Nečekejte na sníh a vyrazte na hory už teď

26. 08. 2020 / Kam vyrazit

Taky už se nemůžete dočkat sněhu? Ledové vrcholky, třpytivý… Ale je babí léto. Dejte si raději zmrzlinu a čtěte, kam vyrazit na hory v létě. Máme pro vás přehled atraktivních lokalit, které jistě znáte, ale v létě vypadají jinak!

Babí léto je ještě příznivé a někdy počasí nabízí mnohem lepší vyhlídky než v červenci. Na horách nejsou mlhy a vy tak uvidíte do dálky. Zkrátka je to nejlepší období pro putování na české vrcholky.

Krušné hory si vás žádají  

A nemusí to být zrovna krušné, na horách je teď příjemnější teplota než nějakých 35 stupňů ve městě. Tak proč toho nevyužít a nezajet třeba do Skiareálu Telnice v Krušných horách, které určitě znáte jen s pokrývkou sněhu. Ale prozkoumali jste místní krásy za pozdního léta? A na kole?

Objevili jsme pro vás půjčovnu v Chatě u vleku, kde je dobré si udělat rezervaci dopředu, zvlášť během tohoto léta. Vybírat pak můžete z klasických horských kol, ale myslete i na to, že převýšení tu má přes 200 m, takže kdo bojuje s dechem a fyzičkou, může využít elektrokola.

Určitě znáte nejvyšší bod Telnice – Rudný. V zimě na něj dojedete lanovkou, ale teď máte možnost ho poznat blíž – na kole. Pokud si půjčíte elektrokolo a nepojede to ani do kopce, nezapomeňte, že elektro parťák je poněkud těžší než klasika. Jestli nakonec nebude lepší sáhnout po klasice a do krpálu tlačit…

V okolí Krušných hor byste určitě neměli vynechat ani Komáří hůrku. Sníh tu najdete i za pozdního jara, ale v létě se vám naskytnou nádherné výhledy na ohrady, široké cesty a voňavé lesy. Sílu můžete načerpat buď z nich, nebo u hrnku kafe na chatě Komárce.

Je to skvělý výlet pro pár i rodinu a z Prahy jste na místě do hodinky. Pokud však toužíte po relaxu, vyzkoušejte nejdelší lanovku bez mezistanice a vyjeďte na Komáří vížku z Krupky. Až se tu namlsáte, můžete popojet a nastoupit na lanovku z Jáchymova na Klínovec.

Objevte beskydskou džungli

Kdo by neznal moravskoslezské Beskydy, Lysou horu nebo Radegast… Krajina tu kouzlí za každého ročního období. Navíc je hustě posetá turistickými trasami, co stojí za výpravu. Ať už po svých, nebo na kole.

Jaké perly v Beskydech nevynechat? Rozhodně Satinské vodopády – skvost této chráněné krajinné oblasti. Moc turistů k nim nezabloudí, takže se může stát, že je budete obdivovat úplně sami. Místo je totiž schované v hluboké skalní soutěsce potoka Satiny. A jelikož je to skoro 15 metrů hluboko, oblečte si teplejší vršek, teplota tu razantně klesá.

A jak se k vodopádům dostat? Jednoduše po oranžové nebo žluté medvědí stezce. Doporučujeme začít oranžovou, ze níž se lehce napojíte na žlutou trasu. Pak uvidíte místní krmelce, horské hospůdky a dřevěné mosty.

Koho by snad omrzely výšlapy, může se chopit kola. Beskydy přímo volají po vyjížďce. Cyklisti zde totiž najdou překrásný okruh okolo hory, na jejímž vrcholku se můžou zrelaxovat. Celou trasu si naplánujte po Lysohorské magistrále, odkud se vydejte přes malejovický kotel, přehradu Šanci až na samotný vršek. Ten vás pak odmění dechberoucími výhledy, studeným pivem a něčím dobrým.

Výlet na kole má okolo 35 km, tak nezapomeňte doplňovat tekutiny už během cesty. Ideální je v tomto případě cyklistický batoh, do kterého se vejde lahev. Nebo přímo bágl s vakem na vodu.

I v Beskydech si užijete odpočinkovou dovču. Stačí v Pustevnách sednout na lanovku a vyvezete se nahoru. Zkrátka jen nastoupíte u hotelu Ráztoka v Trojanovicích a nahoře už budete obdivovat božská panoramata. Doporučujeme třeba Stezku Valašska mezi korunami stromů. Chlubí se totiž skleněnou vyhlídkou, a to jako jediná v republice.

Orlické hory – light verze cyklotoulek  

Nahoře sice nastavíte tvář slunci, nadechnete se čerstvého vzduchu a odpočnete si od hluku města… Ale pořád je to horská cyklistika, a ta někdy unaví, proto se často setkáte s dotazem: „A co takhle něco lehčího?“ Samozřejmě. Pro rekreační cyklisty se nabízí Orlické hory.

A jakou trasu vybrat? Určitě to nebude putování po hřebenech, náročné stoupání a pak dlouhé klesání. Vydejte se raději na romantickou stezku Z Ústí nad Orlicí do Letohradu. Pojedete podél Tiché Orlice, kde minete maximálně pár bruslařů, což vás ubezpečí, že nepůjde o krpály, ale o udržované silnice, vhodné pro rodiny s dětmi.

Po cestě najdete spoustu odpočívadel, minete Černovír, Lanšperk, kde je překrásná zřícenina a pak dojedete do Letohradu. Celá trasa měří asi 17 km a kdo by vyrazil s dětmi, kterým se nebude chtít nazpátek, můžete se vrátit vlakem.

Léto ještě nedává sbohem, proto neseďte doma a vydejte se za klasikou, dámy a pánové. Beskydy, Orlické nebo Krušné hory už na vás čekají. Poznejte je bez čepice sněhu a užijte si ještě indiánské léto. V zimě se sem vrátíte, a to už bude jiná paráda.

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz