Dočasná změna způsobu platby na našich pobočkách! Více

Důležité info: Vážení zákazníci, v sobotu 11. května budeme přijímat pouze hotovostní platby na všech našich pobočkách z důvodu provozních úprav. Děkujeme za pochopení.

Méně

Přehled TOP festivalů, aneb Inspirace nejen pro horolezce

15. 07. 2020 / Kam vyrazit

Lezení, to nejsou jen skály, dechberoucí výhledy, adrenalin a pot. Horolezectví je životní styl, ke kterému patří hora, ale i spousta akcí okolo. A právě o nich bude tenhle článek.

Je léto a na internetu se roztrhl pytel s tipy, jaký festival navštívit. My vám však nedáme přehled hudebních a filmových fesťáků, ale představíme jedinečné sportovní akce. Hlavně horolezecké festivaly a taky inspiraci, kam na skály.

Odteď vás budeme zásobovat články pro rekreační horolezce, kteří rádi překonávají strach a vyhledávají skály, aby na chvíli zapomněli na okolní svět. A vedle čtení u nás najdete také kvalitní stany nebo karimatky, abyste si po lezení vychutnali náležitý spánek v přírodě. Ale teď už vzhůru do víru festivalů.

Tady nesmí chybět žádný horolezec

Expediční kamera 

Navštivte netradiční festival, který se koná v různých kinech po České a Slovenské republice. Nejde o jednorázovou akci, ale dlouhodobé promítání pestrých filmů. Festival se koná od roku 2009 a své diváky provází nejlepšími cestovatelskými a dobrodružnými filmy.

Láká vás výprava do srdce džungle, pouště nebo na oceánskou plavbu? Vyrazte na přehlídku filmů a užijete si atmosféru dálek, exotiky, a hlavně neuvěřitelné výkony horolezců. Na své si tu přijdou zkrátka outdooroví milovníci, které filmy motivují k další výpravě nebo vlastní tvůrčí produkci.

Filmy můžete vidět v osobitých kinech s jedinečnou atmosférou – namátkou třeba kino Aero nebo kino v Červeném Kostelci. Letos byla příprava programu trochu oříškem, ale promítání se podařilo přesunout na jiné termíny.

Mezinárodní horolezecký filmový festival 

Představujeme vám festival, který je plný snímků s horskou tematikou od amatérských i profi filmařů z celého světa. Pokud tedy milujete hory, adrenalin a chcete mrknout na poutavá vyprávění v prostředí drsných skal, navštivte Teplice nad Metují a MHFF.

Známá akce pro sportovce má ve městě dlouholetou tradici a obdivovatelé extrémních sportů si ji nenechají ujít. Začala už v roce 1980, kdy bylo cestování do zahraničí ještě vzácné, proto byla vzájemná inspirace mezi horolezci velmi žádaná. Setkání se ujal horolezec Miroslav Šmíd, který pozval kamarády, co zde prezentovali svá díla a zkušenosti z hor za kontroly úřadu.

I tak se ale festival ujal a dodnes je velmi oblíbený. A kdy vypukne skvělá příležitost seznámit se s profíky, co umí lézt, a ještě točit filmy letos? Poslední srpnový víkend – 27. až 30. srpna 2020.

Ubytování jsou ještě volná a když vás chytne nálada, můžete se vydat přímo do terénu. Uvidíte třeba divoké skalní monumenty, které se pyšní Chrámovými stěnami, Anenským údolím nebo podzemním labyrintem Poseidonu.

Skály sice patří do Národní přírodní rezervace, ale lezení je povoleno. Tohle místo je doslova rájem horolezců.

Lipno Sport Fest 

Vedle typicky horolezeckých festivalů tu máme i jeden pro nadšence nejen vodních sportů. Koná se od 15. do 22. srpna a nabízí zdarma nejrůznější kurzy – in-line bruslení, běžecké lekce, paddleboarding a další.

Akce přiláká každý rok celou rodinu – děti i prarodiče, rekreační sportovce i profíky. Všichni se pak těší na netradiční ukázky sportů, které si vyzkouší s mistry světa, podívají se na Stezku korunami stromů nebo se chopí vesla a naučí se úplně nový pohyb.

Cílem festivalu je motivovat společnost k aktivnímu stylu, což se nám v Happy Sportu líbí a rádi se na akci přijedeme podívat.

A co program na babí léto a podzim?

Expediční kamera 

Kdo by nestihl festival v Teplicích, může se vydat do Červeného Kostelce na Expediční kameru. Celovečerní promítání outdoorových filmů často opakuje vítězné snímky právě ze sportovní akce v Teplicích.

Festival podporuje např. National geographic Česko, což je záruka skvělé podívané, kterou navíc podpoříte dobrou věc. Výtěžek totiž putuje do spolku Šotek, který se stará o děti a mládež.

Letos připadl termín Expediční kamery na pátek 9. října a program doprovodí vzrušující beseda s reprezentantkou adventure race Terezou Rudolfovou. Ta vám povypráví, jaké to je ztratit se v džungli, plavit se v noci přes moře a nespat několik dní. Veškeré informace pak najdete na oficiálních stránkách.

Mezinárodní festival outdoorových filmů

Co by to bylo za seznam festivalů, bez prestižní akce, co se bude konat už po osmnácté. Jde o největší filmovou soutěžní a putovní akci na celém světě, která se zabývá hlavně extrémními sporty a cestopisem.

Zdejší filmy vás zavedou do tajemných koutů planety a do míst, kam se dostanou jen domorodci. Za zmínku rozhodně stojí hlavní host Klára Kolouchová – první Češka, co zdolala tři největší hory – Mount Everest, Kanchenjungu, K2.

18. ročník se koná od 9. října do 5. prosince, a to na 50 místech po České i Slovenské republice. Oficiální program je k mání na webu.

Obzory – cestovatelsko-outdoorový festival

Ideální fesťák pro zapálené sportovce. Dalo by se říci, že pokud v Happy Sportu využíváte výbavu na hory, cestování, divokou řeku nebo skialpy, budete z programu akce nadšeni.

Obzory vypuknou 7. listopadu a do druhého dne tu uvidíte až 80 přednášek, workshopů a filmů. Zkrátka se nebudete nudit. Celý program, který se teprve připravuje pak najdete zde.

Kam na pohádkové skály

Když se řekne skála, vybaví se vám film Jak dostat tatínka do polepšovny? Dračí zub, pohádková příroda za dědovou chalupou nebo Máňa? Pak se vám budou líbit následují tipy na výlet. Ať už jen toulání mezi skalami nebo samotné lezení.

Začali jsme nostalgií, tak v ní pokračujme. Snové výhledy si užijete v Českém ráji. Doporučujeme si tu zařídit ubytování a pak vyrazit do přírody. Začněte hned u Věžického rybníka, odkud je krásná procházka po žluté stezce k rybníku Vidlák. Jak malebné názvy, že…

Nicméně, oba jsou unikátem kraje. Věžický rybník tu místní označují za českorajské Benátky a vám se tu naskytnou úžasné výhledy na protější skály.

Vidlák se pyšní stavidlem s lávkou, po které si zajel Petr Nárožný rovnou do středu rybníka na své babetě. Vedle se pak nachází známé tábořiště s hospůdkou a zámek Hrubá Skála – symbol Českého ráje. Natáčel se tu třeba Princ Bajaja.

To je doslova filmová výprava, tak pokračujme do finále. Po červené stezce se dostanete do skalního města Zlatá stezka a pak na Mariánskou vyhlídku. Odteď už budete jen sestupovat, a to ke skále Skaut, nebo-li Dračí zub.

Odtud se vydáte po modré, která vás dovede na Zlatou stezku směrem na Radeč a trochu náročnějším sestupem do údolí Čertoryje. A jste v cíli. Výlet má tak 15 kilometrů, pokud si během něho nevyšplháte nějakou tu skálu.

Pro začátek jsme se vydali jen na poklidná místa českých skal. Ono horolezectví není jen o překonávání strachu, zdolávání nejvyšších vrcholů, ale je o skvělé atmosféře. Během které se tvoří pevnější přátelství a důvěra. Tak ať máte ty nejkrásnější letní výhledy v nejlepší společnosti.

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz