillertalským údolím bývá zážitek, rozjaření turisty po aprés-ski nezřídka doprovází zpěvem i řidič. V některých střediscích jezdí i noční skibusy, které dopraví domů ty lyžaře, kteří si užívají aprés-ski i po setmění. Jízdní řády najdete většinou u svých ubytovatelů. Nebo na internetu, rakouská střediska mívají promakané webové stránky.

Lyžování v Rakousku: kde ušetřit

lyzovani v rakousku

Nejvíc samozřejmě při lyžování v Rakousku nebo kdekoliv jídle můžete ušetřit na jídle. V každém středisku najdete převlékárnu, ve které si můžete v teple sníst doma připravený oběd. Pokud lyžujete s dětmi, zjistěte si, jak je to s dětskými skipasy. Například na Stubai dostanete k dospělému skipasu ten dětský zdarma. Rodičům s miminkem, kteří se střídají, nabízí zase areál Ski Amadé (Schladming a Flachau) speciální permanentku, která jim umožní střídání. Najdou se i střediska, která prodávají samostatné jízdné pro několik vybraných sjezdovek, které je výrazně levnější. Tuto možnost ale většinou neinzerují na internetu a musíte se zeptat přímo u pokladny. Výrazně levněji vás, jak už jsme zmínili, vyjde ubytování, které je od centrálního vleku dál. Pokud chcete jezdit autem nebo najdete poblíž skibus, určitě tuto možnost využijte.

Lyžování v Rakousku s dětmi

Lyžování s dětmi v Rakousku jsme věnovali samostatný článek. Když učíte děti lyžovat, chcete pro ně nějakou dětskou školičku nebo učící loučku. Ke vstupu do těchto prostor často nepotřebují děti ani žádné jízdné, pokud se nachází u spodní stanice lanovky. Častěji ale učící loučky najdete v prostoru u horní nebo prostřední stanice vleku, děti tak také potřebují skipas, aby se tam dostaly. Dětské lyžařské školy bývají poměrně drahé, ale české ceny už pomalu ty rakouské dohání. Problémem může být jazyková bariéra. Všichni instruktoři kromě němčiny umí anglicky a často můžete objednat rusky mluvícího. Česky mluvících instruktorů mají rakouské lyžařské školy také dost, ale není tak snadné si konkrétní osobu domluvit. Proto na tuto možnost nespoléhejte, ale informujte se předem a s předstihem.

Aprés-ski, jídlo a vleky

Lyžování v Rakousku si lze těžko představit bez všudypřítomného alpenpopu. Můžete ho milovat nebo nenávidět, ale chytlavé disko melodie s jednoduchými, přihlouplými a někdy lehce obhroublými texty zní z každého mikrofonu u restauračního zařízení. Rakouské horské hospůdky jsou často samoobslužné, takže nemusíte čekat na číšníka.  A co si při lyžování v Rakousku dáte k jídlu? Proslulé jsou místní polévky, kterými se najíte skoro jako hlavním jídlem. Vývar s normálními či celestinskými nudlemi nebo hustá gulášovka vás zahřejí a zasytí na zbytek odpoledne. Kromě obligátních buřtů a klobás na všechny způsoby si můžete dát sladkou klasiku jako Germködel (velký kynutý knedlík plněný povidly) nebo třeba Kaiserschmarrn (trhanec) s malinovým sirupem.

Na aprés-ski se nedožadujte Aperolu nebo Bombardina, často už tyto populární nápoje kvůli turistům mají, ale Rakušané jako sousední Bavoři pijí pivo a Williams Schnapps – slabší hruškovici podávanou s nakládanou hruškou.

lyzovani v rakousku

Na co si při lyžování v Rakousku dát pozor

Rakouské areály se pyšní obrovskou kapacitou. Většinou si ráno u centrální lanovky vystojíte frontu, která ovšem zázračně odsýpá, a během dne už dojíždíte na vlek bez fronty a na sjezdovce se lidem vyhýbat nemusíte. V obrovském prostoru s mnoha možnostmi se masy lidí většinou rozptýlí. Pokud nemají prázdniny místní nebo sousední Německo. Tak jako u nás se jarní prázdniny vypisují po krajích, také v Rakousku a Německu se vypisují různě pro jednotlivé spolkové země. Pokud se tedy vydáte třeba do Schladmingu v době, kdy mají prázdniny ve Štýrsku, kde se samotný Schladming nachází, na fronty pravděpodobně narazíte. V Rakousku mají v období našich jarních, tzv. semestrální prázdniny, a to ve třech termínech. Najdete je třeba zde.

V Německu mají zase tzv. zimní prázdniny, a to dle spolkových zemí v rozmezí několika termínů v únoru. Nejblíž to do Rakouska mají Bavoři. Pokud se termín vaší dovolené kryje s termíny prázdnin v Německu nebo Rakousku, můžete zkusit vyhnout se nejznámějším areálům, jako je například Schladming. Zkuste menší střediska, jako třeba Hinterstoder, Gastein nebo Kaunertal, komfort tu bude stejný, ale každý o nich neví a většina míří do těch slavnějších.

Ať už pro lyžování v Rakousku zvolíte jakoukoliv lokalitu, určitě si svou dovolenou užijete na maximum.

Rozhodně nenechávejte půjčování nebo servis lyží až na místo. U nás to budete mít rozhodně levněji než pod rakouským svahem

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Jsme online
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz