Jak vybrat boty na skialpy

Jak vybrat boty na skialpy? Záleží na tom, co od skialpinismu očekáváte, jaké máte lyže, jaké máte vázání. V neposlední řadě taky přemýšlejte, kolik chcete do vybavení investovat.

Potřebuji speciální boty na skialpy?

Možná si chcete skialpy jenom vyzkoušet a nechcete hned investovat do profesionálních bot. Pokud si půjčíte nebo koupíte lyže s rámovým vázáním na skialpy, můžete do nich bez problému zacvaknout své lyžáky. Výstup nebude zdaleka tak pohodlný, protože samotné lyžáky jsou těžké a rámové vázání také. Sjezdové lyžáky většinou neumožňují přepnutí do režimu chůze „walk”, který uvolní vrchní komín boty a umožní mu větší rozsah pohybu. S pevně zafixovanou nohou v botě se vám půjde těžko. Navíc při chůzi do kopce budete zvedat celý rám vázání spolu s botou, takže se o něco víc nadřete.

Na druhou stranu při sjezdu téměř nepoznáte rozdíl oproti tomu, na co jste ze svých sjezdovek zvyklí, a takové vázání má všechny bezpečnostní prvky. Skialpová túra v lyžákách tak nebude žádné potěšení. Doporučujeme to jen v případě, že si chcete prostě vyjít malý kopec a pak užít sjezd.

jak vybrat boty na skialpy

Jak vybrat boty na skialpy k techovému (pinovému) vázání

Chcete-li si výstup usnadnit, pořídíte si pravděpodobně skialpové techové vázání nebo alespoň to hybridní. V něm je bota upevněna pomocí pinů, které zapadnou do otvorů (insertů) na botě. K nim, logicky, potřebujete speciální boty. Ty jsou zpravidla stejně jako samotné vázání lehčí. Vždy je důležité, aby celý komplet - tedy lyže, vázání a boty ladil.

Před výběrem bot si rozmyslete, zda toužíte víc stoupat do kopce nebo si raději užíváte náročné sjezdy prašanem. Plně univerzální vybavení na skialpy totiž neexistuje a vždy to je o kompromisu.

Jak vybrat boty na skialpy, když raději stoupáte do kopce

Pro pohodlné stoupání potřebujete především lehké boty. Pravděpodobně budou vybaveny maximálně dvěma přezkami a dovolí vám větší rozsah komínu, 60-70 stupňů. Noha nebude v botě fixována tak pevně, nejen kvůli malému počtu přezek, ale také proto, aby se vám lépe chodilo. Takové boty jsou také měkčí. Oblibu si získaly boty s BOA stahováním (místo klasických přezek), které je lehké a dobře zafixuje nohu.

Při sjezdu musíte být opatrnější. Nemáte tak dobrou kontrolu nad lyžemi, zapomeňte na skoky a parádičky.

Ovšem na vině nejsou pouze boty. Lehčí vázání také nedrží boty v lyžích tak pevně a užší (lehčí) lyže se ochotněji zaboří do sněhu. Zkrátka, kdo si chce usnadnit cestu nahoru, musí počítat s omezením po cestě dolů.

Jak vybrat boty na skialpy, když raději sjíždíte prašanem dolů

Freeridové lyže jsou těžší, abyste je udrželi pod kontrolou, potřebujete pevnější a těžší boty. Rozhodně se budou zapínat na minimálně 3-4 přezky a vážit mohou až 1650 g na pár. Při stoupání samozřejmě omezenější komfort poznáte. Rozsah komínu nepřekročí 50 stupňů, noha se hůře zvedá a těžší vybavení celý výstup ztíží. Tím platíte za radost a bezpečí při sjezdu.

jak vybrat boty na skialpy

Existují univerzální boty na skialpy?

Plně univerzální vybavení na skialpy neexistuje. Můžete ale vybírat modely, které se svými vlastnostmi více či méně blíží jedné nebo druhé kategorii.

Když přijdete k nám na pobočku, popište obsluze, co od vybavení očekáváte, a my vám poradíme.

A jak vybrat skialpové lyže si přečtěte v dalším článku

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz