Jak vybrat dětské kolo

Poradíme vám s výběrem dětského kola. Nejdůležitější je vždy velikost, protože pouze s perfektně padnoucím kolem bude dítě jízda bavit. Sedlo i řídítka můžete sami nastavit a přizpůsobit růstu dítěte. Důležité je tedy zvolit správnou velikost rámu a průměru kola.

Jak se od sebe dětská kola liší

Při výběru se zaměřujeme na tyto parametry.

Velikost = průměr ráfku kola

Velikost kola se určuje podle průměru ráfku kola měřeného v palcích. V naší půjčovně najdete kola ve velikostech od 12 do 26 palců. Ale nejde vždy jen o průměr ráfku. Jeden z našich modelů má malý rám jako kola 24“ ale skombinovaný s většími 26“ koly, jak je nyní trendy u dospělých kol. Rodiče často kupují kolo větší s tím, že do něj dítě doroste. To je ale chyba, která může vaší ratolesti cyklistické začátky zprotivit. Nechcete-li tedy investovat příliš vysoké částky, a mít i tak stále perfektně padnoucí kolo, využijte služeb naší půjčovny.

Hmotnost

Samozřejmě chceme, aby dítě mělo co nejlehčí kolo, protože potom se méně nadře.

Výrobci to vědí a využívají různé slitiny hliníku, aby hmotnost kola snížili. Jak klesá hmotnost kola, roste většinou jeho cena. V naší nabídce najdete jak super lehká kola prémiových značek, tak kola standardních hmotností. Ovšem i standardní kola jsou skvěle přizpůsobena dětské síle a děti je hravě zvládnou.

O investici do lehčího kola uvažujte především tehdy, pokud bude vaše dítě jezdit sportovněji, nejen se projíždět po sídlišti. Například pokud plánujete cyklovýlety s delší trasou, nebo výpravy do terénu.

jak vybrat dětské kolo

Parametry pro výběr dětského kola

Při výběru dětského kola potřebujete znát tyto parametry:

  • Výšku dítěte,
  • věk dítěte,
  • jeho cyklistickou zdatnost.

Podle těchto parametrů vybíráte kolo. Jestli dítěti opravdu sedne, vyzkoušíte naživo, až mu správně nastavíte výšku sedla a řídítek.

Jak poznáme správnou velikost dětského kola?

Dítě se postaví rozkročmo nad rám a mezi rozkrokem a horní rámovou trubkou musí zůstat prostor na jednu pěst. Jakmile se dítě posadí na sedlo, musí bez problému dosáhnout rukama na řídítka a nohama na pedály. U menších kol určitě i na zem. Výšku sedla a řídítek můžete nastavit.

Orientační tabulka pro výběr kola

Důležité! Tabulky slouží pouze pro hrubou orientaci. Ideální je kolo vyzkoušet a poradit se s odborníkem o možnostech přizpůsobení kola pro malého cyklistu.

Velikost kola

Od rozkroku k zemi

Od rozkroku k pedálům

Přibližný věk dítěte

12“

45 cm

39 cm

2–3 roky

14“

48 cm

40 cm

3–5 let

16“

50 cm

42 cm

5–6 let

20“

60 cm

50 cm

6–9 let

24“

65 cm

55 cm

9–12 let

 

Kola o průměru 12 palců

Nejmenší dětská kola pro úplné začátečníky bývají vybavena postranními kolečky. Ta můžete odejmout, až si dítě začne být jistější. Dle jeho pokročilosti také můžete měnit úhel postranních koleček (jejich výšku nad terénem). Čím ostřejší úhel, tím menší podpora. Úhel blížící se 90 stupňům vůči vertikále nastavte úplným začátečníkům a postupně ho zmenšujte.

Nejmenší kola nemají žádné převody a brzdí se na nich sešlápnutím pedálů směrem dozadu (tento systém se nazývá torpédo). Na řídítkách najdou děti pouze přední brzdu. Dvouleté děti ale na její ovládání většinou nemají ještě dost síly a často ani koordinace, proto se učí brzdit právě pomocí pedálů. Jak dítě poroste, můžete měnit výšku sedla a výšku nebo naklopení řídítek.

Kola o průměru 14 palců

Kolo v této velikosti pořizujeme dětem ve věku 3–5 let, případně pokročilejším a větším dětem mladším. Výbavou se většinou blíží kolům dvanáctipalcovým, včetně mechaniky brzdění.

jak vybrat dětské kolo

Kola o průměru 16 palců

Ještě kola s průměrem ráfku 16 palců bývají vybavena postranními kolečky, protože mnoho dětí začíná s cyklistikou až ve vyšším věku. Tato kola většinou pořizujeme dětem ve věku 5–6 let. Některá kola v této kategorii už jsou vybavena přední i zadní pákovou čelisťovou brzdou, protože děti v tomto věku ji už zvládnou bez problému ovládat.

Kola o průměru 20 palců

V této kategorii najdete jak jedno rychlostní kola, tak kola s přehazovačkou. Pořizujeme je starším dětem ve věku 6–9 let. Bývají už vybavena přední i zadní čelisťovou brzdou, a protože počítáme s náročnějšími výlety, mívají také pokročilejší systém odpružení.

Kola o průměru 24 palců nebo kola velikosti rámu 24“ ale s většími 26“ koly

Jedná se o kategorii dětských kol pro děti ve věku 9–12 let a většinou na nich najdete stejnou výbavu jako u kol pro dospělé, včetně přehazovačky, kvalitních brzd a většího rozsahu převodových koleček.

Pokud stále s výběrem dětského kola váháte, stavte se na některé z našich poboček nebo zavolejte na naši infolinku. Rádi vám poradíme.

U nejmenších dětí doporučujeme také dát na jejich názor, když přijde na vzhled kola. Však to znáte, čím víc se jim jejich první kolo líbí, tím raději se na něm budou prohánět.

Teď už můžete vyrazit do půjčovny.

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

HAPPY VÁNOCE a pohodový prosinec – garance doručení, vánoční balíčky a další vychytávky

Potřebujete poradit?

Nyní jsme offline
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz