OTEVÍRACÍ DOBA VELIKONOCE Více

Důležité info: Vážení zákazníci, v době velikonočních svátků od 29. 3. - 1. 4. 2024 máme všechny pobočky uzavřené. Děkujeme za pochopení.

Méně

Zažijte pořádnou divočinu, aneb Must have každého dobrodruha

03. 07. 2020 / Tipy a rady

Ťukání datla, vůně jehličí, zurčící pramen… Ano, krajina umí kouzlit a léto je ideální na její poznávání. Chystáte se? Pak vám dáme pár tipů, bez čeho se na výpravě neobejdete a kde najít místa, kam noha člověka zamíří jen párkrát do roka.

Dnešní článek nebude o radách, jak přežít v naprosté divočině. Nemyslíme totiž, že by vás někdo vysadil v pralese s nožíkem v ruce a starej se. Dáme vám spíš pár tipů, co si zabalit, když vyrážíte do divočiny v naší zemi, chcete si užít dobrodružství plnými doušky, ale potřebujete svůj komfort.

Dobrodružství si žádá správnou výbavu

Sníh je dávno pryč, a proto si u nás nově vyberete vše potřebné na výšlapy, stanování, kempování, treky nebo jen tak procházku do přírody. Zkrátka se teď staráme o zajištění vaší výbavy na outdoor povyražení a rádi pomůžeme s výběrem.

Bez čeho se v divočině neobejdete

Abychom vás pro začátek nezahltili, vypíchneme jen 3 nejdůležitější položky, na které byste neměli zapomenout, když vyrážíte na túru.

1.    Funkční prádlo

Když je vám dobře na těle, užíváte si vše úplně jinak než s propoceným tričkem. A tohle funkční a volnější nenechá na holičkách žádnou holku ani kluka. Díky rychleschnoucímu materiálu nebudou mít vaše děti hned zpocená záda a vy pak nebudete poslouchat hlášky typu: „A kdy už půjdeme zpátky?“

Pro ženy, co touží po kvalitě, padnoucím střihu a vybírají i podle toho, zda se jim vršek hodí k botám, máme tričko, co nenechá ve štychu žádnou z vás. Hodí se totiž na maraton, do posilovny i na ferraty. Je lehounké, prodyšné a v několika barvách. Pánové pak ocení rychleschnoucí triko Parnell.

2.    Bunda

Začátek léta bývá někdy upršený a v horách je déšť natotata. Vybavte se na nevyzpytatelné počasí a užívejte si výšlap, i když sprchne. Nepromokavá bunda to jistí pánové. Tuhle softshellovku navíc využijete jak na toulkách ve skalách, tak na light vycházce.

Bunda je z funkčního materiálu, co zajistí maximální rozsah pohybu. Tkanina je lehká, prodyšná a voděodolná. Nehrozí tak, že za deště promoknete až na kůži.

Hledáte spíš bundu, která neprofoukne? Vsaďte na tuhle. Její materiál zajistí maximální ochranu proti větru a má také reflexní prvky, tudíž vás nikdo nepřehlédne ani za tmy.

Myslíme i na dámy, co hledají lehkou bundu, ve které nebude zima, neprofoukne a díky níž nepromoknou. A když je navíc stylová? Pak není co řešit. Tenhle kousek je prodyšný, voděodolný a lehce sbalitelný, takže v batohu nezabere moc místa. Nabízíme dvě barvy, sytě azurovou s výrazným zipem nebo blankytně modrou. Tak která vás doprovodí na letošní výpravy?

3.    Batoh

Bez čeho se opravdu neobejdete na ferratě nebo jednodenním výletě? Bez batohu! A vybírat můžete podle svých potřeb. Většinou se řeší – objem, velikost, nastavitelnost popruhů, praktické kapsy, materiál. A my pro vás máme univerzální batoh s jednou komorou a prostorem na 28 litrů.

Bude vám sedět, protože má anatomicky tvarovaná záda, takže vám bude mezi batohem a hřbetem proudit vzduch. Jeho popruhy si nastavíte podle sebe, při větší zátěži využijete bederní pás, který náklad odlehčí a horalové využijí kapsu na vodní vak. Batoh má navíc pláštěnku s reflexními prvky, všechno tak bude v suchu a vy budete stále na očích.

Do přírody toho potřebujete víc, ale o tom třeba příště. Pro nedočkavce máme však malý tip: KPZ, neboli krabičku poslední záchrany.

Své o tom věděli už malí skauti a co byste měli znát vy? Že do kápézetky patří:

  • sirky,
  • škrtátko,
  • náplasti, dezinfekce, obvaz, pinzeta, nůžtičky,
  • knoflík,
  • svačina s obsahem cukru,
  • čelovka,
  • papír a tužka,
  • hotovost.

    Příroda je čarodějka a tahle 4 místa vás přesvědčí

    Co dělat, když se v létě nedá za hranice? Obdivovat krásy české země, protože i tady jsou místa, která stojí za to!

    1)    Prales a bučiny v Jizerkách

    Hory lemované zalesněnou krajinou – to je prales v Jizerkách, na který je nejhezčí výhled z hory Jizery. A až vás omrzí kopce a skály, vyměňte je za procházku ke Štolpišským a Novoveským vodopádům a užijte si tamější atmosféru. Voda tu chutná jinak, čas se zastavil a vy zažijete úplně jiný relax.

    V Jizerských horách si přijdou na své i ti, co milují přírodu bez zásahů člověka. Mluvíme o jizerských bučinách, místě s horskými bystřinami, vodopády a skalními vyhlídkami.

    2)    Prales na Javořině

    Teď vás vezmeme do Bílých Karpat, na pomezí Moravy a Slovenska, kde se ukrývá mnoho tajemných míst a divoká příroda. Občas tu najdete stopy medvědů, vlků nebo rysů, kteří se sem zatoulají od východních sousedů.

    Vyšlápněte si až nahoru na Velkou Javořinu. Celou dobu půjdete lesními cestami, které jsou velmi mírné. Projdete listnatým lesem, okolo prastarých stromů a když vyjdete ven, rozprostře se před vámi louka. Až na ní začne strmější stoupání, ale stojí to za to. Nahoře je totiž úžasný výhled na všechny západní pohoří Slovenska – Malou a Velkou Fatru, Inovec a z českou Pálavu.

    3)    Hojná voda Novohradských hor

    Nejméně dotčená krajina na českém území, kde jsou jehličnany staré až 400 let. Nejvíce tajemné místo, kde narazíte i na zatarasené cesty. Láká vás? Tak se nechte okouzlit obřími stromy a českou divočinou a zavítejte do Hojné vody. Nedaleko najdete i známý Žofínský prales.

    4)    Šumava nesmí chybět

    Kde je nespoutaná příroda a široko daleko není slyšet hluk civilizace? Na Šumavě. Právě tady vládnou nejhlubší zákony přírody, obyvatelé lesa jako medvěd s rysem a rozlehlé smrčiny.

    Na Šumavě najdete tu pravou divočinu. Vyzkoušejte třeba trasu z Povodí, přes Losenice až k Obřímu hradu. K hradišti, které uctívali už staří Keltové, a vy tu můžete obdivovat panorama kraje – vřesoviště a barevné louky. Fyzická náročnost túry je tu sice náročná, ale odměna za výšlap je v podobě výhledů a vůní úžasná.

    Každý z nás si pod divočinou představuje něco jiného – vycházku za město, výlet do Krkonoš, nebo zapomenutá místa v pralese. Představili jsme vám různé varianty a je jen na vás, kterou si vyberete. Důležité je, abyste byli vybaveni, ať bude déšť, horko nebo vítr, a vše si užili ve zdraví.

    A kam byste se chtěli vydat příště? Pište nám své nápady do komentářů na Facebooku a třeba napíšeme zase pár tipů, kam na kole, vodu nebo jen tak po svých.

Mohlo by vás také zajímat

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

HAPPY VÁNOCE a pohodový prosinec – garance doručení, vánoční balíčky a další vychytávky

Jak vybrat dětské kolo

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 11:00 - 19:30SO 10:00 - 17:00NE 10:00 - 18:30
774 493 483 dotazy@happysport.cz