Jak se starat o běžky

Údržba běžeckých lyží není složitá, ale vyplatí se na ni myslet. Staráte se o auto a kávovar, dopřejte stejnou péči svým běžkám. Odvděčí se vám.

Zatímco při servisu sjezdových lyží jde především o vaši bezpečnost, u údržby běžek myslíme na vaši radost z jízdy. Vysychající skluznice se ničí, chlupatí, lepí se a nejede. V neposlední řadě si správnou péči zaslouží také speciální povrchy. Běžky se skinem jsou dražší a vyplatí se investovat čas do údržby skinu než utrácet peníze při koupi nového. Na druhé straně, pokud zalovíte v peněžence ještě o trochu hlouběji a koupíte běžky s nano gripem, údržba bude zase o něco snazší.

Velký a malý servis běžek

Pokud vytáhnete běžky párkrát za sezonu, postačí jim před sezonou malý servis, kdy skluznici ošetříme parafínem. Rozhoduje zde vaše volba terénu. Při velkém servisu totiž kompletně opravujeme skluznici. Už jedna projížďka ve stopě, ve které se povalují šutry, může nutnost opravy skluznice uspíšit.

jak se starat o běžky

V neposlední řadě můžete pravidelnou péčí, parafinováním a odstraňováním starého vosku čas velkého servisu oddálit sami. Skluznice totiž přirozeně vysychá, pokud ji budete doma pravidelně parafinovat, vydrží déle.

Chcete-li si výlety na běžkách užít, přineste k nám své lyže alespoň jednou za rok a profíci na pobočce sami posoudí, jaký servis jim dopřát.

Jak skladovat běžky, aby dobře sloužily

Začněme od konce sezony. Než běžky uložíte na letní odpočinek po sezoně, očistěte je a zakonzervujte tlustou vrstvou parafínu. Zapomeňte na vlhký sklep nebo nezaizolovanou půdu. Lyže uložte na suché místo s konstantní teplotou.

Po sezoně začněte odstraněním ochranné vrstvy.

Běžky s běžnou skluznicí

Nejprve se podíváme na ošetření běžných běžek se skluznicí, která se maže. Máte-li skin nebo nano grip, přeskočte na příslušnou pasáž.

Jak ošetřovat skluznici běžek po každém výletu

Po návratu domů počkejte, než zalijete zasloužený horký čaj, a pár minut věnujte svým lyžím. Odneste je do tepla, s voskem se nejlépe pracuje v pokojové teplotě.

Škrabkou odstraňte přebytečný vosk. Následně naneste smývač vosků a nechte ho několik minut působit, přesnou dobu uvádí výrobce na obalu. Nepoužívejte ředidla nebo jiné chemikálie, které nejsou určeny na úpravu lyží, mohly byste si skluznici nenávratně poškodit. Po uplynutí předepsané doby, otřete skluznice hadříkem.

Smývač vosků nanášejte pouze do prostoru stoupací komory, tedy tam, kam aplikujete stoupací vosk. Hodně vysušuje a zbytečně by tak mařil vaší práci na skluzné části běžky.

Následně naneste na skluznou část běžky (mimo stoupací komoru) parafín. Pokud se vám nechce řešit teploty vosků a kupovat si žehličku na lyže, použijte tekuté expresní parafíny z naší nabídky. Rozetřít je můžete nylonovým kartáčem.

A když se chystáte do bílé stopy? Jak mazat běžky před cestou si přečtěte v našem předchozím článku.

Jak se starat o běžky se šupinami

Běžky se šupinami nevyžadují téměř žádnou úpravu. Nezapomeňte je před každou jízdou nastříkat přípravkem proti namrzání. Po výletě postačí, když celou skluznici očistíte smývačem.

Jak se starat o běžky se skinem

jak se starat o běžky

Běžky se skinem vás zbavují starostí se stoupacími vosky. Ale stále musíte pečovat o jejich skluznici. Tu ošetřujte parafínem po každém výletě, aby nevysychala. Před cestou starý parafín odstraňte a naneste nový, který zajistí, že lyže pojede, jak má. Pokud použijete expresní parafín, tak odpadá starost s odstraňováním starého.

Skin je užitečný, ale choulostivý. Má-li něco vydržet, nepodceňte údržbu. Před každou jízdou ho ošetřete speciálním přípravkem proti namrzání. Ten skin chrání a zároveň zlepšuje jízdní vlastnosti lyže. Sprej nastříkejte a jemně vmasírujte do chlupu. Následně přejeďte několika pohyby směrem od paty ke špičce. Před jízdou nechte přípravek působit alespoň 3 minuty.

Po návratu domů použijte speciální čistící sprej, který opět jemně vmasírujete do skinu a manuálně odstraníte všechny viditelné nečistoty.

Jak se starat o běžky s nano gripem

Nejméně péče vyžadují běžky s nano technologiemi. 1 - 2x za rok je nastříkejte impregnací. Sportovní běžkaři používají impregnační spreje před každou jízdou, ale pro rekreační běhání to tak často nepotřebujete.

Pořiďte si domů šetrný smývač určený pro nano grip a jednou za čas jím skluznice očistěte. Ve stopě totiž potkáte zbytky vosku od lyžařů před vámi, ten se nalepí na vaše lyže a na něj nečistoty. Čistá skluznice vydrží déle. Poslední dobou ale stále víc lyžařů přechází od voskování na bezstarostnou jízdu s nano gripem nebo skinem, a o to čistší zůstanou i vaše skluznice.

Smývač pro nano grip pořídíte u nás zde nebo zde.

Impregnaci kupujte na tomto nebo tomto odkazu.

Údržba běžek není složitá. Opravu skluznice a zažehlování parafínu jednou za čas nechte na nás a ostatní zvládnete doma za pár minut.

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz