Ahoooj, jedete na vodu? Na tohle nezapomeňte!

27. 03. 2023 / Paddleboardy

Víte, jak se zabalit na vodu, abyste měli vše, co potřebujete, ale nešli ke dnu pod zbytečnou tíhou věcí? Nechte se inspirovat článkem, ve kterém vám poradíme. Jedinou vaší starostí pak bude pádlovat do vysněného cíle a užívat si krásy rozkvetlých břehů nebo věže hradů.

Jestli jste se připravili správně, nebo špatně, poznáte záhy po vyplutí. Buď si vodu užíváte plnými doušky, nebo je vám zima a máte úplně mokré věci. Pokud tedy nejste celoroční kajakář nebo ostřílený mořský vlk, budou se vám hodit následující rady. Ale než se pustíme do výběru kajaků a člunů, měli bychom si vyjasnit jednu důležitou věc…

Jaký je rozdíl mezi pádlem a veslem

  • Pádlo používají rekreační vodáci a kanoisté. Je kratší než veslo kvůli snadnější manipulaci. A teď to hlavní, pádlo není připevněné k lodi a když zabíráte, jedete vždy dopředu. Navíc ho můžete mít střídavě na pravé i levé části člunu.
  • Veslo je naopak delší, bývá připevněno k lodi a při pohybu se loď odráží od vody. U vesla se opíráte o její tlak, čímž zajišťujete pohyb, který je vždy směrem dozadu.

Vzhůru na kajak!

Sportovnější zážitek si užijete hlavně na kajaku. A který je ten pravý? Pokud se chystáte na delší výlety po řece s partnerem, hledejte dvoumístný kajak, vhodný na rekreační jízdu. K balení patří i ruční pumpa, dvě sedačky a transportní tašky.

Nadšení sportovci by pak měli koukat po jednomístném kajaku. Vejde se totiž i na divokou řeku, alpské průsmyky a je na něm mnohem větší zábava. Jednomístné jsou kratší, tím pádem rychlejší a lépe se na nich zatáčí – ideální pro dobrodružné povahy.

Při výběru člunu a kajaku se řiďte tím, co od jízdy na řece očekáváte. Jaké jsou vaše nároky, v jakém složení na vodu vyrazíte a kolik toho povezete. V Happy Sportu máme různé velikosti, druhy a vždy vám s výběrem poradíme.

Lodní vak = věci v suchu

Happy Sport myslí nejen na praktickou úschovu, ale i nošení věcí. Mrkněte na vymakané vodní vaky, které unesou až devadesát litrů a mají popruhy na záda. Jsou voděodolné, nechybí ani držáky na pádla a polstrovaná záda. Tady pak není o čem.

V lodním vaku se vám věci nenamočí. Na našem eshopu nabízíme lodní vaky o objemu 10 - 25 l.

Pokud chcete mít mobil stále po ruce, abyste si mohli pročíst kilometráž nebo udělat skvělé fotky, použijte vodotěsné pouzdro na krk.

A co na sebe?

Na vodě se chcete cítit pohodlně i stylově, mít něco do rezervy a nic zbytečně. Pořád ale jedete na loďku, takže je to podobné jako balení do letadla. Co bude nad povolenou váhu, platíte… Ovšem pro vodáky jsou pravidla přísnější. Co se nevejde do loďáku, nejede.

Na týden často stačí tři trička s krátkým rukávem, kraťasy, plavky. Oblečení ať je rychleschnoucí a UV faktor taky oceníte. Od vody to opaluje.

Pokrývka hlavy, dlouhé kalhoty k ohni, mikina, tepláky a něco na spaní. Na nohy sandále a pevné boty. Do lodi ale myslete na boty do vody, protože chodidla si budete máchat často a možná se budete chtít i pohybovat po kamenitém dnu.

Kajakáři, vám se bude hodit spíš neoprenové oblečení, díky kterému zůstanete v teple, relativním suchu a v průsmyku vás neofoukne vítr. A protože to je někdy smršť, nezapomeňte na helmu.

Neoprenové oblečení využijete i na běžné vodě, pokud prší, fouká a je pod mrakem a vy to stejně nechcete vzdát.

V kempu se neobejdete bez…

Vodáci spí většinou v kempech, kde potřebují stan, karimatku, spacák a když mají mlsný jazýček, vařič a nějaké nádobí se šikne. Pak si vystačí i v divoké přírodě mimo civilizaci.

A kdo má rád své pohodlí, přibalí židličku, malý gril nebo rádio.

I frajer myslí na bezpečí

Že nebudou vidět nové plavky a hned se neopálíte? Nebo je vám trapné mít vestu, když jste ve škole patřili do týmu žraloků? Žerty stranou… I ten nejzkušenější vodák by měl nosit vestu a jít příkladem. Nikdy nevíte, co si pro vás voda připraví a koho bude potřeba z ní vytáhnout. V ideálním případě jen věci. Když voda trochu teče, budete jen rádi, že máte vestu. Nemusíte plavat a můžete chytat. Vždycky si ji můžete sundat a nasadit na divočejší úsek.

Děti by ovšem měly mít vestu vždy.

Tohle vám usnadní dovolenou

  • Pumpička pro rychlé nafouknutí člunu.
  • Powerbanky na mobil.
  • Nůž, protože každý správný muž,… znáte to.
  • Repelent, u vody se to havětí jen hemží.
  • Opalovací krém s vyšším faktorem.
  • Pláštěnka do nepohody.
  • Provaz na ty barely.
  • Zapalovač, abyste se ohřáli u ohně.

Nezbývá než popřát vám krásnou dovolenou na řece, šťastný návrat a příště se podíváme třeba na to, kam vyrazit za divočinou.

A pokud vás zajímá, jak vypadá vodáctví 21. století, mrkněte na paddleboarding.

I na paddlu se dá sjíždět voda.

Mohlo by vás také zajímat

Happy Sport půjčuje sněžné brusle Tomsen

Paddleboardy

Jak vybrat dětské kolo

Vybavte se v Happy Sportu na jarní prázdniny 2024

Potřebujete poradit?

Jsme online
PO-PÁ 10:00 - 18:00SO 9:00 - 15:00NE ZAVŘENO
774 493 483 dotazy@happysport.cz